Absoluut! Met je smartphone betalen is even veilig als (contactloos) betalen met je bankkaart. Banken maken bij een betaling steevast gebruik van een beveiligde verbinding, dus ook wanneer je met je smartphone betaalt. Daarnaast hebben de meeste betaalapps een betaallimiet ingevoerd.
Contactloos betalen met een betaalpas of een smartphone is zeer veilig. Eind 2022 was bijna 90% van alle pinbetalingen contactloos en toch is het nog nooit voorgekomen dat iemand ongemerkt geld van een contactloze betaalpas heeft gehaald. Wie dat toch doet, valt snel door de mand en kan makkelijk worden opgespoord.
Hoe veilig is contactloos betalen? Nog een geruststelling: in geval van verlies of diefstal vergoedt je bank eventueel misbruik volledig, zolang je je pincode geheim hebt gehouden. U loopt bij contactloos betalen dus geen risico. Voor de veiligheid kan er niet onbeperkt contactloos betaald worden zonder pincode.
Verschillende technieken in een bankpas en andere pasjes
De NFC chip zit in veel pasjes en is vaak niet zichtbaar, bij de bankkaart zit deze in de kaart zelf. De NFC chip kan niet beschadigd raken door een pasje bij de telefoon te bewaren.
Het toevoegen van je betaalpas of creditcard aan Apple Pay is veilig. Je bankgegevens worden namelijk níét opgeslagen op je toestel. Ze worden dus ook níét gedeeld wanneer je betaalt. Je kunt je digitale betaalpas of creditcard alleen gebruiken met Face- of Touch ID of je toegangscode.
Nadelen van Apple Pay creditcard
Ben je een avond stappen zonder portemonnee dan heb je een probleem wanneer de batterij van je telefoon opraakt. Ook heb je altijd je vingerafdruk, een code of een gezichtsherkenning nodig. Voor nu zijn dat eigenlijk de enige nadelen van een Apple Pay creditcard.
De veiligste optie voor opslag, zijn koude wallets. De eenvoudigste beschrijving van een koude wallet is een wallet die niet is verbonden met internet en daarom een veel kleiner risico loopt om gecompromitteerd te worden. Deze wallets kunnen ook offline wallets of hardware wallets worden genoemd.
De app waarmee je betaalt is beveiligd met een vingerafdruk of pincode. Omdat het bereik van NFC slechts 10 centimeter is, pakken criminelen het signaal moeilijk op. Voor de zekerheid zet je de NFC functie op je Android smartphone uit als je die niet nodig hebt.
De betaalmethoden die je in uw Google-account bewaart, worden beveiligd opgeslagen op de privéservers van Google. Als je online betaalt, versleutelt Google Pay je gegevens zodat je betaling beschermd blijft tijdens de transactie.
Invloed van magneten op de smartphone
Kan het magneetje van de hoes je iPhone of Android telefoon stukmaken? Nee. Maar het heeft wel degelijk invloed, bijvoorbeeld op het kompas. Bij Apple Kaarten wordt niet het juiste noorden aangewezen.
"Geld stelen via contactloos betalen is gemakkelijk": dat is de conclusie van Britt Van Marsenille en Thomas Vanderveken, die voor het Eén-programma "Factcheckers" de proef op de som namen en nietsvermoedende voorbijgangers met een draagbare betaalautomaat voor 240 euro op twee uur tijd beroofden.
Met alleen je IBAN nummer en je adres kan iemand nog geen geld van je rekening halen of geld overboeken van jouw naar zijn/haar rekening. Daarvoor heb je nog altijd een toegangscode of verificatiecode nodig of een identiteitsbewijs.
Ja, om Google Pay te gebruiken moet je de Google Wallet app installeren. Hiervoor moet je Android-versie Oreo (8.0) of hoger hebben op je telefoon.
Google Wallet werkt mogelijk niet in winkels op: Telefoons met ontwikkelaarsversies van Android. Telefoons die roottoegang hebben, een aangepaste ROM gebruiken of waarop de fabriekssoftware is gewijzigd. Vanwege beveiligingsrisico's werkt Google Wallet niet op deze telefoons.
Aan Google Pay zitten geen extra kosten verbonden. Of je nu een Xiaomi, OPPO of Samsung telefoon hebt, iedere telefoon met Android 7 of hoger kan Google Pay gebruiken.
Informatie die Google Wallet kan verzamelen
Locatiegegevens: Deze informatie kan worden gebruikt voor fraudepreventie, beveiliging en nalevingsdoeleinden als u een nieuwe betaalkaart of ov-kaart toevoegt aan Google Wallet.
Gemiste mogelijkheden: Als je NFC uitschakelt, mis je de kans om te profiteren van nieuwe en toekomstige toepassingen van NFC. Besparing op batterijduur: NFC verbruikt een klein beetje batterij, dus door het uitschakelen hiervan, kun je enige batterijbesparing verwachten.
NFC staat voor Near Field Communication. Met NFC kunnen elektronische apparaten op zeer korte afstand draadloos met elkaar communiceren.
Google Pay is beschikbaar, afhankelijk van welke optie u verkiest. Apple Pay is een geweldige manier om het iOS-systeem te gebruiken. Apple iPhone, Apple Watch en vergelijkbare apparaten hebben NFC- en beveiligingsmogelijkheden. Google Pay is de beste keuze voor Android-systemen.
Met een digitale wallet kan je betalen wanneer je online winkelt, geld overmaakt of met je telefoon betaalt in de supermarkt. Een mobiele wallet is een type digitale wallet die toegankelijk is via een app op een mobiel apparaat, zoals bijvoorbeeld je telefoon of een wearable.
Een hardware wallet is een apparaat dat lijkt op een USB-stick waarop je je cryptocurrency veilig kunt opslaan. Dit is doorgaans de meest veilige manier om je cryptocurrency te bewaren, omdat de privésleutels op het apparaat worden opgeslagen en niet op de computer of online.
Een crypto wallet bestaat uit twee sleutelparen: een privésleutel en een publieke sleutel. Een publieke sleutel wordt afgeleid van de private sleutel en dient als het adres dat gebruikt wordt om crypto naar de wallet te sturen. De typische crypto hardware wallet kost tussen de 50-100 EURO.