De scheerschuim maken is zo gepiept. Doe de shea butter en olie samen in een kom en meng dit met een elektrische mixer. Mix dit op een hoge stand tot er een luchtig schuim ontstaat: hierna kun je je extra ingrediënten toevoegen. Het doel is om een luchtige en romige textuur te krijgen zonder klontjes.
Conditioner. Een van de meest populaire vervangers voor scheerschuim is conditioner – en met een goede reden! Conditioner heeft doorgaans een dikkere formule en verzachtende, hydraterende ingrediënten, waardoor het gemakkelijk kan worden gebruikt als scheerschuim.
Je kunt je altijd droog scheren, zonder scheerschuim. Een scheerapparaat met roterende bladen kan je snel schone en comfortabele resultaten geven zonder schuim, crème of water.
Het bestaat grotendeels uit water, maar in de meeste duurdere schuimen zitten ook kruidenextracten die zorgen voor het leeuwendeel van de voordelen die je ontleent aan scheerschuim. Aloë en kamille werken bijvoorbeeld tegen huidontsteking, en kalmeren de huid tijdens het scheren om irritatie te voorkomen.
Glycerin (glycerol) wordt vaak gebruikt in scheerschuim. Het is een vochtinbrengende en een vochtvasthoudende stof die de huid verzacht. Scheerschuim met glycerol is veilig te gebruiken.
Hij komt snel vol te zitten met stof en viezigheid van je haar. Scheerschuim is ook hier weer perfect voor. Haal eerst de haren uit je borstel, spuit je borstel vol met scheerschuim en laat het een paar minuten intrekken. Als je hem dan uitspoelt is je haarborstel weer net zo schoon als toen je hem kocht.
Dat kan wel. Als je niet een heel gevoelige huid hebt, kun je je best na het wassen of douchen met gewone zeep scheren.
Nat scheren is ideaal voor een glad resultaat en wanneer je genoeg tijd hebt voor scheren. Wanneer je huid wat gevoeliger is voor roodheid en puistjes, dan is nat scheren beter. Als je van comfortabel scheren houdt en wel tegen wat stoppeltjes kunt, dan is droog scheren de juiste keuze.
Wat je misschien niet meteen zult verwachten is dat je je lichaam ook kan scheren met baby olie. Het werkt echt goed! Smeer je benen er helemaal mee in, en scheren maar! De olie zorgt ervoor dat het scheermesje makkelijk over je huid beweegt.
Daarbij bevat het vaak hydraterende ingrediënten, wat het een best goed product maakt om mee te scheren. Bij shampoo zit dat anders: dat droogt de huid meer uit omdat het bedoeld is om vet uit je haar te halen. Dat geldt ook voor douchegel; dat droogt vaak je huid alleen maar uit.
Scheer ze met pure olijfolie. Dit kookproduct is een geweldige vervanger voor scheerschuim of -gel: het scheren gaat vlot en je benen zien er achteraf glanzend en glad uit. De ingrediënten in olijfolie zorgen er dan ook voor dat je huid verzorgd, gehydrateerd en soepel is. Ook na de scheerbeurt!
Als je maar iets gebruikt wat ervoor gemaakt is om je te helpen bij het scheren. Lees: geen conditioner, shampoo of douchegel. Dit zorgt er namelijk voor dat je jouw huid alleen maar meer uitdroogt. Dit conditioner kun je overigens wel gebruiken bij het scheren om de haartjes zachter te maken.
Bij een scheerzeep moet je eerst de scheerkwast een paar keer flink ronddraaien in de scheerzeep. Hierdoor gaat het schuimen. Meestal gaat de scheerzeep na 20-30 seconden en schuim produceren. Het kan nog wel eens helpen om vooraf het scheren de harde scheerzeep even natmaken met een klein beetje water.
Het is dus moeilijk te zeggen wat beter is: scheergel of scheerschuim. Het verschil is daarvoor te klein. Dit is dus een kwestie van persoonlijke smaak en gewoon uitproberen wat bij jou het beste past. Wel is het belangrijk om de huid goed voor te bereiden.
Scheerzeep creëert een dunne beschermingslaag tussen het mesje en de huid, waardoor er minder wrijving is en de kans op roodheid, scheeruitslag en irritatie gereduceerd wordt - met minder wondjes en sneetjes als resultaat.
Om de twee dagen scheren is een goede standaard om mee te beginnen als je een snelle, volle baardgroei hebt. Het is gunstiger voor je huid om niet elke dag te scheren, maar helaas heeft niet iedereen deze optie. De huid heeft meer tijd om te herstellen als je minder vaak scheert.
“Als je droog scheert zullen haartjes eerder afbreken. Het resultaat is dan niet alleen minder gladde benen, de kans op rode bultjes, wondjes en jeuk is bovendien veel groter. Omdat de meeste mensen van nature al een droge huid hebben, zal je huid sneller beschadigen.
De voor- en nadelen van droogscheren bij een gevoelige huid
Het gaat alleen om je huid en het scheerapparaat. Dit kan dus een groot pluspunt zijn. Het nadeel is dat je niet zo'n glad resultaat krijgt. In ruil daarvoor is er minder irritatie, omdat het mesje je huid niet rechtstreeks raakt.
Gebruik altijd scheerschuim of scheergel als je met je scheermes aan de slag gaat. Gebruik altijd een schoon en scherp scheermesje. Vervang je scheermesje dus regelmatig. Scheer altijd met de richting van de haargroei mee.
Het scheren met conditioner werkt precies hetzelfde als met scheerschuim. Laat de conditioner wel even intrekken, zodat de verzorgende ingrediënten ook echt de tijd krijgen om de haartjes zacht te maken. Deze hack is natuurlijk ook ideaal voor op vakantie.
Zeep gebruiken het om ons te reinigen. Het desinfecteert en dat is nodig om slechte bacteriën niet de kans te geven zich te ontwikkelen. Maar wie last heeft van een droge en trekkerige huid, moet voorzichtiger zijn met zeepproducten. Zeep kan de huid namelijk ook uitdrogen.
Hoeveel haast je ook hebt, gebruik een scheergel of creme om je huid en haartjes zacht te maken. Scheren zonder scheerschuim, of met gewone zeep, vergroot de kans op huidbeschadiging.
"Dit hangt af van je huidconditie. Hoe minder vaak je scheert, hoe minder de huid geïrriteerd raakt. Doorgaans is om de twee à drie dagen scheren beter voor je huid. Maar wie geen last heeft van irritaties of geen gevoelige huid of huidaandoeningen heeft, kan het gerust dagelijks doen."
Epileren is beter voor de huid dan scheren, wordt vaak gezegd. Dat slaat met name op het feit dat je met scheren over de huid schraapt en dat je bij epileren alleen haartjes eruit trekt. De huid kan dus door veel scheren geïrriteerd raken en zelfs gaan ontsteken.