Het voelt als een soort kramp in je onderbuik die langzaam opkomt, erger wordt en dan weer afzakt. Je kunt een wee vergelijken met een golf die aanspoelt op het strand.
Tijdens een wee spannen de spieren van je baarmoeder aan, dat voel je aan de buitenkant van je buik doordat je buik heel hard wordt.
Hoe voelt een wee? Heel precies is het niet te omschrijven, omdat ze voor iedereen anders voelen. Maar een wee kun je misschien nog wel het beste vergelijken met heftige menstruatiepijn. Je voelt die pijn in je onderbuik of vagina, maar er zijn ook weeën die uitstralen naar je rug of benen.
Wat zijn harde buiken en wat zijn nu weeën? Bij een wee trekken de spieren van je baarmoeder flink samen. Dit kunnen hele lichte weeën zijn die je nauwelijks voelt zoals bij harde buiken, maar een wee kan ook zeer sterk zijn zoals ontsluitingsweeën en persweeën.
Soorten weeën
Meestal doen ze niet echt pijn, maar ze kunnen op menstruatiepijn of darmkrampen lijken. Deze komen onregelmatig en gaan vanzelf weer weg.
De eerste uren van de bevalling beweegt de baby vaak tussen de weeën door. Dit kan pijnlijk zijn. Het bewegen van het kindje maakt het je soms moeilijk om te ontspannen. Warme handen op de buik maken het kindje rustig.
Het komt door hormonen en de samentrekkingen worden ook wel 'Braxton-Hicks contracties', 'oefenweeën' of 'valse weeën' genoemd. Het kan een vervelend gevoel zijn, maar het is niet pijnlijk. De samentrekkingen zijn geen ontsluitingsweeën en ze kondigen nog niet je bevalling aan.
Tijdens de latente fase is het belangrijk zoveel mogelijk te ontspannen en afleiding te zoeken. Lukt het je nog om tussen de weeën door een beetje te slapen, doe dat vooral. Hoe meer je ontspant, hoe meer oxytocine je aanmaakt.
De weeën kunnen pijn veroorzaken in bijvoorbeeld de buik, de rug, de billen, het stuitje, de anus, de vagina of de ruimte hiertussen (het perineum). De pijn neemt soms toe als de baarmoedermond verder uitgerekt en de weeën steeds korter op elkaar komen en krachtiger worden.
Soms begint je bevalling met voorweeën in een onregelmatig patroon en gaat het ineens over in een regelmatig patroon. 2. Echte weeën bouwen zich op in sterkte en duur. Het gevoel wordt intenser en de wee duurt ook steeds langer tot uiteindelijk 60-90 seconden maximaal.
Meestal begint de bevalling met weeën. In het begin vaak als menstruatieachtige krampen in onderbuik en /of onderrug.
Sommige vrouwen ervaren voorweeën al weken voordat de echte bevalling begint, maar hoelang van tevoren dit precies is verschilt erg per persoon. Het is veelvoorkomend om deze weeën 's nachts te voelen, aangezien dan de baarmoeder het meest actief is.
Fase 0, Voorweeën
We noemen dit ook wel de rommel fase, strikt genomen zijn voorweeën nog geen onderdeel van de bevalling. Regelmatig optredende harde buiken kunnen de aankondiging zijn dat het gaat beginnen. Het kan ook zijn dat deze samentrekkingen weer helemaal ophouden.
Je dokter of verloskundige zal regelmatig controleren hoeveel centimeter je al verstreken bent door middel van een vaginaal onderzoek. Je kan dit zelf niet controleren, en je hoeft je er ook geen zorgen over te maken. Je dokter houdt dit zonder twijfel goed in de gaten.
Deze weeën voelen als een scherpe, stekende pijn in je liezen of als pijn en kramp in je onderbuik. De meeste vrouwen ervaren helemaal geen pijn bij het indalen, maar het is niet ongewoon. Het tijdstip van het indalen van je baby zegt niets over het tijdstip waarop je kindje geboren wordt.
Meestal wordt de pijn erger als de ontsluiting toeneemt. De pijn is vooral onder in de buik aanwezig en voelt soms ook als rugpijn. Ook tijdens het persen kan de pijn verschillen. Sommige vrouwen vinden het prettig als ze mee mogen persen, bij andere doet persen juist het meeste pijn.
Bevalling opwekken met een voetreflexmassage
Bij voetreflexmassage wordt er met vingers en handen druk uitgeoefend op speciale drukpunten op je voet. Waarschijnlijk zorgt voetreflexologie er voor dat je lichaam goed ontspant, waardoor de bevalling kan starten. En mogelijk heeft stimuleren van drukpunten ook effect.
Je buik komt lager
Of heb je het gevoel dat je beter kan ademen en minder snel buiten adem bent? Dan is je buik waarschijnlijk aan het zakken. Hij wijst meer naar beneden of verandert van vorm. Dat betekent dat de baby in het bekken is ingedaald.
De baby is bezig met de indaling in je bekken en dat gaat soms gepaard met extra harde buiken en eventuele trekpijn in de onderbuik. Soms geeft dat het idee dat de bevalling op gang komt. Je merkt dat het nog niet begonnen is, doordat de indalingsweeën niet sterker worden, maar weer ophouden.
Het timen van weeën is vrij eenvoudig. Je houdt de tijd bij vanaf het begin van een wee tot het begin van de volgende wee. Bij het vaststellen van de frequentie, moet je het aantal minuten tussen elke wee noteren. Er zijn verschillende manieren om weeën te timen, waaronder met een stopwatch of een app op je telefoon.
Harde buiken voelen aan als een gespannen gevoel of een kramp in de buik. Ze doen in principe geen pijn. Over het algemeen duurt het ongemak hooguit een minuut. Je voelt deze krampen vooral aan de bovenkant van je baarmoeder.
Al dagen tot weken voor je bevalling kun je beginnen met “rommelen”.
Signalen van vroeggeboorte
Je kunt vooraf niet weten of je te vroeg gaat bevallen. Als je al eerder een vroeggeboorte hebt gehad is de kans wel groter dat dit opnieuw gebeurt. Sommige tekenen van vroeggeboorte lijken op 'gewone' zwangerschapsklachten: Het verliezen van vocht uit de vagina.
Dit voelt als een menstruatieachtige pijn in de onderbuik. Vaak is dit onregelmatig. Het komt vaak voor dat vrouwen een aantal weken voor de bevalling last hebben van deze voorweeën. Voorweeën komen vaker voor bij vrouwen die een tweede of volgend kindje krijgen.
Er kan nog enige twijfel bestaan of de weeën wel echt gaan doorzetten. Je kunt dan het beste proberen te ontspannen en een warme douche/bad of kruik nemen. Zijn het voorweeën, dan zullen ze afzakken.