Een relatie zonder seks hoeft dus helemaal geen slecht teken te zijn voor een relatie. “Er zijn genoeg gezonde relaties die perioden zonder seks hebben overleefd, of dat nu expres was of door omstandigheden, en nog steeds een bron waren van liefde en connectie,” legt Francis uit.
Kun je een relatie hebben zonder seks? Het is mogelijk om een relatie te hebben zonder seks, wanneer beide partners dat zo willen. Je geeft dan vooral ruimte aan veiligheid, verbondenheid en vriendschap in je relatie. En dat kan voor jullie genoeg zijn.
'Weinig seks in een relatie kan je zelfvertrouwen drastisch verlagen, en vermindert daarnaast de aanmaak van verbindingshormonen, zoals oxytocine,' zegt psycholoog Les Parrott. Het vergroot ook de kans dat één van jullie bang wordt dat de ander het ergens anders gaat zoeken.
Waarom goede seks belangrijk is
Het is de lijm in je relatie; door de hormonen die je tijdens het vrijen aanmaakt, krijg je samen een diepere verbinding dan je op andere manieren kunt krijgen. Seks is een manier om af te stemmen, elkaar terug te vinden, opnieuw te beginnen, te vergeven en te ontdekken.
Platonische relatie wil zeggen dat de personen binnen een relatie geen seks hebben met elkaar. Maar dit hoeft niet te betekenen dat er helemaal geen fysiek contact is of seksuele spanning is binnen een platonische relatie.
Maak wat meer contact met hem, praat minder over de seks en geef hem veel complimenten. Laat hem weten als hij iets goed doet. Wie weet dat het dan allemaal weer terugkomt. Probeer een afwijzing niet persoonlijk te nemen.
Wel zijn er een paar terugkerende signalen die je in de gaten kan houden. Volgens Kromwijk-Lub is een van de eerste tekenen van wegkwijnende liefde dat je je steeds meer aan elkaar gaat ergeren. Je gaat elkaar vermijden, in gesprekken wordt er kortaf gereageerd en er is minder interesse in elkaars leven.
Het antwoord op de vraag 'hoe vaak is gezond? ', is dus ongeveer een à twee keer in de week. Kortom, je kunt dus niet zomaar conclusies trekken over wat een normale hoeveelheid is. Een gezonde hoeveelheid zou volgens de literatuur 1 á 2 keer per week zijn.
Mensen in een relatie hebben gemiddeld 1,4 keer seks per week. De hoeveelheid seks per week vermindert naarmate men ouder wordt en naarmate men langer in een relatie zit.
Met één keer in de week hoef je je echt niet te schamen; met een gemiddelde van 51 en 54 keer per jaar doe je niet onder voor respectievelijk getrouwde stellen en 'gewone' koppels. Slechts een derde van de stellen heeft twee of drie keer per week sex.
Aseksuelen hebben geen interesse in seks. Je bent aseksueel als je geen verlangens of lusten herkent wanneer je wordt blootgesteld aan seksuele prikkels. Zowel mannen als vrouwen kunnen aseksueel zijn. Een aseksueel zijn is niet hetzelfde als een celibatair, die er voor kiest om geen seks te hebben.
Je partner raakt je minder aan.
Dit kan een teken zijn dat de verliefdheid over is. Minder interesse in seks, je niet meer even een kus geven of aanraken zijn geen goede tekenen. Toch wijst dit niet onmiddellijk op een serieus probleem.
De oorsprong van het probleem
Nynke: “Er zijn heel veel redenen waarom een relatie zonder seks kan bestaan. Bij sommigen is seksualiteit vanaf het begin al niet uitgebreid aanwezig, bij anderen is het iets wat zo groeit en weer bij anderen is er een directe oorzaak voor.
In heteroseksuele relaties korter dan een jaar heeft 86 procent van de mannen een paar keer per week zin in seks; bij de vrouwen is dat 79 procent. Na vijf jaar relatie heeft 70 procent van de mannen een paar keer per week zin in seks en nog maar 29 procent van de vrouwen.
Nederlanders hebben drie keer per maand seks
Uit de laatste monitor van sekskenniscentrum Rutgers (2017) blijkt dat een gemiddelde van twee keer per week voor de meeste mensen niet opgaat. Veruit de meeste 25-plussers hebben niet meer dan drie keer per maand seks.
70 tot 80 procent van de mannen heeft wel eens betaald voor seks! 60 procent betaalt geregeld tot zeer vaak voor seks en het merendeel is getrouwd', zegt Staal. 'Als een deel van die mannen hun positie zouden opgeven dan zijn de vrouwen aan de macht.
Het gaat vanaf daar wel een beetje naar beneden: mensen in de leeftijd 30-39 jaar hebben ongeveer 86 keer per jaar seks, wat 1.6 keer per week is. En mensen in de leeftijd 40-49 doen het zo'n één keer per week, namelijk 69 keer per jaar.
Let's get it on. Volgens Britse vruchtbaarheidsexperts (via Metro) worden de meeste kinderen geboren op 26 september. Zij hebben de dag 38 weken voor deze datum - de lengte van een gemiddelde zwangerschap - uitgeroepen tot National Baby-Making Day, dus de dag waarop mensen het meest met elkaar naar bed gaan.
Immunoglobuline A is een hele moeilijke term voor een antilichaam dat je immuunsysteem verbetert. Seks is dus ook nog eens goed voor je weerstand. Het antwoord op de vraag 'hoe vaak is gezond? ', is dus: ongeveer een à twee keer in de week.
Voor een man is dat vaak overduidelijk, voor een vrouw soms pas als ze zich op andere manieren ook geliefd weet. Seks is het toppunt van intimiteit. Het bewijs van samen-één-zijn. Seks bevestigt je man in zijn man zijn, en daarmee is het het grootste cadeau dat je als vrouw aan je man kunt geven: jezelf.
De ruzie, leren en groeien fase
Dit is de moeilijkste fase in jullie relatie en het zit voor het eerst tegen. Sommige relaties overleven deze periode niet. Je gaat je partner anders zien en ontdekt meer dingen die je niet zo leuk vindt. Hierdoor ontstaan ruzies.
De gevoelens voor elkaar kunnen niet alleen terugkomen, ze kunnen ook verdiepen. Verliefdheid in het begin van de relatie overkomt je. Stel je verwerkt samen zoiets pijnlijks als vreemdgaan, bedrog of helemaal uit elkaar gegroeid zijn en je krijgt dan het verliefde gevoel weer terug.
Jullie hebben steeds vaker ruzie, er is sprake van weinig (positieve) energie of jullie zien geen toekomst meer samen: hoe pijnlijk en moeilijk het ook kan zijn, soms zijn jij en je partner niet meer de ideale match.
Seks versterkt het immuunsysteem. En dat systeem komt goed van pas in deze tijden. Tijdens seks maak je namelijk antilichaampjes aan die bacteriën en infecties buiten de deur houden. Als je langere tijd geen seks hebt dan staakt dit proces helaas en gaat je immuunsysteem omlaag.
Hij of zij maakt minder tijd voor je vrij, kwetst je (onbewust) of heeft niet meer de aandacht voor je altijd had. Je pikt het één of twee keer, maar raakt geïrriteerd als het vaker voor komt. Je wordt bozer bij herhaling, maakt ruzie of trekt je juist terug om confrontatie uit de weg te gaan.