Een antischimmel pillenkuur is de snelste manier om een vergevorderde kalknagel te behandelen. Maar helaas kunnen deze ook neveneffecten hebben, vandaar zijn deze geneesmiddelen op voorschirft. Extra tip: Vijl elke week de toplaag van de nagel weg. De zalf of nagellak kan dieper in de nagel dringen.
Kalknagels genezen niet vanzelf, u zult er iets aan moeten doen! Behandel een kalknagel daarom altijd. Daarnaast zijn de schimmels die kalknagels veroorzaken besmettelijk.
Als u veel last heeft, kunt u ze behandelen met pillen of een speciale nagellak. Schimmelnagels worden ook wel kalknagels genoemd.
De nagel is kwetsbaar en brokkelig. Knippen is niet meer gewoon mogelijk. Soms laat de nagel gedeeltelijk of geheel los. Schimmelnagels kunnen aan 1 of enkele nagels zitten, maar ook aan alle nagels.
Wil je dat toch, dan kun je de schimmel het best behandelen met antischimmeltabletten (antimycotica). Die zijn op recept verkrijgbaar. Op de nagel aangebrachte middelen (zoals crème of nagellak) dringen niet diep genoeg door in de nagel, waardoor je alleen het oppervlakkige deel behandelt.
Soda of zuiveringszout heeft een antibacteriële werking, werkt pijnstillend en remt ontstekingen. Door je kalknagels te behandelen met soda creëer je een omgeving, waarin bacteriën en schimmels niet kunnen overleven.
Bij een schimmelnagel kan de nagel volledig of gedeeltelijk los komen. Dat veroorzaakt natuurlijk pijn. Een kalknagel daarentegen heeft verschillende oorzaken, die niets met schimmel te maken hebben. Daarnaast is een kalknagel niet besmettelijk, maar een schimmelnagel wel.
De gezonde nagel kan dan uitgroeien. Als de lokale behandeling faalt, of als meer dan 50% van de nagel is aangetast (en de nagel hinderlijk is), kan je aan de arts medicijnen vragen. Vooral terbinafine en itraconazole worden aangeraden. Deze medicijnen moeten minstens 3 maanden worden ingenomen.
De schimmelnagels worden vier keer behandeld met steeds een tussenpoos van één tot drie maanden. Na deze vier behandelingen wordt er een controle-afspraak gemaakt, soms wordt er dan nog een aanvullende behandeling geadviseerd. Meestal duurt het enkele maanden tot langer dan een jaar voordat de nagel weer gezond is.
Voordat de schimmel zelf effectief aangepakt kan worden met een antischimmeltinctuur, of door de kalknagel te laseren, moet de kalknagel eerst dunner gemaakt worden. De pedicure doet dit door de nagel te frezen.
Tot nu toe bestaat er geen uitwendige middel die de schimmelnagel kan genezen. Doordat een schimmelnagel vaak samen optreedt met een voetschimmel wordt deze laatste tegelijkertijd meebehandeld met een crème (bijv. Daktarin of Nizoral).
De pedicure bestrijdt de geïnfecteerde nagel(s) als volgt. Eerst worden de nagels dunner gevijld met als resultaat dat de nagels er vaak weer frisser en gezonder uitzien en minder pijnlijk zijn. Vervolgens wordt de nagels behandeld met tinctuur en crème waarmee schimmelnagels te bestrijden zijn.
Dan kun je er een pleister overheen plakken. Ook kun je een vervormde of zere nagel bewerken met een vijl of puimsteen of een pedicure nemen. Mensen zijn soms geneigd om een kalknagel met nagellak te verbergen. Dit is alleen niet slim om te doen, omdat je de nagel ermee afsluit.
Een kalknagel is niet besmettelijk, een schimmelnagel wel. Je krijgt de schimmels via huidschilfertjes van andere mensen (of dieren) met een schimmelinfectie.
De oorzaak van een kalknagel is schimmel, vaak is dat de zogenaamde dermatofyten schimmel. De schimmelnagel is onschuldig en kan erfelijk bepaald zijn. Een kalknagel kan worden behandeld door laserbehandeling of medicijnen.
Kalknagels laserbehandelingen worden helaas niet door zorgverzekeraars vergoed. En dat is jammer, omdat dit een van de weinige echt effectieve behandelingen is. Een kalknagelbehandeling voor één voet is mogelijk vanaf €75. Als je beide voeten laat behandelen, dan zijn de kosten vanaf €112 per behandeling.
Een kalknagel wordt ook wel schimmelnagel genoemd (onychomycose). De teennagel is dan geïnfecteerd met een schimmel (meestal een zogenaamde trygophyton of candida schimmel) of gist. Vaak ontstaat het doordat voetschimmel overslaat op de nagels.
Behandeling nagelloslating
De behandeling bestaat meestal uit de nagels kort houden, droog houden, vocht vermijden en de nagels beschermen met katoenen handschoenen. Het doel van de behandeling is het voorkomen van infecties onder de nagels en de vorming van nieuwe, gezonde nagels bevorderen.
Door de verdikking kunnen kalknagels erg lastig te knippen zijn met een regulier nagelschaartje of nagelknipper. Met name voor mensen die minder kracht in de handen hebben of zelf niet makkelijk bij de tenen kunnen komen is het een lastige klus.
De schimmel, welke aan de onderkant van de nagelplaat en in het nagelbed leeft, gedijt daar goed bij. De schimmel zal dol zijn op je nagellak. Bovendien, schimmeldraden kunnen overleven in een flesje nagellak. Dus de lak in het flesje kan een bron van besmetting zijn na gebruik.
Kalknagels zijn namelijk zeer besmettelijk. Meng in een bakje een kwart liter warm water met een kwart liter witte azijn. Roer vervolgens de vloeistoffen door elkaar. Laat vervolgens je voeten 10 tot 20 minuten weken in het azijnmengsel.
Appelazijn kan heel probaat werken tegen schimmelnagels. Schimmels houden namelijk helemaal niet van het sterke zuur van appelazijn. Behandel schimmelnagels, ook wel bekend als “kalknagels”, met appelazijn door ze dagelijks te behandelen met appelazijn.
Helpt azijn tegen voetschimmel of tegen een schimmelnagel? Azijn tegen voetschimmel of azijn tegen schimmelnagels helpt helaas niet. Het beste middel tegen voetschimmel is toch echt een antischimmelmedicatie.
Deze nagels zijn geel, groen of bruin van kleur. Je nagels zijn dikker dan normaal. Je nagels zijn brokkelig. Soms kan er een stukje of zelfs je hele nagel loslaten.