Een draaiplateau heeft de functie om eten gelijkmatiger te verhitten met de microgolfstraling. Er bestaan ook combimagnetrons waarbij het draaiplateau uit te schakelen is, zodat er grotere schalen in passen als je de ovenfunctie gebruikt.
Het draaien van de plaat zorgt ervoor dat de stralingsenergie gelijkmatiger over het eten wordt verdeeld, zodat alles ongeveer even snel warm wordt.
Alles wordt gewoon prima opgewarmd. Het is overigens wel een combi magnetron. Alleen als er geen draaibord bijgeleverd is, draait de antenne/straalbuis zelf (meestal in de magnetron verwerkt, boven of beneden). Anders moet eigenlijk wel het draaibord gebruikt worden, wil je je voedsel gelijkmatig verwarmen.
Het wordt afgeraden om de magnetron te gebruiken als de glazen plaat niet draait. Gelukkig is de oorzaak van een niet draaien magnetron vaak eenvoudig te vinden en op te lossen. Controleer allereerst eens of de ring met wieltjes wel draait.
Het voedsel in een magnetron wordt blootgesteld aan elektromagnetische straling die sterker is dan waaraan mensen blootgesteld mogen worden. Door de elektromagnetische straling gaan de watermoleculen in het voedsel sneller trillen en wordt het voedsel warm.
Nee. Het opwarmen van eten in een magnetron is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Je kunt veilig eten ontdooien en verhitten in de magnetron. Een magnetron verhit het eten met ongevaarlijke elektromagnetische straling.
Dek de schaal af met een deksel, bord of magnetronfolie. Zo blijft het vocht in de maaltijd en kan het goed heet worden. Schep het eten tijdens het verwarmen het eten 1 of 2 keer om.
Vooral de bodem wil nogal eens aankoeken, wat schoonmaken lastiger maakt. Het draaiplateau en het onderstel kunnen zelfs vastlopen als ze te veel vetspetters hebben. Een magnetron schoonhouden zonder draaiende bodem is een stuk makkelijker, omdat er minder rare hoekjes en gaatjes op de bodem te vinden zijn.
Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit. Hierdoor kan het eten op sommige plekken goed heet zijn, terwijl het op andere plekken nog koud is.
Een basisklasse magnetron heeft een glazen, niet uitschakelbaar draaiplateau en de lamp is meestal een gloeilamp. Een gloeilamp heeft minder branduren en is daardoor sneller aan vervanging toe.
Heb je een magnetron met wat meer vermogen (500+ watt) dan kun je er ook mee koken. Maar dat koken, opwarmen en ontdooien kun je ook heel prima zonder magnetron. In een pannetje (koekenpan of au bain marie in mijn favoriete steelpannetje ❤ ) of in de oven.
De witte bakjes die je vaak meekrijgt bij afhaalrestaurants of toko's kunnen ook in de magnetron of in de vriezer. Deze zijn gemaakt van polypropeen (ook wel polypropyleen) wat een stevige en wendbare eigenschap heeft.
Elektronische apparaten; Niets. We bedoelen dus: zet nooit de magnetron aan zonder inhoud. In essentie is dit de snelste manier om jouw magnetron kapot te maken.
Metalen borden en schalen zijn niet geschikt voor magnetrons, omdat het metaal de microgolven reflecteert en het voedsel daardoor niet gekookt wordt. Het metaal veroorzaakt bovendien vonken, waardoor uw apparaat beschadigd kan raken.
Het woord is gevormd bij magneet met een achtervoegsel -tron dat in die periode werd gebruikt voor diverse andere nieuwe typen elektronenbuis en dat teruggaat op Grieks -tron, waarmee instrumentnamen werden afgeleid, bijv. phóbetron 'vogelverschrikker', kínētron 'roerstaaf', émplastron 'pleisterzalf' (zie pleister).
De witte Chinese bakjes zijn gemaakt van polypropeen, wat stevige en tegelijkertijd wendbare eigenschappen heeft. Hierin kunnen gerechten warm worden gehouden, bewaard of meegegeven worden. De Chinese bakjes zijn tevens magnetron bestendig en geschikt voor in de vriezer.
Ben je vergeten om eten op tijd uit de vriezer te halen? Kleine stukken vlees, kip of vis zijn eenvoudig te ontdooien in een magnetron. Leg het op een bord of schaal, zodat het vrijkomende vocht wordt opgevangen. Ook bevroren restjes van een maaltijd kun je ontdooien in de magnetron.
Vloeistoffen in de magnetron
De microgolven verhitten het water heel snel, maar van buiten zie je dat niet. Het water gaat niet borrelen zoals wanneer je het op het fornuis zou verwarmen. Dat komt omdat het water sneller tot het kookpunt is gebracht dan dat er stoom kan vormen (de bubbels bij kokend water).
Echt veel kosten besparen doe je namelijk niet door de magnetron te gebruiken. Het gasverbruik in de keuken is slechts drie tot vijf procent van het totale verbruik in huis. "Dus ondanks het wel efficiënter is en minder energie verbruikt, scheelt het niet heel veel op je totale rekening", zegt Donat tegen EditieNL.
Wil je dat jouw gerechten snel op temperatuur komen? Kies dan een magnetron met een hoog wattage, van meer dan 1000 Watt. Gebruik je de magnetron vooral om langzaam en gelijkmatig eten te ontdooien, dan volstaat een lager wattage prima.
Oven en magnetron
Een combimagnetron kost gemiddeld 15 euro per jaar aan energie. En een magnetron scoort daar nog onder, maar is wel een sluipverbruiker: in stand-by modus verbruikt-ie jaarlijks zo'n 35 kWh energie.
Bij het koken van een vloeistof moet men er op bedacht zijn dat het kokende vocht heftig gaat opborrelen en soms gaat spatten als de deur van de magnetron opengaat. Een glazen lepel of staafje in de kom voorkomt dit euvel.
Vlees kun je goed opwarmen in de magnetron. Je kunt vrijwel al het vlees opwarmen in een magnetron, maar houd er wel rekening mee dat soms de textuur en smaak aangetast kunnen worden. Vlees opwarmen in een magnetron is qua smaak en textuur dus niet altijd de beste optie.
Bladgroenten. Sommige groenten warm je best niet voor een tweede keer op. Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten nitraat en dat is een stof die kan omgezet worden in nitriet. Nitriet is een acuut gif en bindt zich met ons bloed, waardoor het bloed minder zuurstof kan vervoeren.