Mijn laatste menstruatie was tussen de 20 en 23 weken geleden en ik ben nu dus tussen de 18 en 21 weken zwanger. Dat is alweer 5 maanden!
21 weken zwanger: jouw lichaam
Als je 21 weken zwanger bent, op hoeveel maanden zit je dan? Je gaat nu maand 6 van de zwangerschap in.
Vier maanden zwanger: veranderingen van binnen en buiten
Veranderingen in je lichaam: in de vierde maand van je zwangerschap, ongeveer tussen week 18 en 20, kan het zijn dat je je baby voor de eerste keer voelt bewegen.
Het lijkt in het begin op wat gek geborrel in je buik. Veel vrouwen beschrijven het als een vlinder die rond dwarrelt in de buik. Je buik is inmid- dels al behoorlijk gegroeid. Misschien is je navel eruit 'geplopt', waardoor er een bobbeltje op de plaats van je navel zit.
Van alle 'vastgestelde' zwangerschappen loopt gemiddeld 15% uit op een miskraam. De leeftijd van de moeder is de belangrijkste risicofactor: de kans op een miskraam is circa 9% voor vrouwen tussen 20 en 24 jaar, meer dan 50% voor vrouwen van 42 jaar en zelfs tot 75% voor 45-jarige vrouwen.
De eerste bewegingen
Als dit jouw eerste zwangerschap is, is het ook normaal dat je de baby pas na de 20e week voelt. Vaak worden de eerste bewegingen omschreven als 'belletjes, bubbeltjes of kleine plopjes' of 'zoals je darmen, maar dan toch anders'. Als je de baby eenmaal voelt, herken je de bewegingen.
Een maand bestaat gemiddeld uit 4 weken. Een jaar bestaat uit 12 maanden. Deze maanden zijn genummerd en bestaan ieder uit een bepaald aantal dagen.
Het derde trimester loopt vanaf 28 weken (7 maanden) tot aan de bevalling.
Een zwangerschap duurt gemiddeld 9 maanden (40 weken).
Wist je dat? Een zwangerschap duurt gemiddeld 9 maanden, 40 weken of 280 dagen. Door middel van een echografie wordt je zwangerschapsduur exact bepaald. De eisprong en de eventuele bevruchting vinden meestal plaats 2 weken na het begin van je laatste menstruatie.
Maandelijkse zwangerschapssymptomen: vijf maanden zwanger
Jeukende huid. Zwangerschapsstriemen of striae. Spataderen. Kortademigheid.
Eén week voor de vermoedelijke bevallingsdatum mag u niet meer gaan werken. De overige weken (prenataal) zwangerschapsverlof (maximaal 5 weken dus) mag u overdragen naar de (postnatale) bevallingsrust. Daardoor kan het postnatale verlof maximaal 14 weken bedragen.
Als je 19 weken zwanger bent, op hoeveel maanden zit je dan? Je bent nu halverwege de vijfde maand en kunt last gaan krijgen van meer pijntjes omdat je buik alsmaar doorgroeit.
Hoe gaat de 20 wekenecho? Een echoscopist maakt een echo van uw kind door een echokop te bewegen over uw buik. Het maken van een echo doet geen pijn en is niet gevaarlijk, uw kind voelt er niks van. De echo duurt ongeveer 30 minuten.
Met zes maanden zwanger zit je aan het eind van je tweede trimester en heb je meestal nog een paar weken voordat je buik zo groot wordt dat je energieniveau daalt.
In dit trimester maakt je baby een groeispurt door. En dit ga je merken!
Je zit nu in de 21e week van je zwangerschap en je baby is vergelijkbaar met een artisjok, ongeveer 27 cm en circa 380 gram. Hoewel je kindje qua lengte al over de helft is, zal hij nog bijna 10 keer zo zwaar worden. Vanaf nu komt hij iedere week zo'n 60 gram aan en jij 500 gram per week.
De vijfde maand van mijn zwangerschap.
Mei, ook wel bloeimaand of Mariamaand is de vijfde maand in het jaar van de gregoriaanse kalender. De maand mei telt 31 dagen.
Als je financiële periodes per 4 weken zijn in plaats van per maand, dan loopt je loonadministratie altijd uit de pas. Dan kan het handiger zijn om toch te kiezen voor een vierwekelijkse uitbetaling. Nadeel: Als je financiële periodes per 4 weken zijn, loopt de loonadministratie uit de pas.
Bij een 4-wekelijkse betaling krijg je 52 (weken per jaar) / 4 = 13 keer per jaar loon.
De beste manier om de bewegingen te voelen is om ontspannen te gaan liggen of te zitten en je te concentreren op de bewegingen. Als je baby slaapt, kun je hem wakker maken door zacht op je buik te duwen.
Bij een eerste zwangerschap voelen de meeste moeders rond twintig weken het eerste getrappel. Het begint vaak met een zachte streling of borrel aan de binnenkant van je buik en naarmate je kindje groeit, zal dat gevoel steeds sterker worden. Voel je nog niks? Geen paniek, dit komt meestal vanzelf.
Vaak worden de eerste bewegingen omschreven als 'belletjes, bubbeltjes of kleine 'plopjes' of 'zoals je darmen, maar dan toch anders'. Als je de baby eenmaal hebt gevoeld, herken je de bewegingen. Je gaat de baby steeds vaker voelen. De bewegingen in je buik worden steeds krachtiger.