Haal het as nooit volledig weg
Wanneer je elke keer direct op de bodemplaat stookt, is de kans groter dat deze gaat scheuren. Door de houtblokken dus aan te steken op een laagje as, voorkom je dit en gaat je kachel langer mee.
Azobé hout is ook goed te stoken, het geeft echter zoveel hitte af dat het verstandig is het te mengen met andere houtsoorten, alleen azobe stoken kan uw kachel stuk branden.
Een kachel werkt het zuinigst als je hem op half tot heel vermogen stookt. Bij een te grote kachel wordt het al snel te warm in huis en krijg je de neiging om het vuur te smoren. Niet doen: dan komen meer schadelijke stoffen vrij!
Er zijn wel manieren om meer rendement uit een open haard te halen. De simpelste is een gietijzeren haardplaat tegen de muur aan de achterkant zetten om de warmtestraling te verhogen. Hoe dikker de haardplaat, hoe warmer de straling en hoe langer je er van profiteert.
De as van goed verbrand en vooral schoon hout is prima te gebruiken als meststof in je (moes) tuin. Je kunt hiervoor de as uit je open haard, de kachel maar ook de barbecue gebruiken. Als je die as nú verzamelt kun je er in het voorjaar je tuin mee verrijken!
Laat altijd een laagje as van 2 à 3 cm in de houtkachel liggen. Hierdoor wordt de bodem goed geïsoleerd en warmt de houtkachel sneller op als u hout stookt.
Op eigen verantwoording is het technisch wel mogelijk de kachel de nacht door te laten branden. Voorwaarde is dat u een voldoende geïsoleerde schoorsteen heeft. U vult de kachel met voldoende hout en stookt hier goed vuur in door de zuurstofregelaar uit te trekken.
Anders dan bij houtpellets kan stukhout nooit geheel droog en vochtvrij zijn. Er is altijd sprake van fysisch en chemisch gebonden vocht. Zelfs het droogste en oudste meubelhout bevat enkele procenten vocht. We spreken dus al bij circa 15% vocht van droog stukhout dat geschikt is om te stoken.
Dennenhout bevelen we ook niet aan, in de open haard tijd was het een hele vette “nee!” omdat het dennenhars in een open haard niet goed verbrande. In de moderne houtkachel is dat niet meer belangrijk. Toch bevelen wij het niet aan omdat het hout dan wel echt perfect gekloofd en droog (max12% vocht) moet zijn.
Azobé is net als Bankirai een sterke hardhoutsoort en gaat ongeveer 25 jaar mee. Dit geldt ook voor Azobé hout dat direct in de grond wordt geplaatst en te maken heeft met vocht. In die situatie is deze houtsoort wat duurzamer dan Bankirai.
Hardhout heeft een langere brandduur en produceert meer warmte. Aan de andere kant bevat zachthout een hoger vochtgehalte. Ze zijn meestal plakkerig en zullen waarschijnlijk de ophoping van deze stoffen in de schoorsteen veroorzaken. Ze branden echter sneller dan droge en produceren een indrukwekkende vlam.
Houtas kun je (maximaal 100 gr per m2) gebruiken voor bijna alle groenten en fruit bij het begin van de teelt of tijdens het groeiseizoen. Kalium bevordert de knolvorming, bloemvorming, kleur, bewaarbaarheid, vruchtzetting,... Koolgewassen genieten vooral van de extra calciumgift. Voor aardappelen is het dubbel.
Met een ventilator in de kachel wordt de warmte in de leefruimte sneller verspreid. Ventilatoren worden meestal toegepast in een inzethaard. Een ventilatorset is meestal optioneel tegen meerprijs te bestellen en wordt dus doorgaans niet standaard meegeleverd.
Assen zijn een goede manier om buikpotigen en insecten te bestrijden. Inderdaad, de bijtende werking van de assen rond uw planten zal de groei van slakken en naaktslakken belemmeren. Om bladluizen en andere insecten af te weren, kunt u ook de assen op de bladeren van uw planten strooien.
Om erachter te komen of hout droog genoeg is om te stoken moet je het vochtgehalte meten met een speciale houtvochtmeter. Een musthave voor iedere houtstoker. De Groene Stoker adviseert een vochtpercentage rond de 15%, liefst niet hoger.
Naaldhout is geen geschikte hoofdbrandstof voor je houthaard of houtkachel. In de schors van naaldhout bevindt zich veel hars, hetgeen voor vervuiling kan zorgen in de haard of schoorsteen. Wel kan het handig zijn om wat aanmaakhoutjes van naaldhout achter de hand te hebben, omdat deze snel vlam vatten.
Hoelang het hout precies moet drogen hangt af van het vochtgehalte bij het begin, het soort hout, het weer en de stukgrootte. Gekliefd hout in standaardmaat droogt tot ongeveer 28% in één jaar en tot onder de 20% bij twee jaar drogen.
Asla legen
De aslade moet je regelmatig legen, want met een volle asla functioneert de kachel niet optimaal. As in de stookruimte kan gewoon blijven liggen. Niet alleen brandt een kachel fijner wanneer er een laagje as in ligt, ook liggen er vaak nog stukjes houtskool tussen.
Geen verbod houtkachels, wel scherpere eisen
Per januari 2022 zijn de Ecodesign-richtlijnen in Nederland van kracht geworden. Deze richtlijnen gelden voor heel Europa en stellen strengere emissie-eisen aan (pellet)kachels. België en Duitsland kenden al strengere eisen dan Nederland.
Als de kachel te hard brandt, of teveel warmte afgeeft, kunt u de zuurstoftoevoer verminderen door de secundaire luchtstroom lager te zetten. Of - indien aanwezig- kunt u de smoorklep gebruiken. Beter is echter steeds zoveel hout toe te voegen dat de kachel niet te heet wordt.
Een afsluitklep wordt gebruikt om het rookkanaal te sluiten wanneer de haard niet aan staat of om het vuur te temperen. Vroeger werd een afsluitklep veel gebruikt omdat kachels en haarden niet goed te regelen waren. Als de open haard dan te hard brandde, werd met behulp van de afsluitklep de trek verminderd.
Hoeveel hout je dus per avond stookt is volledig afhankelijk van hoe lang je de houtkachel of openhaard wilt laten branden. Je mag ervan uitgaan dat een blok haardhout van de zachte variant ongeveer 1-1,5 uur brandt en een hardhouten blok ongeveer 1,5-2 uur.
In tegenstelling tot marmer of graniet is speksteen zeer goed bestand tegen grote hitte en is het risico op barsten uitgesloten.