Leg het babynestje altijd op een vlakke ondergrond. Leg je baby er op zijn rug in met de voetjes bij het openingsgedeelte. Houd je baby altijd in de gaten als je een babynestje gebruikt. Leg je baby er alleen in om te spelen of als rustplekje, wil je baby slapen, leg je baby dan in de wieg.
Kinderveiligheid.nl raadt het gebruik van een babynestje af in het ouderlijk bed, de wieg of het ledikant. De opstaande zachte randen vormen een risico. Zodra je baby kan omrollen, bestaat de kans dat hij met het gezichtje tegen het kussenachtige materiaal aankomt, waardoor de ademhaling belemmerd wordt.
Je kan een babynestje gebruiken vanaf de geboorte tot je baby ongeveer 6 maanden oud is. Van zodra je baby kan omrollen, is het tijd om te stoppen met het nestje te gebruiken. Een babynestje is dan niet langer veilig.
Een babynestje is een soort mandje voor je baby, gemaakt van zachte stof. Je kindje kan er een klein dutje in doen, je kan het gebruiken als boxkleed of als rustplek voor je kleine als jullie onderweg zijn. Het is klein en licht, waardoor het makkelijk te vervoeren is.
Maar let op: een babynestje is per definitie geen veilige slaapplek. De veiligheid van babynestjes is niet aangetoond. Het wordt vaak aangeraden tot leeftijden waarop baby's in de regel allang kunnen omrollen. Het nestje is klein, waardoor de stootrand dicht bij het hoofd van het kind ligt.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
Vooral overdag hebben ouders dan de neiging maar wat toegeeflijk te zijn en het kindje in de box of op schoot te laten slapen. Het gevaar daarvan is dat de baby helemaal niet meer in zijn eigen bedje wil slapen en bovendien ook overprikkeld raakt.
Wiegendood wordt meestal veroorzaakt door een combinatie van verschillende risicofactoren. Wees als ouder steeds waakzaam. Leeftijd, vroeggeboorte, laag geboortegewicht, geslacht en etniciteit. Deze factoren heb je zelf niet in de hand.
In navolging van de Amerikaanse Vereniging van Kinderartsen wordt aangeraden een baby bij voorkeur tot 1 jaar in de ruimte te laten slapen waar de ouders ook zijn, zoals de woon- en slaapkamer. Belangrijkste reden is het voorkomen van wiegendood, wat tot de leeftijd van één jaar kan optreden.
Het engelennest is ontworpen als een kleine slaapzak met een kap om het hoofd van het kind te beschermen. Het opent wijd met een rits om de installatie van de baby te vergemakkelijken.
Laat je baby zeker tot 6 maanden en bij voorkeur tot 1 jaar slapen in de ruimte waar jij ook bent: de woonkamer, de opvangruimte, slaapkamer... Zo kan je regelmatig en rechtstreeks toezicht houden. 's Nachts slaapt je baby zo dicht mogelijk naast het bed van de ouders, maar wel in zijn eigen bed (co-sleeping genoemd).
Vaak beginnen ze met het rollen, van de rug naar de zij. Gemiddeld rollen de meeste baby's volledig om tussen 5,5 maand en 9 maanden. Natuurlijk zijn er ook kindjes die veel sneller zijn of juist langzamer. Maak je niet druk, jouw kindje ontwikkelt zich op zijn eigen manier.
Een ideale kamertemperatuur voor een slapende baby is 16 tot 20 graden Celsius. Je baby mag dan slapen in slaapkleding met een dekentje of slaapzakje. Slaapkleding is fijn zittende kleding. Dat hoeft niet perse een pyjama te zijn.
Een babypark om in te spelen
Als je je baby hierin toch eens een middagdutje wil laten doen, zorg er dan voor dat je een goede matras hebt die voldoende dik is. Ook moet je er rekening mee houden dat de matras op de bodem van een park iets minder goed kan verluchten dan op de bodem van een babybed.
Leg je baby op zijn rug te slapen
Je baby slaapt het veiligst op zijn rug. Zo ligt zijn gezichtje vrij, waardoor hij goed kan ademhalen. Leg je baby dus nooit op zijn buik te slapen, ook niet om te troosten, omdat de kans dan wél bestaat dat de ademhaling van je kindje wordt belemmerd.
Knuffels die zijn hoofd en gezicht (kunnen) bedekken zijn niet veilig. Dit geldt ook voor een baby knuffeldoekjes of dekentjes, zeker als ze vies zijn geworden door speeksel. Omdat de doek dan geen lucht meer doorlaat, kan je kind erdoor stikken.
Uit onderzoek blijkt dat baby´s die gedragen worden niet alleen sneller in slaap vallen, maar ook langer slapen. Als je baby bij je in de draagzak zit, merk je het verder sneller als hij honger heeft. Het geschommel bij jou in de draagzak doet ook wonderen tegen krampjes.
De buitenlucht is goed voor je baby.
Wist je dat frisse lucht voor je baby even belangrijk en nodig is als voor ons volwassenen? Net zoals ze aangepaste voeding nodig hebben, verlangen baby's ook naar frisse lucht. Zelfs in deze coronatijden is het dus aangewezen om dagelijks met je oogappel op wandel te gaan.
Baby van 3 weken beter laten slapen
Op de borst, in de kinderwagen of in de draagdoek: waar je baby slaapt is in deze periode minder van belang, als het maar een veilige plek is. Weet dat Nederlands Centrum voor Jeugdgezondheid het advies geeft om niet samen in een bed te slapen met je baby.
Pasgeboren baby's tot en met 4 weken mogen 3 tot 4 uur slapen zonder voeding. Tussen de 4 en 12 weken kun je jouw baby gerust door laten slapen als hij of zij geen signalen afgeeft of vanzelf wakker wordt. Tussen de 12 en 24 weken heeft een kindje 5 tot 7 uur rust nodig na elke voedingsbeurt.