Flesje water kan brand veroorzaken in auto, brandweer waarschuwt. "Neem water mee in de auto." Dat advies wordt vaak gegeven, zeker als het buiten warm is. Maar datzelfde flesje water kan ook gevaarlijk zijn. Het kan namelijk brand veroorzaken.
Bij tropische temperaturen warmt een waterfles op, waarna hij als vergrootglas kan gaan werken. De (gloeiend hete) stralen van de zon worden dan gebundeld, waardoor de temperatuur in het brandpunt zo hoog wordt dat er gaatjes in de stoel kunnen branden.
Vandaar dat een ongeopende fles lang houdbaar is. Maar eenmaal geopend is het minder lang houdbaar. Dan komen er door ons speeksel bacteriën bij waardoor het kan bederven. Het Voedingscentrum adviseert om water in flesjes geopend maximaal 3 dagen buiten of 3 tot 7 dagen in de koelkast te bewaren.
Veteranenziekte komt op dit moment ongeveer 500 keer per jaar voor in Nederland. De legionellabacterie groeit in water met een temperatuur tussen de 20 en 50 graden Celsius. Als het water in hele kleine druppeltjes (nevel) in de lucht komt, kan iemand de bacterie inademen en besmet raken.
De smaak verandert wel door de tijd, want de soms aanwezige algen, schimmels en/of gisten tasten de smaak aan. Maar de kans dat ziekteveroorzakende organismen in het water groeien, is zeer klein ontdekten de onderzoekers. Als het glas eerst schoon was, zal het ook schoon blijven.
"Neem water mee in de auto." Dat advies wordt vaak gegeven, zeker als het buiten warm is. Maar datzelfde flesje water kan ook gevaarlijk zijn. Het kan namelijk brand veroorzaken.
Toch kan water wel een brand veroorzaken! Uit onderzoek blijkt dat, tijdens tropische temperaturen, een simpel flesje water kan leiden tot brand. Als de zon erop schijnt, kan het water als vergrootglas werken en temperaturen van maar liefst 120 graden celsius bereiken!
Water laat zich niet samenpersen zoals het brandstof- en luchtmengsel dat je motor gewend is. Komt er water in een draaiende motor, dan moet de motor vrijwel altijd worden vervangen. De schade kan oplopen tot 10.000 euro. Water heeft bovendien een desastreus effect op de elektronica in je auto.
Zet een warmteblazer op een plank zodat hij niet kan omvallen. Zet beide op de achterbank en laat de blazer 2 – 3 uur draaien. Eerst zullen de ruiten van binnen beslaan. Zodra zij niet meer beslagen zijn, is de auto zo droog als dat hij op deze wijze droog kan worden gemaakt.
Vocht kan leiden tot aantasting van het isolatiemateriaal van de wikkelingen, corrosie van de stator/rotor en lagers of het verkleven van de rem. Bij een overschot aan water in de motor ontstaat kortsluiting tussen de wikkelingen (doorslag), waardoor de motor uitvalt en onherstelbaar beschadigd kan raken.
Er zijn twee belangrijke redenen waarom vuur niet op het water brandt. Ten eerste is water koud, en iets brandt pas als het heet is. Ten tweede sluit water een brandend voorwerp af van de lucht. Dan dooft de brand ook, want brand heeft zuurstof nodig uit de lucht.
Voordelen. Water als blusmiddel is goedkoop, goed verkrijgbaar en effectief. Vloeibaar water verdampt bij 100 graden Celsius, dat is veel lager dan het vlampunt van veel materialen. Voor de verdamping van water is veel warmte nodig, wat aan het vuur wordt onttrokken, terwijl waterdamp de toevoer van zuurstof verhindert ...
Puur water heeft een goed blusvermogen op brandklasse A.
Je baby heeft maar de helft van de hoeveelheid flesvoeding opgedronken? Giet de rest van de fles weg! Er kunnen zich immers bacteriën vermenigvuldigen in de fles, wat gezondheidsrisico's voor je baby met zich meebrengt.
Conclusie. Flessenwater is niet gezonder dan water uit de kraan. Maar veel mensen verkiezen de smaak van flessenwater, omwille van het chloorluchtje van leidingwater. Flessenwater is wel veel duurder en de flessen zorgen voor een gigantische afvalberg.
Nadeel: water is niet geschikt voor het blussen van olie, vet en metalen.
Blus geen vetbrand met water!
Als u water op het brandende vet gooit, is er meteen sprake van de vorming van stoom. Daardoor neemt het volume van het gebruikte water enorm toe en de stoom perst het brandende vet als het ware uit de pan. Het gevolg laat zich raden.
Ethanol is een polaire vloeistof die volledig mengbaar met water. Pas bij een verdunning met water van 500% bestaat de kans dat water een blussende werking heeft bij een ethanolbrand.
Dat kan heel goed kloppen! Water kan namelijk nooit warmer worden dan 100 graden Celcius. De ontbrandingstemperatuur van papier en plastic ligt veel hoger en zal dus niet gaan branden.
Gebruik GEEN water
Doordat het water bij contact met de hete olie onmiddellijk gaat koken, ontstaat in de olie een stoomwolk. Deze stoomwolk verspreidt fijne oliedeeltjes in de lucht en er ontstaat een uiterst brandbaar mengsel. 👀 Op het internet kun je hiervan meerdere filmpjes bekijken.
Nooit met water!
Vuur moet je nooit doven met water. Door de stoomontwikkeling die plots plaatsvind kan er een explosie ontstaan. Wat nare gevolgen kan hebben op jou en jouw omgeving.
70% grip op de weg bij nat weer
De meeste motorrijders maken niet eens gebruik van hun maximale grip. Sterker nog: de gemiddelde motorrijder gebruikt maar 60% van de maximale grip. Ook in de regen kun je als motorrijder dus veilig de weg op.
Gemiddeld gaat het hierbij om 150 liter vers water. Bij de zuinigste apparaten wordt 70 liter vers water gebruikt. Lex Peters van ANAC Carwash, met 14 vestigingen de grootste carwash-onderneming van Nederland, noemt een getal van 400 liter water per wasbeurt waarvan 50 liter nieuw water.