Bij sommige patiënten worden de symptomen van klierkoorts chronisch. Bij andere personen flakkert de ziekte regelmatig op, terwijl ze tussendoor geen symptomen hebben.
De eerste klachten houden ongeveer 5 á 8 weken aan, maar u kunt er ook langer last van hebben. De vermoeidheid houdt vaak het langst aan. Soms duurt het wel drie maanden voordat u daarvan af bent. De ziekte van Pfeiffer heeft meestal geen ernstige gevolgen.
Antistoffen tegen EBV-EA zijn in het algemeen enkele weken na infectie aantoonbaar, en kunnen tot enkele maanden na infectie detecteerbaar blijven.
Er bestaat geen behandeling tegen de ziekte van Pfeiffer. De ziekte gaat in principe vanzelf over en er ontstaan vrijwel nooit complicaties. De ernst en de duur van de ziekte is bij iedereen verschillend. De meeste klachten verdwijnen binnen 5 tot 8 weken.
Heel soms kan het voorkomen dat je klachten door de ziekte van Pfeiffer voor een tweede keer krijgt. De meeste mensen zijn door een besmetting op jonge leeftijd, de rest van hun leven beschermd tegen de ziekte van Pfeiffer.
Iedereen kan de ziekte van Pfeiffer krijgen. Jonge kinderen en jongeren hebben meer kans om ziek te worden. Soms kan iemand die de ziekte van Pfeiffer heeft gehad, later weer opnieuw klachten krijgen.
De ziekteduur varieert tussen de twee weken en de twee maanden. Het is af te raden om alcohol te drinken als je de ziekte van Pfeiffer hebt. Als je alcohol drinkt vindt er een heel verwerkingsproces plaats in de lever.
Als eenmaal is aangetoond dat je Pfeiffer hebt, is verdere controle niet nodig. Controle van het bloed heeft geen zin. Je kunt je nog steeds ziek voelen, terwijl het bloed geen afwijkingen meer laat zien. Het komt bijna nooit voor dat iemand na Pfeiffer de ziekte nog een keer krijgt.
Bij jonge kinderen kan rode huiduitslag, koorts en longontsteking optreden. Bij tieners en jongvolwassenen begint de ziekte vaak met vermoeidheid, hoofdpijn, keelpijn, koorts en rillerigheid. Na een week is er meestal een combinatie van keelontsteking, koorts en gezwollen, pijnlijke lymfeklieren.
Drink veel water.
Zo blijft de keel vochtig en heb je minder behoefte om de keel continu te schrapen. Ook de lucht bevochtigen kan helpen. Gorgelen is nuttig om de slechte adem tegen te gaan en vastzittende slijmen te verwijderen.
De ziekte van Pfeiffer wordt aangetoond als antistoffen tegen het Epstein-Barr virus aanwezig zijn. Deze ziekte kan, als de lever niet wordt ontzien, ontaarden in ontsteking van de lever (hepatitis).
Het wordt normaal onder controle gehouden door het immuunsysteem. EBV veroorzaakt de ziekte van Pfeiffer of klierkoorts (mononucleosis infectiosa). Het speelt ook een rol bij de ontwikkeling van verschillende soorten kanker. EBV's behoren tot de meest voorkomende virussen die ziekten bij de mens veroorzaken.
Behandeling met specifieke antivirale middelen (aciclovir) remt wel de virusproductie maar heeft geen invloed op het beloop van de ziekte. Er is geen vaccin beschikbaar. Zwangeren: er gelden geen extra maatregelen voor zwangeren. Circa 95% van de zwangere vrouwen heeft antistoffen tegen EBV.
Klachten / symptomen cytomegalie
De verschijnselen van cytomegalie wisselen sterk. Bij gezonde volwassenen leidt het soms tot verschijnselen die op Pfeiffer lijken: dagenlang koorts, keelpijn, vermoeidheid, lymfeklierzwelling en soms een leverontsteking.
De ziekte van Pfeiffer komt door een virus. Mogelijke klachten zijn: keelpijn, koorts en dikke, gevoelige halsklieren. Pfeiffer gaat vanzelf over, meestal binnen een paar weken. Bij erge keelpijn kun je paracetamol nemen.
Als je klierkoorts doormaakt tijdens de puberteit of als jongvolwassene, zijn de symptomen vaak meer uitgesproken. Bij jongvolwassenen treden koorts, keelpijn en gezwollen lymfeklieren op. De amandelen vertonen een wit beslag en kunnen samen met de klieren in de hals zodanig gezwollen zijn dat slikken erg pijnlijk is.
Het kan per persoon verschillen hoe lang het duurt voordat je hersteld bent. Sommige mensen ervaren alleen verkoudheidsklachten en herstellen binnen enkele dagen, maar er zijn ook gevallen bekend van mensen die langdurig (vele weken) klachten blijven houden.
Een verkoudheidsvirus is vaak de oorzaak. Regelmatig koud water drinken of op een snoepje zuigen, kan helpen tegen de pijn. Neem bij heftige pijn paracetamol. Antibiotica hebben bij keelpijn meestal geen zin.
Klierkoorts is een virale infectie en daarom werken antibiotica niet. Je kan wel de pijn verlichten met paracetamol, door te rusten en veel te drinken. De herstelperiode van klierkoorts kan tot enkele weken duren.
Doordat het virus na een doorgemaakte besmetting levenslang aanwezig blijft in het lichaam, kan het bij een vermindering van de natuurlijke afweer immers weer opflakkeren.
Moeite met slikken of praten. Koorts. Een keelontsteking, hierbij is het achter in uw keel erg rood en/of er zijn witte vlekken en slijm achter in uw keel te zien. Gevoelige en gezwollen klieren in uw hals.
Gaat de ziekte van Pfeiffer vanzelf over? Ja, meestal ben je na twee tot vier weken hersteld. Heel soms komt het voor dat je nog weken tot maanden erg moe blijft. Helaas is hier niets tegen te doen, behalve rust nemen: antibiotica helpen namelijk niet tegen een virusziekte zoals de ziekte van Pfeiffer.
Medicijnen. Er bestaan geen medicijnen tegen de ziekte van Pfeiffer. Omdat de ziekte door een virus wordt veroorzaakt, hebben antibiotica geen zin.
Iedereen kan het virus krijgen en er ziek door worden. Dat gebeurt vooral bij jonge kinderen en jongeren.