Unieke fotolijst met de tekst Wat je in je hart bewaart raak je nooit meer kwijt. Aan de klem bevestig je eenvoudig een mooie foto. Een mooie wijze om je dierbare te gedenken. De fotolijst kun je overal neerzetten; deze blijft mooi staan door de dikte van het hout.
Mooi en steunend kaarsje dat je aan een persoon kan geven die met verlies te maken heeft. De gedachten aan degene die overleden is, de herinneringen ophalen en koesteren zal steun geven.
Om te zeggen ´Wat je in je hart bewaart, raak je nooit meer kwijt', een prachtig gebaar van steun.
Je hart verandert als je ouder wordt: je hart wordt langzaam groter en stijver en de pompkracht van je hart gaat langzaam achteruit. Als dit leidt tot klachten, noemen we dit hartfalen. Dit komt met name voor bij mensen met een langdurig hoge bloeddruk, suikerziekte en/of overgewicht.
Veel hart- en vaatziekten leiden tot blijvende schade aan het hart. Volledig herstel is nog niet mogelijk en de pompkracht van het hart gaat steeds meer achteruit. Mechanische ondersteuning door een pomp of een volledige harttransplantatie zijn op dit moment de enige oplossingen voor patiënten met ernstig hartfalen.
Een kaars uitblazen is ongezond vanwege de rook
Door die onvolledige verbranding ontstaat een walm waar onder andere fijnstof in zit. En dat is ongezond. 'Je krijgt een flinke stoot fijnstof binnen als je kaarswalm inademt', vertelt onderzoeker Piet Jacobs van TNO.
Kaarsen gemaakt van stearine kun je eten. Stearine is dierlijk vet. Doordat je lichaam 37 graden is, wordt het kaarsvet niet keihard. Het blijft soepel en daardoor poep je het na een tijdje gewoon weer uit.
Als je bakpoeder bij azijn voegt, ontstaat er koolstofdioxide (CO2). Dat gas zit ook in de bubbeltjes van je frisdrank en spuitwater zit. Als het koolstofdioxide rond de vlam zit, kan er geen zuurstof meer bij de vlam. De kaars dooft.
Wat geeft meer licht dan een kaars? Hoe lang slaapt een ezel? Een cirkel.
Bijenwas is een vettige stof die door sommige soorten bijen wordt geproduceerd en waaruit zij de wanden maken van de cellen die zich in het nest in de raten bevinden en waarin honing en stuifmeel worden opgeslagen en jong bijenbroed wordt opgekweekt.
Voor vuur is zuurstof nodig. Zuurstof zit in de lucht. Als je de kaars afdekt met een pot, kan er geen verse zuurstof bij en zal de vlam doven.
Ga daarom op zoek naar kaarsen op basis van natuurlijke ingrediënten, zoals bijenwas, koolzaadwas, raapzaadwas of sojawas. Opgelet: een kaars kan soms één ingrediënt vermelden - zoals soja- of bijenwas - maar toch nog vermengd worden met petroleum om een bepaalde geur of kleur te verkrijgen.
Zijn kaarsen gevaarlijk voor een hond? Om maar meteen met het goede nieuws te beginnen: kaarsen hoeven niet gevaarlijk te zijn voor je hond. Vooral kaarsen met etherische oliën, ook wel essentiële oliën genoemd, zijn giftig voor honden.
Is het branden van kaarsen echt ongezond? Helaas is het antwoord ja. Bij het branden van kaarsen komen giftige stoffen vrij. Een kaars brandt op een relatief lage temperatuur, waardoor er fijnstof zoals roet vrijkomt.
Als je tegen de vlam aanblaast, blaas je als het ware het gas (de vlam) weg van de lont. Als je zachtjes tegen de vlam aanblaast, zie je al dat hij een beetje naar de andere kant beweegt. Doordat de vlam wordt weggeblazen, verliest hij contact met de lont (de brandstof).
* Gebruik de deksel van de kaars als onderzetter zodat de ondergrond niet te heet kan worden of beschadigd.
De eigenschappen van waxinelichtjes
Je kunt het kaarsje eenvoudig doven en weer opnieuw aansteken. Je kunt hem het beste doven met een speciale kaarsen dover of tussen twee natte vingers. Als je ze uitblaast, kan het nog weleens gebeuren dat het lont blijft doorgloeien en verkoolt. Je kunt ze dan niet meer aansteken.
We raden over het algemeen aan om kaarsen mee naar binnen te nemen bij koud of regenachtig weer. De wax kan echter wel tegen regen, de lont ook, maar voor een optimale brandtijd en branduren kunnen ze het beste binnen worden bewaard.
Giet met bijvoorbeeld een waterkoker wat warm water in de pan en zet het vuur zachtjes aan. Laat de kaarsenwas au-bain-marie smelten. Als de was gesmolten is kun je flinke scheut geurolie naar keuze toevoegen. Vervolgens kun je de kaars gaan gieten.
Paraffine wordt ook gebruikt om kaarsvet van te maken. Paraffine heeft voordelen voor de huid. Het maakt namelijk de huid zacht en soepel en het werkt goed bij bijvoorbeeld luieruitslag. Ook wordt het veel gebruikt om te huid te hydrateren, omdat het de huid afsluit en hierdoor voorkomt dat de huid zijn vocht verliest.
'Er is in Leiden al een brand door ontstaan. En het is inderdaad slecht voor je gezondheid. In theelichtjes zit petroleum, daardoor komt fijnstof en koolmonoxide vrij. Als je dan niet genoeg ventileert, kun je koolmonoxidevergiftiging krijgen.
In veel kaarsen, zoals de meeste waxinelichtjes, zit het stofje paraffine. Dat is een bijproduct van petroleum, en zorgt bij de uitstoot voor fijnstoffen als aceton, benzeen (een soort koolwaterstof) en tolueen (net zoiets). Dat is niet alleen slecht voor het milieu, maar kan ook slecht zijn voor je gezondheid.
Zolang je niet te vaak en te veel kaarsen brandt, kun je dit prima af en toe doen en blijft de schade voor je gezondheid beperkt. Zet als je kaarsen aansteekt altijd de ventilatieroosters open, maar het liefst gewoon een raam. Zo worden de schadelijke stoffen beter verdeeld en is de kans kleiner dat je ze inademt.
Oude kaarsen of restjes kaarsvet kun je makkelijk omsmelten, zo maak je er weer een nieuwe kaars van. Dit doe je door de kaarsen au bain-marie te smelten.
Bij plotseling afkoelen op een voorwerp zouden ze zich groeperen en als roet afscheiden. In de gele lichtgevende zone is de temperatuur van de vlam ongeveer 1200°C. De kaars dankt haar toepassing als lichtbron aan de onvolledige verbranding van het kaarsvet in deze zone.