De vruchten van de schijnaardbei zijn wel eetbaar, maar zijn scherp en droog van smaak en ook zitten er veel harde zaadjes in het vruchtvlees.
Hier geven we de verschillen aan, zodat je nooit meer hoeft te twijfelen. Maak je trouwens geen zorgen over het eten van de vruchtjes – zowel de aardbeitjes van de bosaardbei als van de schijnaardbei zijn eetbaar. Die van de schijnaardbei zijn alleen wat minder sappig. Niet giftig, dus.
De vruchten van Wilde aardbei zijn eetbaar. Toegepast als bodembedekker zijn Dovenetel (Lamium, Lamiastrum) en Veldbies (Luzula) goede partners van Wilde aardbei. Staat de Wilde aardbei die u zoekt hier niet onder? Kijk dan eens bij het botanische geslacht Fragaria.
De schijnaardbei is gelukkig niet giftig, de enige schade die je oploopt is teleurstelling. Het verschil zie je vooral in de vrucht die bij deze plant omhoog staat en niet zoals de echte aardbei hangt.
Bosaardbei smaak
De smaak van bosaardbeitjes is zoet en heel intens. Ze zijn heerlijk uit het vuistje, maar je kunt ze ook zo gebruiken: Gebruik ze als garnering in salades, borrelhapjes en fruitsalades. In een salade van botersla en verse geitenkaas.
Hoewel menig mens het kroontje van een aardbei er het liefst af halen, is het hartstikke eetbaar hoewel de smaak ietwat bitter is. De jonge blaadjes van de aardbei smaken een beetje naar spinazie. Sterker nog, er zitten veel gezondheidsvoordelen aan om de blaadjes wél te eten.
De bosaardbei is een kruipende bodembedekker, met kleine witte bloemen met 5 rondachtige kroonblaadjes rond diepgele meeldraden. De gedeelde drievoudige bladeren zijn glanzend en hebben een gezaagde rand. Aan de onderkant zijn de bladeren zijdeachtig behaard.
De soort is inheems in Azie en werd in Europa geïntroduceerd als sierplant, aanvankelijk vooral in kasteelparken.
Chocolade. Wellicht algemeen bekend, maar deze moet altijd bovenaan de lijst staan. Het is namelijk erg giftig voor honden! Hoe donkerder de chocolade, hoe giftiger het is.
Wanneer uw hond niet dagelijks voldoende calorieën, vetzuren, aminozuren, vezels en vooral vitamines en mineralen binnen krijgt dan kan dat leiden tot het zogenaamde Pica gedrag. Een hond gaat dan niet-eetbare dingen toch eten. Niet eetbare dingen zoals steentjes, modder, aarde, houtskool en zand.
Bosaardbei heeft als bloemknop een soort rond rozetje, terwijl die van schijnaardbei me altijd aan envelopjes doen denken. En de vrucht van de bosaardbei is ietwat ovaal of rond maar stomp, met een lichte spikkeltextuur in miniatuur van de gewone aardbei (Fragaria x ananassa).
Kroontje van een aardbei is eetbaar
Zeker niet. Hoewel menig mens het kroontje van een aardbei er het liefst af halen, is het hartstikke eetbaar.
1 Korona: het beste ras voor de liefhebber. De smaak van de vruchten is subliem, de vruchten zijn zacht en smeuïg De vrucht is zeer sappig, bij het bijten loopt het sap wel eens langs de kin.
Afgelopen maandag lag voor het eerst de Sweet Eve in de Albert Heijn. Dit is een nieuw aardbeienras van eigen bodem dat puur gericht is op de zoete smaak.
Het is een winterharde en wintergroene plant die verlangt op plaats in de schaduw of halfschaduw te staan. De vruchten van de Fragaria vesca zijn eetbaar en zoetzuur van smaak. Vergeet in het voorjaar de Fragaria vesca niet te snoeien. Ook is het erg belangrijk bij het aanplanten Tuinplantengrond te gebruiken.
Denk hierbij aan producten zoals energiedrankjes, koffie, thee, frisdrank, chocolade en verschillende soorten snoep. Het beste kan je dus helemaal geen voeding voor menselijke consumptie aan je hond geven.
Bananen zitten boordevol kalium en vitamine C. Het zijn ook goede bronnen van vitamine B6, mangaan, biotine en koper, die allemaal goed zijn voor de algehele gezondheid van je hond. Bananen zijn ook rijk aan magnesium, dat je hond kan helpen andere vitaminen efficiënter op te nemen en een gezonde botgroei bevordert.
Niet echt een vrucht
Botanisch gezien is de aardbei een schijnvrucht. Een echte vrucht groeit uitsluitend uit een vruchtbeginsel; het onderste gedeelte van de stamper van een bloem. Het rode gedeelte dat we eten, groeit echter vanuit de bloembodem. De echte vruchten zijn de pitjes die je aan de buitenkant ziet zitten.
Wilde aardbeien: de bosaardbei
De bosaardbei is een kleine, zoete aardbei die vooral in het bos groeit of aan de rand van een bos; vandaar de naam. In Nederland kennen we twee soorten bosaardbeien, namelijk de kleine bosaardbei (Fragaria vesca) en de grote bosaardbei (Fragaria moschata).
Laat de uitloper wel vastzitten aan de moederplant. Pas in augustus knip je de uitlopers los en plant je ze op een eigen plekje uit. Wil je de uitlopers toch direct afknippen? Knip ze dan in juni af, zet ze op water of in potjes aarde tot ze wortels hebben gevormd, waarna je ze ook in augustus uitplant.
De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. 15 cm. Verdraagt een temperatuur tot -25 gr.
Bosaardbei is te vinden op open lichtrijke plekken en zomen van bossen en struwelen, op vochtige tot droge, kalkrijke tot neutrale bodems. Daarnaast komt de soort ook voor in graslanden op voedselarme, kalkrijke, vochthoudende bodems. Af en toe wordt ze ook op muurtjes gevonden.