Door het hoge gehalte aan vitamine C en bètacaroteen is de rode paprikasap een verrijking voor het lichaam. Vitamine C zorgt voor een goede weerstand en een gezonde huid. Het is een antioxidant die helpt om je lichaam te beschermen tegen vrije radicalen (stoffen die cellen beschadigen).
Wortelen, zoete aardappelen, avocado's en…
Krachtige antioxidanten zijn vitamine A (oa. in wortelen en zoete aardappel), vitamine E (in avocado's) en carotenoïden. Lycopeen, de rode plantenstof uit tomaten, is bijvoorbeeld een belangrijke carotenoïde die de huid kan helpen beschermen tegen huidveroudering.
Paprika's staan erom bekend veel vitamine C te bevatten, een vitamine die erg goed is voor je immuunsysteem. Wel zo fijn in tijden van corona. Met een halve rode paprika krijg je zelfs al ruimschoots de dagelijks aanbevolen hoeveelheid binnen. Dit is overigens twee keer zoveel als de groene variant bevat.
Paprika's bevatten veel gezonde voedingsstoffen. De paprika is rijk aan vezels en een natuurlijke bron van vitamine E, folaat (vitamine B11) en vitamine B6. Ook is de paprika een goede bron van plantaardig eiwit. De gele en roodoranje kleur duidt op een grote hoeveelheid bètacaroteen.
Vooral komkommer, tomaat en sla zetten weinig zoden aan de dijk als het om vitamines en mineralen gaat. Van de 10 populairste groentesoorten zijn sperziebonen en bloemkool het rijkst aan verschillende vitamines en mineralen en is rode paprika de beste keuze als het om alleen vitamine C gaat.
1. Boerenkool. Boerenkool is de onbetwiste winterkampioen als het gaat om gezonde groenten. Deze groenbladige groente zit bomvol voedingsstoffen en bevat veel vezels, plus de vitaminen A, C en K en de mineralen koper, calcium en kalium.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Rode paprika bevat 2 maal zoveel vitamine C als groene paprika. Ook is de rode wat zoeter. Paprika is familie van de pepers en bevat veel van de rode kleurstof capsanthine.
Paprika. Paprika zitten bomvol vitamine C. Goede reden dus om deze groente te eten. Maar let op; de pitjes van de paprika zijn giftig.
De zoete paprika wordt ook wel puntpaprika genoemd en heeft als ander verschil met de gewone paprika dat zij een dunner schilletje heeft. Hierdoor is zij ook zeer geschikt als snack en wordt zij vanwege haar dunne schil en zoete smaak ook door kinderen gewaardeerd als lekker tussendoortje.
Hoe meer verschillende soorten groentes en fruit je eet, hoe beter. Maar mogelijk hebben rode appels wel een streepje voor op groene appels. En toeval of niet: rode paprika bevat ook meer vitamine C dan groene paprika. Groen, rood, geel; volgens het Voedingcentrum is het allemaal om 't even.
Paprika's zijn een goede bron van kalium. Dit mineraal helpt om je hart en bloedvaten in topconditie te houden. Uit onderzoek blijkt dat een hogere kaliuminname en een lagere natriuminname kan helpen om: Onze bloeddruk gezond te houden.
Nachtschades zijn de eetbare delen van bloeiende planten die tot de Solanaceae-familie behoren. Het zijn groenten die botanisch gezien vaak als fruit worden gezien. Onder ander tomaat, aubergine en aardappel horen hierbij. Maar ook bijvoorbeeld paprika.
Het eten van voldoende groenten, fruit, vitaminen, mineralen en vezels dragen daaraan bij. Er zijn ook voedingsmiddelen die de huidgezondheid belemmeren. Zo kun je het beste een teveel teveel aan suiker, vet, gefrituurd eten en alcohol vermijden om klachten als acne, een onrustige of vette huid te voorkomen.
Ook bij paprika zaaien kun je rekening houden met slechte buren: zaai je paprika niet naast knolsoorten, bonen of knolvenkel. Slechte buren zitten elkaar in de weg, en zorgen ervoor dat je groenten minder goed kunnen groeien.
Allergie of gevoeligheid
Als je na het eten van bijvoorbeeld paprika of tomaat last krijgt van buikpijn, eczeem, slapeloosheid, reumatische klachten, ademhalingsproblemen of een ruwe tong, kan dat betekenen dat je allergisch bent voor één of meerdere stoffen die voorkomen in nachtschade.
Paprika kweken
Een zaaibakje op de vensterbank is ideaal. De zaden kiemen het best bij een temperatuur van 18 tot 25°C. Met voldoende vocht en warmte zullen de zaden kiemen rond de 10 tot 15 dagen. Dat is dus later als de tomaten die zo'n 5 tot 10 dagen nodig hebben.
Groene paprika
Stuk voor stuk fytonutriënten met een eigen voedingswaarde. Chlorofyl werkt ontgiftend voor de lever en de nieren, luteïne en zeaxanthine hebben een positieve impact op het gezichtsvermogen. Glucosinolaten beschermen je lichaam dan weer tegen kankerverwekkende stoffen en stimuleren de eiwitproductie.
Komkommer bestaat voor 95% uit water: een sterke dorstlesser voor je lichaam. Komkommer bevat ontzettend veel goede voedingsstoffen, waaronder vitamine K. Deze vitamine is onder andere betrokken bij het goed verlopen van de stolling van je bloed en helpt daarnaast je botten sterk te houden.
Rode, gele en groene paprika zijn in feite allemaal hetzelfde. De ene is alleen iets minder lang gerijpt dan de andere. Daardoor is niet alleen de kleur anders, maar ook de smaak en de voedingswaarde van de groente.
Van tomaten is bewezen dat ze erg gezond zijn. Uit talloze wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat tomaten een sterk gezondheidseffect hebben. Tomaten zijn verzadigd met vitamine C, zink, calcium en ijzer, maar belangrijker nog is dat tomaten zeer rijk zijn aan lycopeen.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Is rauwe witlof gezonder dan gekookt? Veel mensen geloven dat rauwe groenten gezonder zijn dan gekookte groenten. Toch is dat niet helemaal waar. Het koken van ons voedsel helpt namelijk een handje bij de spijsvertering en de opname van vitamines.