Het is belangrijk dat u de afscheidsspeech schrijft in uw eigen woorden en daarbij luistert naar uw eigen gevoel. Zoek voor uzelf een rustige plek op waar u niet gestoord kunt worden. Ga na wat de overledene voor u heeft betekend en welke gevoelens en emoties u hierbij voelt. Noteer deze gevoelens en emoties.
Verschillende teksten voor een begrafenis en crematie
Het is bijvoorbeeld af te raden om de zin “Rust zacht” te gebruiken voor iemand die gecremeerd wordt. Voor een begrfenis kan je wel een rust zacht tekst gebruiken. Sowieso is het belangrijk om goed op te letten en je tekst nog even te laten nalezen.
Tips: wat zeg je tegen iemand die dood gaat. Zeg tegen jouw dierbare dat je het verschrikkelijk vindt wat er is gebeurd en je met hem meeleeft. Wens hem alle kracht toe die hij nodig heeft. Geef bovendien aan dat je er altijd voor hem bent en dat hij altijd op jouw steun kan vertrouwen en hulp aan je kan vragen.
Korte condoleance tekst na overlijden
Zet bijvoorbeeld een van de volgende korte zinnen op je kaartje. Ik wens je veel sterkte met dit grote verlies. Woorden schieten tekort om jullie te troosten in dit grote verlies. Wij wensen jullie heel veel sterkte en kracht toe voor de komende tijd.
Begin bijvoorbeeld met een vraag, stelling, citaat, grapje of anekdote. Houd de inleiding vooral kort, zodat de luisteraars niet meteen al afdwalen. Probeer vervolgens in 15 tot 20 woorden samen te vatten wat er in de toespraak besproken wordt. Een goed verhaal is actueel, eenvoudig en vooral niet te lang.
Als u een toespraak op een begrafenis of crematie wilt houden, overleg dan met de uitvaartverzorger en de familie hoelang deze mag duren. Gemiddeld duurt een toespraak op een begrafenis 4 minuten. Dit lijkt kort, maar is in de praktijk vaak al een hele tijd.
Normaal gesproken duurt een begrafenistoespraak ongeveer drie tot vijf minuten, zeker niet langer dat tien minuten. Gaat u een speech schrijven, reken dan ongeveer op 500 tot 1000 geschreven woorden.
“Vandaag is je laatste dag hier en ik kan namens iedereen zeggen dat we een mooie tijd hebben gehad samen. Ik weet nog wel toen je hier voor het eerst binnen kwam lopen [vertel hoe dat was]. Ik heb je ervaren als een fijne, betrouwbare collega en heb veel van je geleerd. Dank je wel en veel succes verder.”
Voorbeeldzinnen en teksten; bedankt voor de samenwerking
-> Dank je wel voor de prettige samenwerking. -> We willen je graag laten weten hoe blij we met je zijn. -> Dank je wel dat je de moeite hebt gedaan om me hierbij te helpen / dit voor me op te zoeken. -> Het is fijn om te weten dat ik bij jou terecht kan.
“Uit onderzoek blijkt dat 50 euro een richtbedrag is dat vaak door mensen als geschenk wordt gegeven. Wat door collega's wordt geschonken bij speciale gelegenheden, is echter vaak afhankelijk van de bedrijfscultuur. Dat kan gaan van 10 euro tot veel meer, met 20 euro als gemiddelde.
Vertel hoe je het werk hebt ervaren. Beschrijf de werksfeer, haal herinneringen op, noem een hoogtepunt of iets dat je geleerd hebt. En let op: wees nooit negatief. Ook niet als je op een niet zo'n fijne manier vertrekt.
Zeg niet: "Dat heb ik ook meegemaakt"
Plotseling gaat het over jouw ervaringen en wordt de ander niet erkend in zijn verdriet. Zeg ook niet "Ik weet hoe het voelt" ook al heb je iets vergelijksbaars mee gemaakt. Verdriet is niet met verdriet te vergelijken. iedereen ervaart rouw en verlies op zijn eigen manier.
Afscheid nemen is belangrijk want het kan helpen bij je gevoelens daarna. Het kan ook helpen bij hoe je later met die gevoelens omgaat. De laatste momenten kun je later vaak ook nog herinneren. Ouders vinden het soms lastig om te praten over verdrietige dingen.
Als u de persoon in kwestie niet goed gekend hebt, zijn “gecondoleerd (met uw verlies)” , “sterkte”, “innige deelneming” of “oprechte deelneming” de meest gebruikte uitdrukkingen van medeleven. Heb je de overledene in kwestie wél goed gekend, dan is een persoonlijke boodschap op zijn plaats.
Een afscheidsgroet, herinnering of wens. Op de kist, de binnenkant van de deksel of op de wade waarmee de overledene zal worden toegedekt. Iets tekenen of schrijven op de kist kan ook een mooi afscheidsritueel zijn bij het verlaten van de aula.