De legionellabacterie groeit in water met een temperatuur tussen de 20 en 50 graden Celsius.
Bij een uittapsysteem in een woninginstallatie volstaat een temperatuur van 55°C op het tappunt. Bij woninginstallaties met een circulerend leidingnet of een collectieve installatie volstaat een minimumtemperatuur van 60°C op het tappunt.
Voor tapwater geldt: nooit lager dan 60 graden
Dat is maar goed ook. Want de temperatuur van het tapwater in de cv-ketel (kraan en douche) moet je nooit lager instellen dan 60 graden. Zo maak je de kans op een besmetting met legionella kleiner.
Vooral tussen de 25 en de 45 graden doen legionellabacteriën het goed. Vanaf 55 graden gaan de bacteriën weer dood. Dit soort opwarming wordt meestal veroorzaakt doordat een drinkwaterleiding kruist met een warme leiding, zoals warm waterleidingen, verwarmingsbuizen of vloerverwarming. Wij noemen dit ook wel hotspots.
Eenmaal de koudwater temperatuur boven 20°C uitkomt, is er een sterk verhoogd risico op legionella groei.
Laat alle kranen minstens 1 minuut doorlopen. Begin bij de kraan het dichtst bij uw watermeter. Laat het water rustig stromen en voorkom dat het water gaat spetteren.
Antwoord: De legionellabacterie groeit in stilstaand of langzaam stromend water van tussen de 20 en 60 °C. Wanneer de zonnedouche wordt gevuld met water (dat al besmet kan zijn) kan een legionellabesmetting ontstaan.
Een legionella-besmetting testen, doen we met behulp van speciale apparatuur en monsternames. Een expert stelt met een legionella-monstername vast hoeveel kolonievormende eenheden (kve/l) zich in het water bevinden. Deze monstername wordt gedaan volgens gestandaardiseerde ISO-richtlijnen.
Naar schatting lopen jaarlijks honderden en mogelijk duizenden mensen een infectie met de legionellabacterie op. De meeste mensen worden niet ziek na blootstelling. Slechts bij een klein deel van degenen die met de bacterie zijn besmet, ontwikkelt zich de ernstige veteranenziekte.
Als je een volledige boiler 1x per dag tot 60 graden (5 minuten op 60 graden overleeft de legionella bacterie niet) brengt, is deze ontsmet en moet je je geen zorgen maken over lagere temperaturen. Zelfs 1x per week is eigenlijk al genoeg.
De legionellabacterie groeit in water met een temperatuur tussen de 20 en 50 graden Celsius. Als het water in hele kleine druppeltjes (nevel) in de lucht komt, kan iemand de bacterie inademen en besmet raken.
Om de ketel optimaal te kunnen laten werken is een retourtemperatuur tussen de 30 en 40 graden ideaal. In veel huizen staat de cv-watertemperatuur nog ingesteld op 80°C. Onderweg zal het water in de radiatoren dan maximaal zo'n 10-20°C graden af koelen, waardoor het water dat weer terug komt nog steeds 60-70°C is.
Wat zijn de voordelen? Het verlagen van de temperatuur van de cv-ketel zorgt voor een daling van jouw gasverbruik. Door de cv-ketel terug te brengen naar 50 graden hoeft deze namelijk minder te verwarmen, omdat de ingestelde temperatuur sneller bereikt wordt. Per jaar kan dit tot wel €60 schelen in jouw portemonnee!
Hoewel het van huishouden tot huishouden verschilt, is puur heet water uit de kraan in het algemeen circa 55 °C. Wanneer je de temperatuur van water uit de kraan bijna verdubbeld, heeft een paar graden in elk geval geen merkbaar effect.
Merk op dat de temperatuur van de tapwaterproductie van de CV-ketel officieel niet lager dan 60 graden mag staan! Dit in verband met de veiligheid. Bij een tapwatertemperatuur van lager dan 60 graden kan er een kleine kans ontstaan op risico door aangroei van de legionella bacterie en dat willen we voorkomen.
U kunt legionella-groei wel beperken door op het volgende letten: Stel de boiler of combiketel goed af (tenminste 60 graden). Gebruik het warme en koude water minimaal wekelijks. Spoel direct na terugkeer van vakantie even de kranen en douche door om het water te verversen.
Legionella gaat dood vanaf 55°C.
Stook de boilerinhoud wekelijks voorbij de optimale broedtemperatuur: tot 60°C voor minstens 20 minuten, tot 65°C voor minstens 10 minuten of tot 70°C voor minstens 5 minuten. Legionellapreventie lijkt dus heel simpel: zet je boiler hoger.
temperatuur van het douchewater in uw warmwatertoestel afgesteld is op minimaal 60 °C. Bij temperaturen boven de 60 °C wordt de bacterie gedood. Als u twijfelt aan het watersysteem, kunt u na enige weken afwezigheid na thuiskomst de douche doorspoelen met alleen heet water.
De meeste mensen worden niet ziek van de legionella-bacterie. Wordt u wel ziek dan begint dat meestal een week na besmetting. De ziekte begint meestal met verkoudheid, hoest, koorts en spierpijn.
Om groei van legionellabacteriën tegen te gaan, is het sterk aan te raden om in periodes dat het drinkwater opwarmt tot boven 25°C dagelijks te spoelen. Op deze wijze koppelt u de uitkomsten van de temperatuurmetingen (temperatuur water boven 25°C) aan directe preventieve maatregelen.
Drinkwaterbedrijven adviseren om de leidingen door te spoelen als het water langer dan een week niet is gebruikt.
De filter in de legionella douchekop heeft geen invloed tijdens het douchen. De filter laat het water passeren en houdt de bacterie tegen waardoor u geen verschil merkt in waterdruk. Ook kunt u de douchekop gewoon bij verschillende temperaturen gebruiken.
Legionellabacteriën kunnen zich in elke leiding met stilstaand water tussen de 20 en 65 graden ontwikkelen. Daarom is het bijvoorbeeld ook belangrijk alle kranen in uw huis na de vakantie eerst een minuut te laten lopen.
Legionella in bubbelbaden en whirlpools
De temperatuur van het water in whirlpools en bubbelbaden ligt vaak tussen de 25 en 45°C. In dit warme water kan de legionellabacterie snel in aantal groeien. Daarom kunnen deze baden een risico vormen. Ook thuis.
Tips voor thuis. Houdt koud water koud en warm water warm. De legionella bacterie groeit namelijk slecht in koud water en sterft in warm water. Zorg ervoor dat de temperatuur van het douchewater bij het tappunt minimaal 60ºC is en dat je koude water onder de 25ºC blijft.