Hieronder staan alvast een aantal algemene tips. Zorg dat je poep niet te hard wordt. Eet veel vezels, drink voldoende vocht en ga meteen naar de wc als je merkt dat je moet poepen. Probeer niet te persen tijdens het poepen.
AAMBEIEN. Tijdens de zwangerschapshormonen werken je darmen vaak anders, meestal trager. Door harde ontlasting en hard persen, ontstaan aambeien. Voorkom harde ontlasting door 2½ liter te drinken per dag.
Dit kan bijvoorbeeld gebeuren na gemeenschap (vrijen), veel hoesten, persen bij harde ontlasting, zware lichamelijke belasting, maar soms ook zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak.
Niet (hard) persen: Ga niet gehaast naar het toilet en ga bij aandrang. Het ophouden zorgt ervoor dat de poep verder indikt waardoor de kans op verstopping toeneemt. Als u aandrang heeft, pers voorzichtig mee. Pers niet als er geen aandrang is, pers alleen zachtjes mee als u aandrang voelt.
Tweede helft van de zwangerschap
Wanneer je buik echt begint te groeien, zo vanaf week 20, kan het bukken en tillen echt zwaar worden voor je zwangere lichaam. Je rug kan je hiermee gemakkelijk overbelasten, of je kunt sneller uit evenwicht raken en vallen met alle gevolgen van dien.
Peper. Piment. Salie. Dit kruid kan baarmoederkrampen opwekken en bevat stoffen die op het zenuwstelsel kunnen werken.
Als u het plassen regelmatig lang uitstelt, kan de blaas uitgerekt raken. Heeft u aandrang voor ontlasting, ga dan naar het toilet.
Als het je normaal gesproken meer dan 10 à 15 minuten kost om te poepen, kan het een teken zijn dat er iets aan de hand is, zegt dokter Thorkelson. Het kan komen door iets 'simpels' als stress, waardoor de darmperistaltiek vermindert en je darmbewegingen worden vertraagd.
Dit betekent dat je je bekkenbodemspieren op een verkeerde manier gebruikt bij het plassen. Vaak span je deze spieren teveel aan. Verkeerd plassen ontstaat doordat je gewend bent om steeds je bekkenbodemspieren heel strak aan te spannen. Bijvoorbeeld omdat je de plas of poep ophoudt.
Een baby maak je samen.
Het is echter een feit dat je geen kindje kan maken met alleen een eicel en een baarmoeder. Je hebt er een zaadcel bij nodig en dus heeft de man een bijdrage van 50%. De kans op een miskraam is ongeveer 15%.
Factoren die de kans op een miskraam verhogen? De belangrijkste zijn: Een hogere leeftijd; hoe ouder je bent des te meer kans op een miskraam. Ongezonde leefstijl (roken en overgewicht); rokende vrouwen en vrouwen met overgewicht maken iets vaker een miskraam mee dan vrouwen die niet roken en geen overgewicht hebben.
De oorzaak van een miskraam is bijna altijd een aanlegstoornis. Meestal speelt hierbij een chromosoomafwijking een rol, die ontstaat bij de bevruchting. Het embryo in aanleg is niet goed, groeit niet verder en wordt afgestoten.
Tips bij obstipatie zwangerschap
houding op de wc is ook heel belangrijk. Zit met beide voeten plat op de grond en bol je rug wat. Probeer niet teveel te persen en als je perst doe dat op de uitademing met een bolle buik. Houd de lucht niet vast en zet geen spannning op je buikspieren.
Persen (de uitdrijving)
Dit kan liggend (op je zij of rug) op bed, maar ook op een baarkruk, handen en kniën, staand of in een bevallingsbad. Bij een eerste kindje duurt het persen gemiddeld een uur en mag maximaal 2 uur duren. Bij een volgend kindje gaat dit meestal een stuk sneller en mag dit maximaal 1 uur duren.
Tijdens je zwangerschap mag je gerust af en toe drop eten. Het is echter wel aan te raden niet meer dan drie dropjes per dag te eten, zoet of zout maakt niet uit. Een hele zak leeg eten is dus geen goed idee, ondanks de zwangerschapscravings die je misschien hebt.
Als je veel toiletpapier moet gebruiken kan dit wijzen op een slechte werking van de stoelgang. Het kan ook betekenen dat je dingen consumeert waar je gevoelig voor bent, te veel stress hebt, of dat je darmbacteriën niet optimaal werken.
hoef je niet af te vegen, want bij een gezonde stoelgang blijft er niets of nauwelijks iets aan je billen kleven; is bruin van kleur; is 2.5 tot 4.5 cm breed en kan wel 40 cm lang zijn.
Gastro-enterologen (maag-darm wetenschappers) vertellen in Live Science dat alles goed zit als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week een grote boodschap doet.
Veeg na een toiletbezoek van voren naar achteren af. Hiermee voorkom je dat bacteriën uit de ontlasting bij de urinebuis kunnen komen. Houd de schaamstreek goed schoon. Gebruik daarbij geen zeep, dat tast de natuurlijke zuurgraad van de vagina aan.
De mogelijkheid om met de voeten (en/of voetsteunen) of met de benen (vanuit zitpositie in een rolstoel) onder de toiletpot en de wastafel door te kunnen rijden bepalen mee de bruikbaarheid van een aangepast toilet.
De juiste houding om staand te plassen
Trek uw rug goed op, waardoor uw onderrug hol wordt en uw bekken naar voren kantelt. Uw blaas kan op deze manier goed leeglopen. Ontspan uw bekkenbodem en neem de tijd. Laat de plas zelf op gang komen en onderbreek deze niet.
Kruiden tijdens zwangerschap
Niet veilig: Kruidenpillen en etherische kruidenolie. Niet veilig: Met mate gebruiken: anijs, dragon, venkel, basilicum, piment, nootmuskaat, kaneel, sassafras, dong quai, foelie en peper.
Ja, je mag gewoon pittig eten als je zwanger bent. Dit heeft geen negatieve effecten op je baby.