De bakermat van het bier ligt waarschijnlijk in het Midden-Oosten en Egypte. Een van de eerste schriftelijke vermeldingen van bier staan op 5000 jaar oude Soemerische kleitabletten uit Mesopotamië (het huidige Irak en Syrië). Daarop worden meer dan 20 soorten bier en verschillende recepten met bier beschreven.
Bierbrouwen is een bezigheid die al eeuwen oud is. De Sumeriërs, een volk dat ongeveer 5000 jaar geleden in Mesopotamië, het tweestromenland tussen de Eufraat en de Tigris, nu behorend tot huidige Irak, leefde, waren vermoedelijk de eersten die bier maakten.
Bier en Geschiedenis
Er zijn talloze bewijzen over de lange geschiedenis van bier. In wat vandaag de dag Iran is, was tot op heden het oudste bewijs van het biologische gistingsproces gevonden: aardewerken vazen van meer dan 7000 jaar oud. Deze primitieve bieren bevatten weinig alcohol.
Toch gaat het eerste biertje nog een stuk terug in de historie naar 4500 Voor Christus. Toen zijn bierrecepten teruggevonden waar bier werd gemaakt op basis van Bapir: een gerstbrood wat tweemaal werd gebrouwen. Waarschijnlijk is het allereerste bier spontaan ontstaan.
Duitsland heeft bijna 1.500 brouwerijen in het land die samen goed zijn voor ruim 5.000 verschillende soorten bier. Wat ook niet vergeten mag worden, Duitsland heeft het grootste bierfeest ter wereld, het Oktoberfest. 1. België.
De wereld is groot en bijna in elk land wordt wel bier gebrouwen. België staat heel hoog aangeschreven als een van de beste bierlanden ter wereld.
Volgens recente gegevens staat Tsjechië wereldwijd bekend als het land met de hoogste bierconsumptie per hoofd van de bevolking. In Tsjechië is bier een integraal onderdeel van de cultuur en wordt het beschouwd als een nationale trots. Gemiddeld drinkt een Tsjech meer dan 140 liter bier per jaar.
De oudste bierbrouwerij ter wereld
De Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan in Freising is de bakermat van de Beierse brouwcultuur. Al in 1040 kregen de Benedictijner monniken van het Weihenstephan klooster het recht om bier te brouwen. Daarmee is het de oudste bierbrouwerij ter wereld.
Pils is dus een biersoort, het wordt ook wel pilsener genoemd. Het werd voor het eerst gebrouwen door de Duitser Josef Groll in Pilsen, Tsjechië.
Het woord bier is volgens etymologen een afleiding van het Latijn biber ('drank'). Deze suggestie klinkt logisch, omdat deze drank in de vroege Middeleeuwen in kloosters werd gemaakt waar Latijn de voertaal was. Maar er waren ook veel thuisbrouwers, voornamelijk vrouwen.
Snow (101,2 miljoen hectoliter)
Het Chinese Snow is met afstand het populairste bier ter wereld. Ze verkopen meer dan twee keer zoveel als Budweiser.
De top 3 bestaat uit Polen met 96,1 liter, Oostenrijk met 96,8 liter en helemaal bovenaan vinden we ... Inderdaad Tesjechië. Daar drinken ze per jaar - hou je vast - 181,9 liter bier per hoofd van de bevolking per jaar. De afstand met de rest van de wereld is dus enorm.
Bierkaart van de wereld
landen wereldwijd is Heineken het meest populaire biermerk.
Bier was 5400 jaar voor Christus al bekend. In Egypte zijn papyrusrollen gevonden uit 3500 voor Christus met het recept voor wijn. In Griekenland was wijn de belangrijkste drank. Beschilderde vazen en mokken laten uitbundige feestmalen zien waarbij wijn gedronken werd.
1. Dommelsche Bierbrouwerij (1757) Begonnen als Bierbrouwerij Snieders in 1757, in 1860 werd dit Bierbrouwerij Oranjeboom en in 1930 de Dommelsche bierbrouwerij. Doordat Dommelsche vanaf 1757 altijd op dezelfde locatie z'n bier heeft gebrouwen, kunnen we wel stellen dat dit het oudste brouwbedrijf van Nederland is.
Het bier dat de Middeleeuwer dagelijks dronk lijkt overigens niet op het bier dat we nu drinken. Het bevatte nauwelijks alcohol en smaakte waarschijnlijk vrij zuur. Men dronk bier als alternatief voor water dat toen gehaald werd uit sloten en grachten. Dit water bevatte veel bacteriën en leidde tot ziektes.
Hertog Jan Pilsener is ons bekendste bier, echt het visitekaartje van onze brouwerij. Gebrouwen met de mooiste ingrediënten en natuurzuiver water. De volle, rijke smaak dankt het aan ons gist én aan de manier waarop we het brouwen.
Pils werd namelijk in de negentiende eeuw pas in de huidige vorm op industriële schaal gebrouwen. Desalniettemin heeft bier een enorme geschiedenis, ook in Brabant. Vanaf de Middeleeuwen was bier eigenlijk alomtegenwoordig in de Nederlanden. Elk dorp had minstens één brouwerij.
HOE WERD HET EERSTE BIER GEBROUWEN? Waarschijnlijk is het eerste bier ontstaan doordat er per ongeluk een stuk brood in de buitenlucht bleef liggen, door regenval ontstaat er dan een soort broodpap, waarna wilde gist in deze broodpap alcohol produceerde.
Alfa Edel Pils is wederom in de prijzen gevallen. Dit keer bij de World Beer Awards. Naast 'Country Winner' op dit internationaal erkende bierfestival, is Alfa Edel Pils nu ook bekroond tot het 'Beste Pils ter wereld' in de categorie 'Classic Pilsener' in deze competitie.
Gooisch Zwart is een zogenaamd Schwarzbier, dat in de categorie innovatie/speciaal (onder 6% ABV) de gouden medaille won. Daarmee is Gooisch Zwart de opvolger van De Weldoener van Brouwerij Maallust, die vorig jaar tot Het Beste Bier van Nederland werd verkozen.
Gruit en gagel versus hop door de eeuwen heen
In de middeleeuwen werd bier gebrouwen met kruidenmengsels die in het Middelnederlandsch Woordenboek grute, gruyte, gruut, gruyt of gruet worden genoemd.
Bierland bij uitstek is Tsjechië. Hier wordt jaarlijks 157 liter per inwoner gedronken. Wereldwijd staat de Nederlander op een veertiende plaats.
België staat met 10,8 liter op de lijst en Nederland is met 9,7 liter een van de vijf landen waar het minste alcohol wordt gedronken. Het minste alcohol wordt in Italië (8 liter) gedronken, gevolgd door Malta (8,3 liter), Kroatië (8,7 liter) en Zweden (9 liter).
Volgens het Guinness Book of World Records staat het wereldrecord bier drinken op naam van Steven Petrosino uit Amerika. In café the Gingerbreadman dronk hij op 22 Juni 1977 1 liter bier in 1.3 seconden! Daarvoor stond het wereldrecord op naam van Peter Dowdeswell uit England. Hij dronk 1 liter bier in 2.3 seconden.