Als u meerdere weken meer dan 5 tabletten van 500 mg per dag gebruikt kan dit schadelijk zijn. U heeft dan een kleine kans op schade aan lever, nieren en/of bloed. Gebruik per dag niet meer dan in de bijsluiter staat. Dit is niet goed voor uw lever.
Voor volwassenen en kinderen met een lichaamsgewicht boven 55 kg is de gebruikelijke dosering één tot twee tabletten (500 tot 1000 mg) per keer. Indien nodig kun je dit iedere vier tot zes uur herhalen. De maximale dosering is zes tabletten (3000 mg) per dag.
Voor een volwassene bedraagt de maximale dagelijkse dosis paracetamol 4 g. (m.a.w. maximum 4 x 1 g of 8 x 500 mg per 24 uur). Bij kinderen is dat maximaal 10 tot 15 mg per kg lichaamsgewicht en dit tot 4 maal per dag.
Dagelijks paracetamol slikken kan volgens Lambooij geen kwaad, mits je je aan de aanbevolen maximale hoeveelheid van 3000 milligram per dag houdt. "Ook niet als je het structureel elke dag slikt", zegt Lambooij. "Ga je echter dagelijks over die hoeveelheid heen, dan kan het gevaarlijk zijn en leiden tot leverschade.
Gevolgen van een overdosis paracetamol
Deze lopen uiteen van misselijkheid, overgeven en pijn in de onderbuik, tot leverbeschadiging, nierbeschadiging en in sommige – zeer ernstige – gevallen zelfs coma of de dood. Vaak duurt het even voordat de eerste symptomen zich voordoen.
Samenvatting. Veel patiënten melden een gunstig effect van niet-opioïde analgetica, zoals paracetamol en NSAID's, op hun slaappatroon.
Paracetamol verhindert dat het pijnsignaal aan de hersenen doorgegeven wordt. Binnen een half uur na inname merkt u dat de pijn afneemt. Dit effect houdt 3 tot 6 uur aan. De zetpillen werken iets minder snel, ongeveer binnen 1 uur.
Volwassenen. Oraal: 500–1000 mg per keer, zo nodig respectievelijk elke 4 of 6 uur, met inachtneming van het dagelijkse maximum (zie Let op). Voor de drank/stroop: 20–40 ml per keer, maximaal 125 ml per dag; Rectaal: 500–1000 mg per keer.
Voor hevige of chronische pijn wordt paracetamol soms ook gecombineerd met zware pijnstillers die nog een trap hoger staan op de pijnladder, namelijk de zwakwerkende opioïden zoals tramadol of codeïne. In combinatie met bijvoorbeeld codeïne wordt het effect van paracetamol nog wat versterkt.
Regelmatig paracetamolgebruik verhoogt bloeddruk en daarmee CV-risico. Een regelmatige dagelijkse inname van 4 gram paracetamol per dag verhoogt de systolische bloeddruk met zo'n 5 mm HG bij personen met hypertensie. Dit gaat tevens gepaard met een toename van het cardiovasculaire (CV-) risico.
Paracetamol en ibuprofen zijn niet hetzelfde. Paracetamol werkt pijnstillend koortsverlagend en ibuprofen werkt pijnstillend, koortsverlagend én ontstekingsremmend. Paracetamol is dus een minder zware pijnstiller dan ibuprofen.
4. Is het nodig om met pijnstillers een spiegel of film op te bouwen? Een spiegel opbouwen betekent dat je een bepaalde concentratie van een werkzame stof in je bloed moet hebben voor effectieve pijnstilling. Bij hoofdpijn is het vaak al effectief om eenmalig een pijnstiller te nemen.
"Te veel paracetamol slikken, kan schadelijk zijn voor de lever", zegt huisarts Tanya Tolido. "Wanneer je langer dan een week paracetamol gebruikt en de pijn niet afneemt, adviseer ik altijd om je (pijn)klachten met de huisarts te bespreken om te kijken wat voor opties er nog meer zijn, naast paracetamol."
Hoe veel paracetamol per dag? Bij veel pijn kunnen 2 pillen van 500 milligram tegelijk genomen worden. Er mogen 3 tot 4 keer per dag 1 tot 2 pillen van 500 milligram paracetamol gebruikt worden. Bij chronisch gebruik is de maximale dosering per dag 2.500 milligram.
Paracetamol geeft bij normaal gebruik nauwelijks bijwerkingen. Soms komen overgevoeligheidsreacties voor, zoals huiduitslag, galbulten en koorts. Het advies is om dan direct te stoppen met paracetamol. Je kunt bij een arts navragen of je een andere pijnstiller kunt nemen.
Paracetamol kan geen kwaad voor je maag. Pas wel op met medicijngebruik bij maagpijn. De oorzaak is namelijk niet altijd duidelijk. Soms is langdurig gebruik van pijnstillers juist de oorzaak van maagklachten.
Als paracetamol niet helpt, kunt u een NSAID proberen. Bijvoorbeeld ibuprofen, naproxen of diclofenac. Deze pijnstillers werken goed maar kunnen ernstige bijwerkingen geven. Gebruik ze zo kort mogelijk.
In het algemeen is de pijnstiller paracetamol bij acute en chronische pijn de eerste stap. Paracetamol is een zeer effectieve pijnstiller die bij normaal gebruik nauwelijks bijwerkingen geeft. Paracetamol bestrijdt pijn en werkt koortsverlagend.
Tabletten, capsules en drank werken binnen een half uur, zetpillen binnen 1 uur. Gebruik paracetamol alleen als u pijn heeft.
Paracetamol en aspirine zijn veelgebruikte pijnstillers. Bovendien worden ze door veel mensen geslikt om andere aandoeningen zoals een hartaanval tegen te gaan. De medicijnen werken namelijk bloedverdunnend. Uit het onderzoek blijkt echter dat het regelmatig slikken van deze pijnstillers niet zo'n goed idee is.
Je kunt dat snuiven. Maar paracetamol snuiven heeft geen effect op je hersenen. Je wordt er niet high van, krijgt er geen hallucinaties van en ook werkt gesnoven paracetamolpoeder niet pijnstillend. Wel kunnen paracetamolsnuivers een kick ervaren omdat paracetamol snuiven spannend is.
De werking van de paracetamol tabletten is na een half uur merkbaar en duurt ongeveer vier tot zes uur. Neem de tabletten om de vier tot zes uur in. Bij voorkeur in de morgen, middag en avond en voor het slapen gaan.
Paracetamol heeft geen effect bij kankerpijn en werkt minder goed dan andere pijnstillers bij migraine en bij acute pijn na een operatie.
U kunt veilig paracetamol slikken. In het nieuws kwam dat er in paracetamol een stof zit die misschien kanker veroorzaakt. Uit onderzoek van de overheid blijkt dat er een klein beetje van de stof in paracetamol kan zitten. Maar het is zo weinig, dat het niet gevaarlijk is.