Er kan nog enige twijfel bestaan of de weeën wel echt gaan doorzetten. Je kunt dan het beste proberen te ontspannen en een warme douche/bad of kruik nemen. Zijn het voorweeën, dan zullen ze afzakken.
Van beweging is het misschien wel het meest bekend dat het weeën opwekt aan het einde van de zwangerschap. Maar is het ook echt waar? Het kan natuurlijk ook altijd om toeval gaan. Maar je kunt altijd proberen een rondje te gaan lopen of fietsen om zo de bevalling op te wekken, de zwaartekracht zou de rest doen!
Wandelen
Lekker in beweging blijven op een tempo dat bij je past, het hoofdje van de baby schommeltje mee en stimuleert de baarmoedermond en kan daarmee de bevalling natuurlijk opwekken.
Overigens is het de baby die bepaalt wanneer de bevalling begint. Hij of zij scheidt het stresshormoon cortisol af. Dit hormoon komt via de placenta bij jou terecht. Onder invloed van cortisol treedt bij jou ook de hele hormonenfabriek in werking, waardoor de weeën op gang komen en de bevalling gaat beginnen.
10% van de bevallingen begint met het breken van de vliezen, nog voordat er weeën zijn. De vliezen breken meestal 's nachts. Je merkt dit doordat je opeens vocht verliest.
Al dagen tot weken voor je bevalling kun je beginnen met “rommelen”.
De eerste uren van de bevalling beweegt de baby vaak tussen de weeën door. Dit kan pijnlijk zijn. Het bewegen van het kindje maakt het je soms moeilijk om te ontspannen. Warme handen op de buik maken het kindje rustig.
De pijn van de indalingsweeën voelt als een scherpe, trekkende pijn in je liezen, als steken in je vagina of als menstruatie-achtige krampen in je onderbuik. Vaak kun je het zelf wel merken als je baby ingedaald is. Je hebt weer iets meer ruimte boven in je buik. En je voelt meer druk onderin.
Een belangrijke aanwijzing dat de bevalling eraan zit te komen, zijn regelmatige samentrekkingen van de baarmoeder. In het begin voelen deze vroege weeën aan als menstruatiekramp of pijn in de onderrug die komt en gaat met tussenpozen van 20 tot 30 minuten.
En je lichaam schakelt om en maakt zich klaar voor een nieuwe beweging: van openen (ontsluitingsweeën) naar uitdrijven (persweeën). Als de bevalling even stilvalt, dan betekent dat niet dat er iets mis is. Je lichaam is hard aan het werk, ook al is dat aan de buitenkant niet altijd zichtbaar.
Tijdens de latente fase is het belangrijk zoveel mogelijk te ontspannen en afleiding te zoeken. Lukt het je nog om tussen de weeën door een beetje te slapen, doe dat vooral. Hoe meer je ontspant, hoe meer oxytocine je aanmaakt.
Sommige vrouwen ervaren voorweeën al weken voordat de echte bevalling begint, maar hoelang van tevoren dit precies is verschilt erg per persoon. Het is veelvoorkomend om deze weeën 's nachts te voelen, aangezien dan de baarmoeder het meest actief is.
Over het algemeen beginnen de weeën binnen 24 uur nadat je vliezen gebroken zijn.
Het is slim om aan het einde van de zwangerschap een bedzeil/matrasbeschermer op het matras te leggen om je matras te beschermen tegen vruchtwater. Het is namelijk mogelijk dat de vliezen breken als je in bed ligt.
Grootste kans in week 40-41
In week 40-41, de week van de uitgerekende datum, heb je de meeste kans om te bevallen.
Ontsluiten bij tweede kind
Als je al een keer bevallen bent, ontsluit je vaak gemakkelijker dan de eerste keer. Je kunt al weken van tevoren 2-3 cm ontsluiting hebben zonder dat je echt weeën hebt, vaak heb je wel last gehad van voorweeën.
De eerste echte weeën komen regelmatiger dan harde buiken of oefenweeën. De wee komt op, stijgt naar het hoogtepunt en ebt weer weg, vergelijk het met een golfslag. De golf komt aan, bereikt zijn hoogste punt en slaat om. Weeën zijn nodig om ontsluiting te krijgen.
Voor deze ontsluitingsweeën kun je wel al lichte weeën hebben. Die eerste echte weeën duren per wee niet lang en komen heel onregelmatig. Er kan best 10 minuten of langer tussen de weeën zitten. Ook de pijn valt nog mee.
Soorten weeën
Meestal doen ze niet echt pijn, maar ze kunnen op menstruatiepijn of darmkrampen lijken. Deze komen onregelmatig en gaan vanzelf weer weg.
Meestal wordt de pijn erger als de ontsluiting toeneemt. De pijn is vooral onder in de buik aanwezig en voelt soms ook als rugpijn. Ook tijdens het persen kan de pijn verschillen. Sommige vrouwen vinden het prettig als ze mee mogen persen, bij andere doet persen juist het meeste pijn.
Het helpt om de wee rustig weg te zuchten. Door op je ademhaling te concentreren ontspan je je bekkenbodem waardoor de ontsluiting makkelijker toeneemt. Doordat je je focust op de ademhaling kan je de wee ook beter opvangen. Probeer tijdens de ontsluitingsperiode regelmatig van houding te veranderen.
Ze komen vooral 's nachts omdat de baarmoeder dan het meest actief is. Het kenmerkende van voorweeën is dat ze niet in kracht en frequentie toenemen en na een paar uur weer afzwakken. Gelukkig zijn deze voorweeën nog niet echt krachtig. De bevalling is dan nog niet begonnen.
Harde buiken
Als je meer dan 8 harde buiken in een uur hebt en de pijn ervan toeneemt, komt je bevalling waarschijnlijk op gang. Harde buiken heb je waarschijnlijk al vaker gevoeld, misschien zelfs al in het 1e of 2e trimester. Bij een harde buik trekt de baarmoederspier samen en dat doet normaal gesproken geen pijn.
Wat zijn harde buiken en wat zijn nu weeën? Bij een wee trekken de spieren van je baarmoeder flink samen. Dit kunnen hele lichte weeën zijn die je nauwelijks voelt zoals bij harde buiken, maar een wee kan ook zeer sterk zijn zoals ontsluitingsweeën en persweeën.