1. Tweede Wereldoorlog, 1939 -1945. Tussen 1939 en 1945 vielen 60 tot 72 miljoen dodelijke slachtoffers. Met 23,4 miljoen doden verloor de Sovjet-Unie de meeste inwoners.
Hiermee is de 335-jarige oorlog, ofwel de Scilly War, de langste oorlog uit de geschiedenis geworden zonder dodelijke slachtoffers.
Hoeveel oorlogen zijn er nu? Sinds 2013 zijn er wereldwijd meer dan 100 oorlogen begonnen en ongeveer de helft daarvan zijn nog steeds gaande. Waaronder de oorlog in Jemen, Syrië, Oekraïne en Somalië. Onze teams zijn actief aan de frontlinie om oorlogsslachtoffers te helpen.
Tweede Wereldoorlog, 1939 -1945
Tussen 1939 en 1945 vielen 60 tot 72 miljoen dodelijke slachtoffers. Met 23,4 miljoen doden verloor de Sovjet-Unie de meeste inwoners.
In 1939 breekt de Tweede Wereldoorlog uit met de Duitse inval in Polen. Op 10 mei 1940 vallen Duitse troepen Nederland binnen. Binnen 5 dagen is de strijd afgelopen. De Nederlandse regering gaat in ballingschap en vestigt zich in Londen.
Geen land heeft vaker oorlog gevoerd dan Groot-Brittannië. Volgens een berekening 109 keer. Vóór het ontstaan van de unie tussen Engeland en Schotland in 1707, waren de Engelsen 19 keer in oorlog.
Totaal troepen: 547.000
De Zesdaagse Oorlog was een oorlog die plaatsvond in het Midden-Oosten tussen Israël en omliggende Arabische landen. De oorlog begon op 5 juni en eindigde al op 10 juni in het voordeel van Israël. De naam van deze oorlog, de Zesdaagse Oorlog, werd bedacht door legeraanvoerder Moshe Dayan.
Dat Femma Fleijsman deze gezegende leeftijd heeft bereikt en überhaupt de Tweede Wereldoorlog heeft overleefd, is een wonder. Ze werd in januari 1944 op haar 15de opgepakt door de Duitsers en afgevoerd naar Westerbork.
Neutrale landen
Spanje en Portugal zijn fascistisch, maar neutraal en vormen daarom een toevluchtsoord voor Europese Joden. Ook Zweden en Zwitserland zijn neutraal.
De oorlog met de meeste slachtoffers is de Tweede Wereldoorlog. Volgens schattingen zijn er toen wereldwijd rond de 75 miljoen doden gevallen. Slechts 20 miljoen hiervan waren soldaten, de rest burgers.
Op 27 augustus 1896 raakten het Verenigd Koninkrijk en Zanzibar met elkaar in oorlog. Het werd de kortste oorlog uit de geschiedenis. Al na achtendertig minuten kwam er een einde aan deze korte maar hevige Engels-Zanzibarese Oorlog.
Einde Opstand
Het leger van de Republiek boekte in de jaren daarna een aantal belangrijke overwinningen op het Spaanse leger. In 1648 werd de Vrede van Münster getekend en eindigde de Tachtigjarige Oorlog. De Republiek der Nederlanden was vanaf dan een onafhankelijke staat en werd internationaal erkend.
Op 28 juni 1914 wordt de Oostenrijkse troonopvolger aartshertog Franz-Ferdinand in de Bosnische hoofdstad Sarajevo vermoord door een Servische nationalist. Na een ultimatum verklaart Oostenrijk Servië de oorlog. Duitsland steunt Oostenrijk hierbij, Rusland schaart zich achter Servië.
Het thema van Earth Day 2023
Tijd voor overheden, bedrijven, maar ook individuen om iets te doen voor een betere toekomst. Ons leven moet groener worden en zo kunnen we onze planeet een groenere toekomst geven. “In 2023 moeten we weer samenkomen voor de planeet.
Conflicten. Afghanistan is volgens die onderzoekers het minst vreedzame land ter wereld. Vorig jaar was dat nog Syrië. Deze twee landen worden gevolgd door Zuid-Sudan, Jemen en Irak.
Bij de geallieerden zaten de landen o.a. het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Canada, de Sovjet-Unie, Nederland, België en de Verenigde Staten. Bij de Asmogendheden zaten o.a. Nazi-Duitsland, Italië en Japan. Uiteindelijk wonnen de geallieerden de oorlog.
Nederland in de Tweede Wereldoorlog is de periode dat Nederland betrokken was bij de Tweede Wereldoorlog. In mei 1940 werd het door Duitsland aangevallen en veroverd en in mei 1945 door voornamelijk Amerikaanse, Britse en Canadese troepen bevrijd.
Er werd veel gevochten bij de Grebbeberg, de IJssel- en Maaslinie, de Peellinie, de Moerdijkbruggen en Den Haag. Na het bombardement op Rotterdam op 14 mei was de situatie uitzichtloos voor Nederland. Op 15 mei capituleerde het Nederlandse leger, met uitzondering van Zeeland.