De
De poortader is het bloedvat dat de lever met de bloedvaten van de darmen, milt, alvleesklier en galblaas verbindt. De poortader leidt het bloed uit deze organen naar de lever. De lever (onze chemische fabriek) 'verwerkt' het bloed. Door een verhoogde druk in de poortader kan stuwing van bloed ontstaan.
De lever krijgt bloed van twee vaten, een uit het hart (leverslagader) en een uit de darmen (poortader).
De poortader verbindt de maag, dunnedarm en dikkedarm met de lever. Alle verteerde voedingsstoffen die vanuit het spijsverteringsstelsel in het bloed terecht komen worden via de poortader eerst richting de lever vervoerd. Via de leverader komen de opgenomen voedingsstoffen pas in de bloedcirculatie terecht.
De poortader is het bloedvat dat het bloed vanuit de darmen, maag, milt en alvleesklier naar de lever vervoert. Ongeveer 70% van het bloed dat de lever ontvangt komt van de poortader.
Slagaders vervoeren zuurstofrijk bloed van het hart naar de organen en weefsels. Deze bloedvaten hebben een hele stevige, elastische wand. Ze persen het bloed, dat onder grote druk uit je hart wordt gepompt, door je lichaam. Slagaders hebben geen kleppen zoals aders die wel hebben.
De leveraders (venae hepaticae) voeren zuurstofarm en door de lever 'voorbehandeld' bloed van de leverkwabben naar de grote bloedsomloop in de vena cava inferior. Effectief voeren de leveraders het door de leverpoortader geleverde bloed van de maag, darmen, milt en alvleesklier af.
Het bloed verlaat de lever via 3 grote leveraders of venae (sus)hepaticae (rechts, midden en links) die net onder het middenrif meteen in de holle ader of vena cava uitmonden.
De leverpoortader, ook kortweg poortader, of vena portae hepatis is een ader die bloed van de darmen, maag, milt en alvleesklier (pancreas) naar de lever vervoert. De leverpoortader ontstaat daar waar de vena mesenterica superior en de vena lienalis samenkomen.
De Vena Porta is verantwoordelijk voor de aanvoer van bloed naar de lever om daar te worden verwerkt. Het bloed komt vanuit de darmen (Vena Mesenterica Superior) en de milt (Vena Lienalis). Bij het samenvloeien vn deze aders vormen ze de Vena Porta.
De leverpoortader, ook kortweg poortader, of vena portae hepatis is een ader die bloed van de darmen, maag, milt en alvleesklier (pancreas) naar de lever vervoert. De leverpoortader ontstaat daar waar de vena mesenterica superior en de vena lienalis samenkomen.
Net als de slagaders en aders vervoeren haarvaten ook zuurstof en voedingsstoffen. En nemen ze afvalstoffen op om die vervolgens af te voeren. Haarvaten zijn haarfijne bloedvaatjes waarin de rode bloedcellen zuurstof en kooldioxide afgeven of opnemen.
De lever heeft een aantal unieke eigenschappen: Dubbele bloedtoevoer: de lever krijgt bloed via een slagader (zuurstofrijk) en de poortader (zuurstofarm) die het bloed afvoert van darmen via de lever terug naar het hart.
Via de poortader wordt zuurstofarm bloed aangevoerd dat afkomstig is uit de darmen, maag en uit de milt. Dit bloed bevat voedingsstoffen die uit het voedsel zijn gehaald. De levercellen ontvangen zelf zuurstofrijkbloed met voedingsstoffen via de leverslagader.
Welk orgaan breekt rode bloedcellen af? Na een levensduur van 100-120 dagen is een rode bloedcel verouderd en wordt het afgebroken door de milt of lever. Per seconde breken deze organen 2-3 miljoen rode bloedcellen af.
De holle aders monden uit in de rechterboezem, een onderdeel van het hart. De rechterboezem laat daarna het bloed doorstromen naar de rechterkamer als het hart zich ontspant. Als het hart samentrekt komt het bloed van de rechterkamer terecht in de longslagader die het bloed naar de longen brengt.
De kransslagaders
Ze ontspringen beide aan de linker harthelft uit de aorta, vlak boven de aortaklep. Er zijn twee grote kransslagaders: één aan de rechterkant (de rechter kransslagader of de RCA) en één aan de linkerkant (de linkerkransslagader of LCA).
Trombose van de vena portae is een zeldzame, maar ernstige vasculaire leverziekte die zowel bij kinde- ren als volwassen kan voorkomen. Bij het ontstaan van venaportaetrombose (VPT) zijn lokale en syste- mische risicofactoren betrokken (zie Tabel 1 op pa- gina 24).
een verbinding vormend element tussen 2 orgaansystemen en begint en eindigt met een capillair net.
Aders vervoeren zuurstofarm bloed en afvalstoffen van de organen naar het hart. Slagaders brengen zuurstofrijk bloed en voedingsstoffen naar je organen, met als uitzondering de longslagader.
Bloedvaten zijn een verzamelnaam voor de slagaders, aders en haarvaten. De bloedvaten maken deel uit van de bloedsomloop en zorgen ervoor dat het bloed in goede banen wordt geleid door het gehele lichaam. Zuurstofrijk bloed wordt zo naar het hart en de organen vervoerd en afvalstoffen worden weer afgevoerd.
De belangrijkste functies van de lever zijn:
De lever bewaart zetmeel en suikers en geeft ze weer af als het lichaam ze nodig heeft. Eiwitstofwisseling. Eiwitten komen in hele kleine onderdelen (aminozuren) in de lever aan. Van deze aminozuren maakt de lever nieuwe eiwitten, suikers of vetten.
De lever bevat heel veel bloed. Het bloed afkomstig van de darmen komt binnen via de poortader. Zo kunnen belangrijke voedingsstoffen uit de darmen naar de lever worden getransporteerd. De levercellen kunnen deze voedingsstoffen dan omzetten, bewaren of weer afgeven aan de bloedvaten wanneer je lichaam ze nodig heeft.