HR omvat dus alles wat te maken heeft met (de zorg voor je) personeel. Denk aan het werven, selecteren, inwerken, belonen, beoordelen en opleiden van personeel.
De HR-strategie, de HR-instrumenten en de HR-middelen zijn erop gericht om de onderneming instaat te stellen om haar doelstellingen te realiseren. HR-strategie richt zich o.a. op de ontwikkeling van de organisatie, de veranderingen van de organisatie en mogelijkerwijs ook op de transitie.
Een hr-adviseur is iemand die een adviserende rol heeft op het gebied van het personeelsbeleid binnen een bedrijf. Je bent de schakel tussen het management en de medewerkers, voert sollicitatiegesprekken en geeft advies hoe je als bedrijf het personeel behoudt. Lees hier meer over wat een hr-adviseur doet.
Personeelszaken/P&O is over het algemeen uitvoerend, HRM/HR is vaak strategisch van aard. In de basis zijn het allemaal afdelingen die de organisatie ondersteunen in alle onderdelen die te maken hebben met de arbeidsrelatie tussen werkgever en werknemer.
Het gemiddelde loonbereik als HR Recruitment Officer ligt tussen 26.000 € en 40.100 €.
Bij diploma's professionele bachelor duiken toegepaste psychologie en handelswetenschappen op. Maar er zijn er ook andere, zoals de richting sociaal werk met specialisatie personeelswerk. Daarnaast zijn er nog heel wat bijkomende opleidingen voor HR; van master-na-master (manama) tot postgraduaat.
Human Resource Management beschrijft de optimale inzet van werknemers (= middelen) met het doel om bij te dragen aan het succes van het bedrijf. De HR-manager is verantwoordelijk voor de aansturing en de ontwikkeling van de werknemers, zodat zij hun werk met toewijding en efficiëntie kunnen uitvoeren.
Om hr-adviseur te worden, heb je minimaal een bachelordiploma in human resources of een gerelateerd vakgebied nodig. Veel hr-adviseurs hebben ook een masterdiploma in human resource management (HRM) of een aanverwant vakgebied. Sommige hr-adviseurs hebben zelfs een doctoraat in HRM of een gerelateerd vakgebied.
Beleid staat voor het stellen van doelen, middelen en deze in het tijdspad zetten met een onderlinge samenhang. Het liefst zijn plaats en tijd omschreven. Onder HR beleid wordt dus verstaan het aangeven van de richting en de middelen waarmee men gestelde personeelsdoelen wil gaan realiseren binnen de gestelde periode.
Een HR-adviseur heeft een uitvoerende functie en werkt dus op operationeel niveau. Het dagelijkse aansturen van operationele kwesties staat daarbij voorop. Een HR-manager is eindverantwoordelijk en treedt op als aanspreekpunt op de HR-afdeling en daarbuiten.
Als HR adviseur moet je daarnaast een kritische blik en analytisch vermogen bezitten, zodat je snel verbanden kunt leggen en problemen in de organisatie kunt herkennen en oplossen. Ook moet je precies begrijpen hoe de organisatie in elkaar zit om op het management goede adviezen te kunnen geven.
HR bespreekt dagelijks vertrouwelijke informatie van ongeveer iedereen in de organisatie. Vertrouwelijke informatie bestaat eigenlijk dus niet echt, bij HR.
Bij bedrijven tot 250 medewerkers (en vaak nog groter) is de behoefte aanmerkelijk hoger: gemiddeld 3,4 HR-medewerkers per 100 medewerkers in het bedrijf. Daarbij geldt over het algemeen, dat er ongeveer vanaf 50 medewerkers 1 FTE op HR nodig is.
De HRM opleiding duurt 4 jaar. Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor je ontwikkeling tot HRM-professional.
Het uiteindelijke arbobeleid dat hieruit rolt ziet er binnen elke beroepsgroep anders uit. Aan welke verplichtingen uw HR-afdeling moet voldoen hangt dus van veel factoren af. In de arbowetgeving staat dat u als werkgever verplicht bent om: Een arbobeleid te ontwikkelen en uit te voeren.
Een veel gebruikte vuistregel voor het bepalen van een goede hr-ratio (het aantal hr-mensen per hoeveelheid medewerkers) is om 1,4 hr-medewerkers aan te werven per 100 medewerkers. Deze vuistregel moet je weliswaar met een korrel zout nemen.
Dé meest gestelde vragen vanuit het personeel zijn vragen over alle mogelijke vormen van verlof. Thematische verloven, bevallingsverlof, ouderschapsverlof, tijdskrediet, vakantierechten, vakantiedagen, berekeningen rond vakantiegeld en herberekeningen, … .
Deze werknemer kan deze functie uitvoeren naast zijn reguliere functie of, met name in grotere organisaties, alleen nog de functie van vertrouwenspersoon vervullen. Het is af te raden een HR-adviseur aan te stellen als vertrouwenspersoon.
De HR-afdeling brengt in kaart welke medewerkers hiervoor in aanmerking komen. Per leeftijdsgroep moet de werkgever de medewerker met het kortste dienstverband als eerste voordragen voor ontslag, behalve als hierover andere regels zijn opgenomen in de (wettelijke) regelingen of de CAO.