Duitsland stelt een verbod in op wegwerpplastic, waaronder rietjes, wattenstaafjes en plastic eet- en drinkverpakkingen. Dat heeft de Duitse regering woensdag besloten, meldt persbureau Reuters. Het verbod geldt vanaf 3 juli 2021.
Door deze plasticsoort komen microplastics in het milieu. Het verbod geldt sinds 3 juli 2021. Wattenstaafjes en rietjes die aan de norm voor medisch hulpmiddel voldoen, mogen nog wel worden verkocht.
In drieëndertig Afrikaanse landen zijn wetten die plastic tasjes en ander single-use-plastic aan banden leggen of verbieden. Onder meer Kenia, Tanzania, en Oeganda verbieden het gebruik van plastic tasjes, maar één land steekt kroon: Rwanda. Het land wil als eerste van de wereld volledig plastic vrij zijn.
Plastic bordjes, bestek, roerstaafjes, rietjes en wattenstaafjes voor eenmalig gebruik, kunt u sinds 3 juli 2021 niet meer kopen. Wattenstaafjes en rietjes voor medisch gebruik zijn wel verkrijgbaar.
Verkoop van plastic rietjes en bestek vanaf vandaag verboden in Europese Unie. Vanaf zaterdag zijn zaken als plastic bestek en bordjes, plastic wattenstaafjes en plastic rietjes verboden in de hele Europese Unie. Winkels mogen dan geen nieuwe voorraden van dergelijke producten inslaan.
Het is een beslissende stap in België in de strijd tegen wegwerpplastic: een nieuw koninklijk besluit verbiedt verschillende plastic producten voor eenmalig gebruik zoals bestek, borden en rietjes.
- Great Pacific Garbage Patch: De grootste afvalhoop ter wereld. Ligt in de Grote Oceaan tussen de Amerikaanse westkust en Hawaï. Bestaat uit naar schatting 80 miljoen kilo afval, verspreid over een gebied dat drie keer zo groot is als Frankrijk.
Rwanda heeft als doel om als eerste land ter wereld volledig plasticvrij te zijn. Ze streven naar een samenleving waarin plastic geen rol meer speelt. Het produceren, verkopen en gebruiken van plastic tasjes is daar zelfs illegaal.
Ondernemers mogen per 1 juli geen gratis wegwerpbekers en -bakjes met plastic meer aanbieden. Dit geldt ook voor de bekers waar je bijvoorbeeld koffie voor onderweg in krijgt. Die beker lijkt van papier, maar bevat een plastic laagje om de beker waterdicht te maken. Dat geldt ook voor veel papieren bakjes.
Er komt te veel plastic (zwerf)afval in ons milieu. Daarom heeft Europa de richtlijn Single Use Plastics ingevoerd. Sinds juli 2021 mogen plastic producten als wegwerprietjes, -bestek, -borden, wattenstaafjes en ballonstokjes al niet meer op de markt worden gebracht.
In de container voor plastic verpakkingen, blik en drinkpakken mogen alleen lege verpakkingen. Is uw plastic geen verpakking? Denk aan speelgoed, plastic borden of tandenborstels. Dan hoort het bij het restafval.
Wat is het beste duurzame rietje? RVS rietjes gaan het langst mee en zijn daarmee een duurzame keuze. Ook siliconen rietjes gaan lang mee en zijn voor kinderen prettig. In de horeca zijn qua eenmalig gebruik, biologisch afbreekbare rietjes zoals stro rietjes een milieuvriendelijke keuze.
Kartonnen rietjes zijn wel biologisch afbreekbaar. Karton is gemaakt van biologisch afbreekbare materialen, zoals papier of houtpulp en kunnen dus gemakkelijker afgebroken worden door micro-organismen. Plastic rietjes kunnen tot wel 450 jaar nodig hebben om te 'decomponeren'.
Ontdekker plasticsoep
In 1997 heeft Kapitein Charles Moore de plasticsoep ontdekt. Midden op de Grote Oceaan zag hij telkens stukjes plastic langs zijn boot drijven.
Cyprus opent zijn eerste plasticvrije strand – Naast bewegwijzering met suggesties om plastic voor eenmalig gebruik te vermijden en plasticvrij te zijn, is het strand nu uitgerust met een gratis watervulstation voor gefilterd, koud water. Elke dag vinden ongeveer acht miljoen stukjes plastic hun weg naar onze oceanen.
Uit een bundeling van de verschillende studies van de afgelopen vijftien jaar blijkt volgens Greenpeace dat de Middellandse Zee met stip wint van alle andere wereldzeeën, als het gaat om de vervuiling. De grootste boosdoener zijn de plastics.
Als we kijken naar de landen die verantwoordelijk zijn voor de grootste hoeveelheid plastic productie, staat China bovenaan de lijst. China is verantwoordelijk voor 32% van de wereldwijde productie van plastic materialen in 2021 en is daarmee veruit de grootste plasticproducent ter wereld.
'Plastic soep vind je inderdaad in de zeeën en oceanen,' vertelt Leslie. Eenmaal op zee wordt het plastic meegevoerd met de stroming en komt het in grote draaikolken terecht. Die draaikolken en waterstromen zorgen ervoor dat de plastic soep over de hele wereld reist.
Rietjes worden meestal van polypropyleen gemaakt, vermengd met kleurstoffen en weekmakers en ze breken niet biologisch af in het milieu. Omdat het materiaal sterk is, kan het echter wel hergebruikt of gerecycled worden in andere producten.
Metalen rietjes zijn erg hygiënisch. Ze zijn gemaakt van roestvrij staal wat het beste materiaal is om drinkwater schoon te houden (en maken). Roestvrij staal is antibacterieel en speelt een belangrijke rol in de nationale hygiëne. Waterleidingen en watertanks worden o.a. van RVS gemaakt.
0,5 rietje per dag
De cijfers in Nederland zijn niet nauwkeurig, maar op basis van cijfers vanuit horeca en groothandels zouden wij uitkomen op 0,5 rietje per persoon per dag.
Wat Zijn Maiszetmeel Rietjes (PLA)
PLA rietjes worden gemaakt van de snel groeiende maisplant. Zetmeel uit o.a. mais dient nu dus als biobased grondstof voor de productie van onze PLA rietjes. Doordat Maiszetmeel rietjes 100% composteerbaar zijn kan het product na gebruik weer als voeding dienen voor nieuwe gewassen.
Bij Xenos kun je de vrolijkste rietjes kopen om jouw drankje te versieren. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei mooie kleuren en materialen. Ga je voor duurzaam? Kies dan rietjes die gemaakt zijn van roestvrij staal.