Vraag je mensen dan om hun eventuele zorgen te delen, om vragen te stellen als ze die hebben. Wees eerlijk. Weet je iets niet, spreek dan af dat je het uitzoekt. Blijf praten Stop geroddel achteraf door er meteen te zijn voor je mensen als ze vragen hebben.
Gevoelens van onzekerheid
Roddelen en kletsen gebeurt vaak uit jaloezie, afgunst of onzekerheid. Praat je over iemand anders dan voel jij je op dat moment beter dan de ander. Je plaats jezelf op een soort voetstuk en op dat moment voel jij je sterk en heb je meer zelfvertrouwen.
Gewoon onmiddellijk met de zender contact opnemen en vragen of er iets scheelt en of je iets moet weten. Laat wel eerst de emotie passeren. Want reageren in emotie is olie op het vuur gooien. Als je te kwaad of te verdrietig bent, laat het dan even rusten.
Voorbeelden van oorzaken kunnen zijn: gevoel van verbinding tussen de roddelaars, jaloezie op degene waarover geroddeld wordt of onzekerheid over hoe men iets aan moet pakken. Als mensen niet weten waar ze aan toe zijn, gaan ze zelf proberen duidelijk te creëren door met elkaar te roddelen.
Ga de confrontatie aan met diegene die over jou roddelt.
Als je 100% zeker bent wie de roddels over jou verspreidt, dan spreek je die persoon er best meteen over aan. Vertel hem of haar dat je het niet apprecieert wat hij of zij over jou zegt. Doe dit op een kalme manier en ga zeker niet in emotie.
'Uit een onderzoek bij 5.000 vrijwilligers bleek dat mannen gemiddeld 76 minuten roddelen met collega's en vrienden. Vrouwen doen het slechts 52 minuten per dag. Mannen praten het liefst over de dronken uitspattingen van vrienden, oude schoolkameraden en de knapste vrouwelijke collega's.
Over iedereen wordt wel eens geroddeld, dat is niet per se schadelijk. Wel als het steeds over dezelfde persoon gaat en telkens alleen de negatieve kanten van die persoon aan de orde komen. Dan wordt roddelen schadelijk voor iemands reputatie. Dan is er ook sprake van pestgedrag.
Dat kan als het (online) pesten bedreigend of discriminerend wordt. Ook smaad en laster zijn strafbaar. De politie neemt aangiften zeer serieus, omdat je iemand levenslang kunt beschadigen.
"Er mag heel veel zolang je maar heel goed uitlegt dat het om een roddel gaat. En dus niet zegt dat het een feit is." Doe je dat niet, dan kan iemand naar de rechter gaan. Bijvoorbeeld omdat iemand vindt dat je hem of haar zwart maakt, of beschuldigt van iets wat echt niet klopt.
Lasteren en kwaadspreken betekent uiteindelijk voor iemand: eerroof.
Binnen ieder bedrijf wordt geroddeld, het heeft zelfs voordelen: het versterkt de band tussen collega's en helpt stress verminderen. Frustraties van je afpraten of moeizame werkrelaties bespreken lucht namelijk op. Maar een problematische roddelcultuur kan de sfeer flink verzieken.
Behalve dat het een hele gemakkelijke manier is om steun en veiligheid te zoeken, heeft roddelen veel negatieve effecten. Zo bevordert het miscommunicatie, vertraging of onduidelijkheid en vermindert het positieve betrokkenheid. Ook kan het vertrouwen schaden en de persoon die roddelt, kan negatief overkomen.
Ja, dat kan als het (online) pesten bedreigend of discriminerend wordt. Ook smaad en laster zijn strafbaar. De politie neemt aangiften zeer serieus, omdat je iemand levenslang kunt beschadigen.
Oorzaken van pesten
Concurrentiedrang, jaloezie, verveling, of om frustraties af te reageren. De dader is vroeger zelf gepest of bang gepest te worden. De dader probeert de aandacht van mogelijke pesters af te leiden door iemand anders te pesten.
Wat is pesten eigenlijk? Er zijn allerlei definities van pesten te vinden maar wanneer ik het basaal hou komt het neer op: iemand geestelijk (psychisch) of fysiek (lichamelijk) slaan, schoppen, plagen, kwellen, tergen, sarren, kleineren, uitschelden, buitensluiten, schade toebrengen of negeren.
De resultaten laten zien dat roddelaars graag zowel positieve als negatieve roddels delen over karaktereigenschappen die relevant zijn voor samenwerking, waaronder betrouwbaarheid.
En dat doen we vaak. Amerikaanse onderzoekers registreerden bij een grote groep volwassenen gedurende twee à drie dagen de dagelijkse gesprekken, door hen een opnameapparaat te laten dragen. Van die conversaties ging 14 procent over mensen die er niet bij waren. Dit komt neer op zo'n 52 minuten roddelen per dag.
Ghiebah (roddelen) betekent dat je over jouw moslimbroeder of moslimzuster spreekt in zijn/haar afwezigheid op een manier die hij/zij niet graag zou horen of zou worden genoemd als hij/zij aanwezig zou zijn.
Je kan 24 uur per dag terecht bij de Luisterlijn voor een gesprek van mens tot mens: 088 07 67 000. Het kan gaan over verdriet, verlies, zorgen of eenzaamheid. Of iets anders. De vrijwilligers van de Luisterlijn hebben tijd en aandacht voor jouw verhaal.