Als je hond je aankijkt met een lieflijke blik, dan mag hij of zij jou erg graag. Je zult dit zien aan de lichaamshouding van je hond. Hij of zij kwispelt met de staart en/of heeft een ontspannen houding. Dit is de manier voor je hond om te laten zien dat hij of zij van je houdt!
Je hond wil je graag beschermen. Je hond wil de situatie controleren. Je hond vindt de situatie spannend. Je hond vindt dat hij de baas is en uit dominantie.
Honden kiezen hun baas op basis van geur, energie, gedrag en zelfs instinctieve voorkeur. Het eerste contact tussen een hond en een mens kan veel zeggen over de toekomstige relatie tussen beiden.
Gelukkige honden snakken naar affectie en lichaamscontact, soms zelfs tot het vervelende toe. Je hond komt spontaan om knuffels bedelen en kruipt dicht tegen je aan of duwt zich onder je handen. Waar je ook naartoe gaat, hij volgt je op de voet en springt op je schoot zodra hij daar de kans toe krijgt.
Het merendeel van de honden bleek zich na een minuut nog te herinneren wat hun baasje had gedaan. Sommige dieren konden de handeling zelfs na een uur nog imiteren. Naarmate de tijd vordert, krijgen honden steeds meer moeite om zich een handeling te herinneren, net als mensen.
Als je hond je kusjes geeft, denk dan maar dat hij zegt: “Je bent mijn beste vriend, ik hou van jou, ik wil aandacht en contact…” Honden likken hun soortgenoten ook vaak als teken van onderdanigheid. Dat is de reden waarom je als baasje en hoofd van de roedel, vaak een lekkere tongzoen krijgt.
Ze kunnen niet praten maar in principe “zeggen” ze sorry door het uitzenden van kalmerende signalen. Met name het gapen, het wegkijken en het uitschudden zijn manieren om sorry te zeggen en aan te geven dat ze niets kwaads in de zin hebben.
De gezichtsuitdrukking en blik van een hond laten veel zien over hoe hij over jou denkt. Als je hond naar je kijkt met een ontspannen, open mond en opgetrokken wenkbrauwen en ontspannen oren, dan weet je: dit is een teken van liefde! Is je hond ontspannen, dan kan het heel verbindend werken om elkaar in de ogen kijken.
Wetenschappers hebben aangetoond dat een hond zijn baasjes grotendeels op basis van diens gezichten herkent. Uit experimenten blijkt dat een hond zijn baasje wanneer deze het gezicht bedekt moeilijk kan herkennen. De studie bevestigt maar weer eens hoe sterk de domesticatie het gedrag van honden beïnvloedt.
Een andere manier om aan je hond te laten zien dat je van hem houdt, is door het gebruiken van je stem en tegen hem te praten. Zeg eens 'Ik hou van je' tegen je hond op een hogere toon en gebruik daarbij de liefdevolle blik.
Wanneer je hond telkens aandacht probeert te trekken wanneer jouw aandacht elders ligt, is hij waarschijnlijk jaloers. Deze jaloezie uit zich door veel aandacht te vragen, overdreven aanhankelijk te zijn of zelfs te grommen en agressief te worden tegen andere mensen en honden.
Als je hond met zijn rug tegen die van jou slaapt, dan betekent dit dat hij je vertrouwt en bij je wil liggen. Dit kan ook een gewoonte zijn van toen je hond nog een pup was, aangezien puppy's dicht tegen elkaar aan moeten liggen om hun lichaamstemperatuur op peil te houden.
Misschien zit hij niet lekker in z'n vel en wil hij getroost worden. In dat geval kun je je hond beter afleiding en positieve aandacht geven en met hem gaan wandelen of spelen. Legt 'ie z'n poot op je wanneer je je hond aait? Dan wil hij gewoon even laten weten dat hij het fijn vindt om geaaid te worden en om je geeft.
Bij dieren geldt eigenlijk hetzelfde als bij mensen. Verliefdheid komt door het stofje oxytocine. Oxytocine is een hormoon dat ervoor zorgt dat een band versterkt wordt. In het dierenrijk is dit stofje ook aanwezig, ook bij je hond of kat.
Wat blijkt? Honden kunnen gedachten lezen. Nou ja, soort van. Sowieso hebben ze al snel door of de persoon die hun baasje benadert een goed of een slecht iemand is, zo wijst onderzoek aan de universiteit van Marseille uit.
Betrap je je er weleens op dat je hele verhalen vertelt aan je hond ? Nutteloos natuurlijk, want hij begrijpt je toch niet. Hoewel? Uit nieuw onderzoek blijkt dat hij je wel degelijk kan verstaan.
Maar honden herkennen die menselijke gelaatstrekken niet. Een hond, en zeker een vreemde hond, ervaart het als onaangenaam wanneer we op hem afkomen en zonder te knipperen recht in de ogen kijken. Dit komt over als dominant gedrag en aan hun reactie is dat meteen te zien.
Ken je dat, van die kleine zachte knabbeltjes in je arm, die soms toch venijnig aan kunnen voelen? Honden doen dit vaak als ze dicht bij je zijn als teken van verbondenheid. Vanuit vreugde. Soms kunnen honden kunnen zo blij zijn dat ze met hun emoties bijna geen weg meer kunnen.
Daarnaast is het bij honden die elkaar kennen een teken van genegenheid. Zo likken bijvoorbeeld vooral honden die elkaar goed kennen en het samen goed kunnen vinden elkaars oren. Ook zijn er honden die je tijdens een knuffel-beurt terug likken en soms zelfs voorzichtig nippen (met hun tandjes je velletje pakken).
Een straf resulteert meestal in een tijdelijke onderdrukking van het gedrag. Het is dus veel beter om de hond te belonen, en het ongewenste gedrag: Te negeren, vaak dooft het gedrag dan uit; Nog beter is het om de hond een alternatief te bieden, dit alternatief kan dan worden beloond.
Fixeren doet een hond ook als hij jaagt. Hij blijft stil staan, fixeert en valt aan. Fixeren kan vooraf gaan aan agressie. Fixeren wordt door honden ook gebruikt in spel (in spel komen allerlei gedragingen aan bod, door de spelboog geeft de hond aan dat zijn gedrag geïnterpreteerd moet worden als zijnde spel).
Teveel aandacht geven aan je hond
Want dat verschilt nogal per hond en per situatie. Teveel is eigenlijk nooit goed. Teveel sporten is wat anders dan veel sporten. Dat geldt ook in dit geval.
Tegen je aan leunen
Wanneer een hond tegen je aan leunt dan voelt hij zich veilig bij jou. Wanneer jouw hond tegen je aanleunt en aan angstige indruk maakt, dan kan hij overigens nog steeds van je houden en zich veilig voelen bij je.