Denk aan: Ras el Hanout, groenten, tonijn uit blik, gerookte kip, of peulvruchten. Rijst koken kun je beter in een rijstkoker doen, maar rijst opwarmen gaat prima. Voeg simpelweg een beetje kokend water toe aan afgekoelde rijst, en de smaken komen weer tot leven.
Op het fornuis: doe de rijst samen met kokend water (of bouillon) en een snuf zout in de pan en breng aan de kook. Zet een deksel op de pan en laat de rijst 12 minuten op laag vuur garen of tot alle vocht geabsorbeerd is en de rijst gaar is.
Doe de gewassen rijst met vocht (1 ½ hoeveelheid vocht op 1 hoeveelheid rijst) in een smalle pan met dikke bodem. Zet de pan op een hoog vuur, breng al roerende aan de kook. Zet het vuur laag en laat de rijst met een deksel op de pan in 8-10 minuten gaar worden. Zo nu en dan omscheppen.
Ook pasta is gemakkelijk klaar te maken met de waterkoker. Dit werkt beter met waterkokers zonder metalen spiraal op de bodem, want de pasta kan hier makkelijk aan vast te komen zitten. Net als de eieren en groenten vul je de koker met de pasta en vul je deze aan met water.
Kan ik naast water ook andere vloeistoffen verwarmen in de waterkoker? Nee, de waterkoker is alleen bedoeld voor het verwarmen van water. Gebruik het apparaat niet om soep of andere vloeistoffen of voedsel in potten, flessen of blikken op te warmen.
Nee!!! De melk (eiwitten) branden aan op het verwarmingselement. De verwarming in een waterkoker gaat veel te snel en te heet. Het gaat ontzettend stinken en schuimen en je bent uren bezig je waterkoker weer schoon en geurvrij te krijgen.
Ja, je kunt rijst koken in de magnetron! Doe daarvoor de rijst met ongeveer 2 keer zoveel water in een magnetronbestendig bakje of schaal. Dek goed af en verwarm ongeveer 10 minuten op de hoogste stand of net zo lang tot er kleine gaatjes in de rijst zitten waar stoom uit ontsnapt.
Rijst koken in de magnetron of rijstkoker
Was de korrels grondig, gebruik een grote kom (gekookte rijst zet namelijk uit), voeg twee keer zoveel koud water toe en zet de magnetron op 700 watt. Houd daarbij ongeveer 9 minuten kooktijd aan voor 100 gram rijst.
Door je rijst te spoelen was je niet alleen kleine deeltjes stof van de korrels af, maar verwijder je ook het overgebleven laagje zetmeel. Dat zetmeel zorgt ervoor dat de rijst na het koken aan elkaar plakt. Sommige gerechten vragen daar echter om. Denk maar aan het maken van risotto recepten of sushi.
Zo doe je dat!
Leg de eieren – voorzichtig – op de bodem van de waterkoker en vul deze maximaal voor de helft met eieren. Vul de waterkoker tot de eieren voor 2 tot 3 centimeter onder water staan. Zet de waterkoker aan en breng het aan de kook. Dat was het!
Want of u het water in een waterkoker kookt of in een pan, het kookt altijd bij 100 graden. Het is eenvoudig te zien of het kookt of niet, want dat ontstaan er luchtbelletjes (belletjes met stoom). Dus als het borrelt is het gekookt.
Waterkokers zijn de meest efficiënte manier om water te laten koken. Het kost dus meer energie om een halve liter water op het gasfornuis te verwarmen dan om diezelfde hoeveelheid in de waterkoker te verwarmen. En omdat je zelf het gas moet uitdraaien, staat het vuur vaker onnodig lang open.
Hoe voorkom je plak rijst? Plakt jouw rijst na het koken ook altijd aan elkaar? Voeg dan een paar druppels citroensap toe aan je water. Je moet trouwens geen schrik hebben dat je rijst door het sap zuurder zal smaken.
Hoe kook je rijst? Reken ongeveer 75 gram ongekookte zilvervliesrijst per persoon. Een koffiekopje is een goede maat per persoon of gebruik het Eetmaatje. Het koken in water maakt de zilvervliesrijst ongeveer tweeënhalf keer zo zwaar.
Een rijstkoker is erg handig en zeker een aanwinst wanneer je vaak rijstgerechten klaarmaakt. Ook al gebruik je hem maar één keer per week – een rijstkoker is gewoon erg handig omdat je er niet bij hoeft blijven te staan en de resultaten (altijd) consistent zijn, mits jij de verhoudingen goed hebt.
Dat betekent: als je een kopje rijst wilt koken, gebruik je twee kopjes water om die hoeveelheid rijst in te koken. Of: als je bijvoorbeeld 200 gram rijst wil koken, gebruik je 400 ml water. De verhouding is dus altijd 1:2. Als je deze verhouding aanhoudt, kookt de rijst fluffy droog en hoef je 'm niet af te gieten.
Rijst koken door eerst water te koken en dan de rijst toe te voegen? Met deze nieuwe methode kook je rijst op een slimme manier. Op deze manier verbruik je minder water en energie en smaakt de rijst nog lekkerder!
Hoe weet je of de rijst gaar is? Hoe je de rijst het liefst eet is een kwestie van smaak, maar de stelregel hiervoor is in principe dat de rijst gaar is als deze makkelijk doorgebeten kan worden of tussen de vingers kan worden fijngeknepen.
Doe wat olie in een koekenpan, braadpan of wok en bak de rijst in een paar minuutjes lekker warm. Even stomen kan ook! Zet een stoommandje of zeef op een pan met kokend water en sluit af met een deksel of bord. Na 2-5 stomen is je rijst warm genoeg om te serveren!
Voor gebruik moet de rijst goed verhit worden. Hetzelfde geldt overigens voor het bewaren van pastagerechten. Verwarm de rijst of pasta daarnaast nooit vaker dan 1 keer, de bacteriën blijven zich anders door ontwikkelen. Dit is ook de reden dat u rijst van de afhaal-Chinees beter niet opnieuw kunt verwarmen.
Ben je niet van plan om de komende twee dagen te koken met je kliekjes? Of wil je grote hoeveelheden bewaren? Dan kun je natuurlijk ook je rijst invriezen. Laat het afkoelen, doe het in een luchtdicht zakje of bakje en leg het in de vriezer bij een temperatuur van -18°C.
Kalk in water is niet slecht of schadelijk voor de menselijke gezondheid, en ook planten en dieren hebben er geen last van. Sterker nog: kalk (calcium) is onontbeerlijk voor zowel mensen, dieren als planten.
Omdat in warm water makkelijker allerlei stoffen oplossen, is het mogelijk dat er kalk, metalen en andere stoffen uit de leidingen en boiler in zijn opgelost. Dat is bij mijn weten de reden dat je warm water beter niet kan drinken (en dus ook beter niet kan gebruiken in de waterkoker).
Hoewel kalk in principe niet schadelijk is voor je gezondheid, is het belangrijk om je waterkoker regelmatig te ontkalken. Als de kalk zich opstapelt, zou je namelijk weleens onsmakelijke brokjes in je thee of kookwater kunnen terugvinden.