Wanneer er te droge lucht wordt ingeademd, kunnen de longen ook minder zuurstof opnemen. Er is dus minder zuurstof beschikbaar voor het lichaam. Daarbij verdampt water snel in droge lucht, ook in de keel en longen. Hierdoor droogt de keel uit, wat zorgt voor een droge hoest of keelpijn.
De belangrijkste oorzaak van keelpijn is een virus, zoals een verkoudheids- of griepvirus. De keelpijn kan ook ontstaan door het inademen van droge lucht.
Wanneer er een te lage RV (luchtvochtigheid) is, kunnen er irritaties aan huid, ogen en luchtwegen ontstaan.
Ademhalingsproblemen. Hoest door droge lucht. Hoofdpijn. Problemen met je bijholtes, zoals verstopping, allergieën en niezen.
Een luchtvochtigheid tussen de 40% en 60% is optimaal. Wanneer de luchtvochtigheid onder de 40% zakt, kun je last krijgen van droge en geïrriteerde ogen. Als dit te lang aanhoudt, kun je ook last krijgen van een droge huid, schrale lippen, hoofdpijn, concentratieproblemen en hevige vermoeidheid.
De oorzaak van een droge hoest zijn geïrriteerde slijmvliezen in de keel. Deze slijmvliezen kunnen geïrriteerd raken door: het inademen van droge en/of koude lucht (bijvoorbeeld door een airconditioning) roken of als je je bevindt in een rokerige ruimte.
Droge lucht in huis
Bij een lage luchtvochtigheid zit er minder water in de lucht, waardoor een verkoudheids- of griepvirus, zoals het coronavirus, langer kan leven en zich makkelijker kan verspreiden. Met een luchtbevochtiger kun je gezondheidsproblemen door het inademen van ongezonde lucht voorkomen.
Lucht te droog? Een makkelijke, veelgebruikte manieren is het ophangen van open bakjes met water aan je verwarming. De warmte zorgt dat het water verdampt en de lucht vanzelf vochtiger wordt. Ook zijn er speciale luchtbevochtigers te koop.
In het algemeen is droge lucht beter voor de gezondheid van de luchtwegen, omdat het minder geschikt is voor het overleven en verspreiden van bacteriën en virussen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn in een droge klimaat, waar de lucht vaak droog is en de luchtwegen minder vatbaar zijn voor infecties.
Klachten door een droge lucht
Het lichaam bestaat voor het grootste gedeelte uit vocht. Door een lage luchtvochtigheid wordt vocht op het huid sneller verdampt en kun je minder zuurstof uit de lucht opnemen. Je kunt last onder andere last krijgen van hoofdpijn, hoesten, droge/branderige ogen en een droge huid.
Dan is het ook lekker om je keel te 'smeren' met thee. Voeg aan je thee een extra eetlepel honing toe voor extra resultaat. Ook het zuigen op een dropje helpt tegen een schrale keel en die vervelende kriebelhoest.
's Nachts lig je en kan slijm moeilijker weglopen uit je keel. Vaak worden keelklachten als hoesten hierdoor 's nachts erger. 's Ochtends kun je soms wakker worden met een hele droge mond en keel. Je hebt dan 's nachts door je mond geademd, omdat je neus verstopt zat misschien.
Planten geven je woonkamer niet alleen een groene upgrade, de juiste kamerplanten zuiveren ook nog eens de lucht. De rubberplant of ficus elastica is een goed bijvoorbeeld, evenals klimop. Het fijne is dat je planten overal kunt neerzetten, dus kun je elke kamer vochtiger maken.
Je kunt het probleem van droge lucht in huis al grotendeels oplossen door de verwarming lager te zetten. Vaak heb je droge lucht in huis door vloerverwarming en centrale verwarming. Zorg er daarom voor dat je de verwarming niet hoger zet dan 21 graden, en zet deze uit (of lager) als je de deur uitgaat of gaat slapen.
Tip 6: Zorg voor voldoende frisse lucht
Blijf uw huis goed ventileren. Een verkoudheid oplopen door winterkou, is niet mogelijk. Verkoudheid komt niet door koud weer, maar wordt veroorzaakt door virussen en bacteriën. Een verkoudheid verhelpen door koude of frisse lucht te vermijden, werkt zelfs averechts.
Hoewel een luchtbevochtiger juist gezond zou moeten zijn voor je luchtwegen, kan het in sommige gevallen astmaklachten of longaandoeningen ook erger kunnen maken. Het is in dit geval heel afhankelijk van hoe jij reageert op de lucht in huis, hoe goed een luchtbevochtiger wel of niet werkt.
Welke luchtbevochtiger werkt het beste? De Medisana UHW is de beste luchtbevochtiger. Hij is kwalitatief goed voor een lage prijs, erg stil, licht van gewicht en kan tot 30 vierkante meter bevochtigen.
Een dubbel effect, want droge lucht voelt koeler aan dan lucht met een hoge vochtigheidsgraad. Een goed apparaat zorgt echter dat de luchtvochtigheid tussen de 45 en 60 procent blijft, want daarbij voelen mensen zich het meest comfortabel.
Je kunt de luchtvochtigheid in je slaapkamer eenvoudig meten met een hygrometer of luchtvochtigheidsmeter. Een luchtvochtigheid tussen de 40% en 60% is geschikt voor je slaapkamer. Om te zorgen voor de best mogelijke nachtrust, probeer de luchtvochtigheid van je slaapkamer het hele jaar rond op ongeveer 50% te houden.