Vaak gaan mensen snaaien 's avonds uit verveling. Ga even iets doen, bijvoorbeeld een stukje wandelen of iets in huis opruimen. Neem een glas water en wacht 15 minuten. Het glas water zorgt voor een voller gevoel.
Als je minder probeert te snoepen, dan is het belangrijk om genoeg te eten tijdens de maaltijd om je honger te bevredigen. Zorg ervoor dat je maaltijden proteïnes, koolhydraten en vetten bevat die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Daarna zou het hunkeren naar snoepen moeten stoppen.
Een gedragsverandering begint met het krijgen van inzicht. Door op te schrijven wat je eet, wanneer je eet en waarom je eet krijg je inzicht in je eigen voedingsgedrag. De een gaat snoepen en snaaien, omdat ze de rest van de dag bijna niets gegeten heeft, de ander snoept uit verveling of door vermoeidheid.
Na enkele weken tot maanden geeft de weegschaal een kilo minder aan. Stel bijvoorbeeld dat je dagelijks 200 calorieën minder binnenkrijgt, dan weeg je na vijf weken een kilo minder. Je kunt zelfs nog sneller afvallen, omdat je minder gauw naar andere zoetigheden grijpt.
Wanneer je plotseling stopt met suiker eten, krijg je waarschijnlijk enorme trek in zoetigheid (cravings). Je kunt last krijgen van vervelende afkickverschijnselen van suiker als diarree, misselijkheid en hoofdpijn. Ook vermoeidheid en prikkelbaarheid komen veel voor.
Te weinig eten
Als je eet, duurt het een tijdje om de energie uit je voeding op te nemen. Daardoor is je bloedsuikerspiegel vlak na de maaltijd nog niet op peil. Hierdoor geeft het lichaam nog niet het signaal dat het genoeg heeft. Daardoor heb je behoefte aan snelle suikers, zoete dingen.
Vaak is de oorzaak van een constant hongergevoel een ongebalanceerde en/of eenzijdige voeding. Zo'n voeding zorgt voor onvoldoende verzadiging én hoge insulinespiegels in het bloed. Hiermee ontstaat een continue vraag naar suikers/koolhydraten om de insuline wat te doen te geven, zodat je constant honger ervaart.
Omdat er ineens veel insuline vrij komt, daalt de bloedsuiker na de maaltijd weer. Dit kan zorgen voor zoete trek na de maaltijd, je lichaam gaat opzoek naar een nieuwe piek. Om dit te voorkomen kan je proberen om minder en meer langzame koolhydraten te eten, zoals volkoren producten, groente en peulvruchten.
Waarom is suiker zo verslavend en hoe komt dat eigenlijk? Suiker is verslavend omdat het een stofje is dat je lichaam snel opneemt. Het geeft je dan een korte energieboost, maar daarna voel je je weer moe en lusteloos. Je lichaam gaat er dan weer naar verlangen en dus gaan we er steeds weer naar op zoek.
Als je plotseling stopt met suiker eten, kun je last krijgen van afkickverschijnselen, waaronder vermoeidheid en hoofdpijn. Je lichaam vraagt zich af waar al die zoetigheid ineens is gebleven en is dus even in shock. Sommige mensen ervaren heftige afkickverschijnselen van suiker, zoals hartkloppingen en slaapproblemen.
Snoep, koek en frisdrank vind je niet in de Schijf van Vijf. Al die zoetigheden zijn namelijk niet gezond. Iets te snacken of te snoepen mag, maar liever niet te veel en niet te vaak. Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf.
De eetbuien kunnen een gevolg zijn van periodes te weinig eten, daarnaast komen de eetbuien vaak voor bij verschillende gevoelens zoals eenzaamheid en verveling. Het eten kan op een gegeven moment een manier worden om met dingen om te gaan.
Doordat je stofwisseling harder gaat werken en reserves in je lichaam worden aangevuld kan je dus afvallen. Dus meer eten is zeker niet altijd aankomen! Aankomen is daarom best lastig en hiervoor heb je soms echt veel meer energie nodig, juist om die reserves aan te vullen. Dit noem je dan vaak een aankomlijst.
Je voelt je dik, schuldig, opgeblazen of vol na een dag waarop je wat meer dan normaal hebt gegeten. Maar zo snel als dat jij denkt dat je aankomt, kom je helemaal niet aan. Het is wetenschappelijk zelfs onmogelijk om in één dag aan te komen, tenzij je speciale genen hebt.
Meer eiwitten en vetten
De beste tip om je trek naar suiker te verminderen: eet meer eiwitten en dan vooral bij het ontbijt! Eiwitten en vetten zorgen ervoor dat de drang naar zoetigheid effectief wordt geblokkeerd. Zo houdt je lang een verzadigd gevoel, waardoor je bloedsuikerspiegel stabiel blijft.
Het afkicken van suiker zal je op meerdere fronten moeten aanpakken. Het aanleren van nieuwe gewoontes kost je gemiddeld 60 dagen. Je insulinegevoeligheid verbeteren kan enkele maanden tot een jaar duren. Ook je lichaam weer aanleren om energie uit vet te halen kan even duren.
Minder suiker betekent vaak meer energie. Je voelt je fitter en vrolijker. Dat zit zo: als je veel suiker neemt en weinig gezonde producten consumeert, dan kun je een tekort krijgen aan vezels, vitamines en mineralen. Hierdoor kun je moe worden of hoofdpijn krijgen.
Door het eten van kleinere porties kan het zijn dat je in het begin hongeriger bent dan normaal. Dit komt doordat je maag nog niet gewend is aan de kleinere hoeveelheid voedsel en je lichaam nog geen signaal heeft gegeven dat het voldoende heeft gehad. Dit proces van wennen aan minder eten duurt ongeveer twee weken.
Voorbeelden van suikervrije voedingsmiddelen in deze categorie: kip, kalkoen, rundvlees, lam, varkensvlees, zalm, makreel, kabeljauw, mosselen, garnalen, krab, sardientjes.
Nee, van suiker op zichzelf word je niet dik. Wel verhoogt het drinken van dranken met toegevoegd suiker de kans op overgewicht.