Was zwarte kleding bijvoorbeeld altijd binnenstebuiten met wasmiddel speciaal voor zwarte was en was op een koud programma. Daarnaast is het handig om zwarte was niet met andere kleuren wasgoed in één wasbeurt te wassen, hierdoor kunnen de verschillende kleuren elkaar namelijk aantasten.
Een nieuwe jeans met een mooie donkere kleur kun je voor het wassen het beste een nachtje in een emmer of wasbak met koud water en een scheut natuurazijn laten weken. Dit fixeert de kleuren, waardoor ze minder snel vervagen of afgeven.
Een typisch trucje uit grootmoeders tijd is je zwarte kleding wassen met azijn. Het is een super tip om verkleuring te voorkomen. Als je jouw nieuwe zwarte broek de eerste keer wast in azijn, fixeert de kleur en zal die ook bij de wasbeurten erna langer mooi blijven.
Was zoveel mogelijk dezelfde kleuren tegelijk; blauw bij blauw, zwart bij zwart. Was een witte jeans nooit met zwarte of bonte kleding samen. Draai je jeans binnenstebuiten om de kleur te behouden. Denim verdraagt geen hoge temperaturen.
Was je spijkerbroek binnenstebuiten op 40 graden
Probeer je spijkerbroek zo min mogelijk te wassen, en als het dan toch tijd is voor een wasbeurt draai je jeans dan binnenstebuiten en was hem op het fijnwasprogramma. Zo weet je zeker dat je jeans op een lage temperatuur gewassen wordt.
Waar moet je bij het wassen van jeans in het algemeen op letten? Om je jeans zo goed mogelijk te beschermen, keer je hem eerst binnenstebuiten en was je hem op maximaal 30 graden. Je kunt deze jeans het beste zonder wasmiddel gedurende ongeveer tien minuten in koud water leggen (bijvoorbeeld in de badkuip).
Een spijkerbroek kan wat kleur afgeven in de wasmachine. Daarom doe je er goed aan om de broek apart te wassen. Stop het liefst ook niet te veel spijkerbroeken bij elkaar in één was.
Gebruik wasmiddel speciaal voor donkere was, bijvoorbeeld Robijn black velvet wasmiddel. Het wasmiddel bevat speciale ingrediënten die de donkere kleuren beschermen tegen vervagen. Hierdoor blijft je zwarte was langer mooi diep van kleur.
Spijkerbroek wassen
Was de broek zo min mogelijk. Mocht het echt nodig zijn kan je de broek ook in de vriezer leggen in een kussensloop. Dit dood de bacteriën en neemt nare geurtjes weg. Wil je de broek wel wassen doe dit dan binnenstebuiten en op een lage temperatuur tot 40 graden.
Als wasverzachter
Azijn haalt de kalk uit het water, waardoor het zachter wordt en je kleding dus ook. Hoeveel azijn je nodig hebt, hangt af van de hardheid van je water. Hebben jullie eerder zacht water, dan is een klein scheutje al voldoende. Bij hard water mag je rekenen op een kopje.
Je Zwarte en Donker gekleurde was kun je voornamelijk het beste wassen op lage temperaturen, bij voorkeur op 30 graden. Zo blijft je donkere kleding langer als nieuw. Want wat zwart is, moet zwart blijven!
Hoeveel azijn je gebruikt, hangt af van de hardheid van het water. Is het water in jouw regio zacht (voornamelijk in delen van Friesland en rond de Veluwe), dan is een klein scheutje voldoende. Voor hard water (bijvoorbeeld in Noord-Limburg en het rivierengebied) gebruik je ongeveer een koffiekopje azijn.
Gebruik 250 ml gedistilleerde witte azijn voor elke 4 liter water in de wasmachine om resten wasmiddel te verwijderen. Azijn kan kalk uit het water verwijderen. Het ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn gebruiken.
Hoeveel azijn je gaat gebruiken bij het wassen van je spijkerbroeken hangt af van de hardheid van het water. Als het water bij jouw in de buurt zacht is (Dit komt voornamelijk voor in delen van Friesland en rondom de Veluwe) dan is een kleine scheut azijn voldoende.
Een spijkerbroek voor de eerste keer wassen
Zo helpt het om een nieuwe spijkerbroek een nachtje in een emmer met koud water en azijn te laten weken. Door de azijn hecht de kleurstof zich beter aan de spijkerstof, waardoor de broek minder snel zal afgeven.
Geeft je jeans nog steeds af na een eerste wasbeurt? Probeer je jeans dan eens te wassen met azijn. Door de azijn hecht de kleurstof zich beter aan de spijkerstof, waardoor de broek minder snel zal afgeven.
De oorzaak van een afzakkende broek
Door de zwaartekracht zal je broek altijd naar die plaats van je lichaam zakken waar er minder weerstand is en dat is meestal naar onder toe. Hoe meer de omtrek van je lichaam van plaats tot plaats verschillend is, des te meer kans heb je dat een broek niet op zijn plaats blijft.
Om een kleur te fixeren moet je je jeans weken in koud water met Azijn(2delen) en Zout(1deel). Zorg ervoor dat de jeans goed doorweekt is en dat kan je dan een uur laten staan. Daarna moet je de jeans binnenstebuiten draaien en in de wasmachine zonder producten spoelen met koud water en daarna zo laten drogen.
Voor de donkere was is Robijn Black Beautiful Mystery het meest geschikt. Het weet de diepe, vaak intense, donkere kleur van je kleding optimaal te behouden. De witte was is het beste af met Robijn Wasverzachter Zwitsal Geur. Natuurlijk wil je niet teveel betalen voor Robijn wasverzachter.
Robijn 3-in-1 Black Velvet wasmiddel capsules zijn speciaal ontwikkeld voor al je donkere en zwarte was. Robijn capsules zijn makkelijk in gebruik en houden je kleding lang mooi. De wascapsules wassen je kleding stralend schoon, zonder te vervagen en geven je was een langdurige frisse geur.
Beiden maken effectief schoon
Bij korte wasjes kun je beter vloeibaar wasmiddel gebruiken omdat het sneller oplost. Dit voorkomt vlekken op je kleding. Ook wanneer je op lage temperatuur gaat wassen is wasmiddel een betere optie. Was je juist op hoge temperaturen, dan is waspoeder effectiever.
En voor wie dit nieuw is, het is heel simpel: gooi je jeans in de wasmachine op een heet programma en daarna in de wasdroger totdat ze helemaal droog zijn. Door de warmte van de wasdroger krimpen ze namelijk behoorlijk.
Programma voor fijne was
Met het wasprogramma voor de fijne was kan je stoffen zoals acryl, viscose en gemengde stoffen wassen. Deze milde wasbeurt krijgt dergelijke stoffen bij normale vervuiling geheel schoon. De fijne was wordt gedaan op een maximale temperatuur van 40°C, deze staat dan ook standaard ingesteld.
De broek beschikt namelijk over een aantal bijzondere elementen. Zo is de stof van een spijkerbroek van in productie niet het bekende 'denim blauw' geverfd. De broeken krijgen deze karakteristieke, denim kleur door een combinatie van twee verschillende kleuren stof te verweven.