Ketchup gezonder dan tomaat...
Wanneer we tomaten verwarmen, gaan deze celwanden kapot en kan ons lichaam de lycopeen wél opnemen. Zodoende is tomatensoep, tomatensap, tomatenpuree en tomatenketchup gezonder dan verse tomaten.
Aantal calorieën
Een eetlepel mayonaise telt al snel tegen de 100 kilocalorieën, terwijl een eetlepel ketchup rond de 15 calorieën bevat. Als je dus puur en alleen naar het aantal calorieën zou kijken, dan zou je kunnen zeggen dat ketchup gezonder is dan mayonaise.
Joppiesaus, satésaus en fritessaus scoren in de middenmoot, met zo'n 60 kilocalorieën per portie. Curry doet het al een stuk beter, maar ketchup is de echte winnaar: dat bevat acht keer minder calorieën dan mayonaise.
Als minst slechte saus kiest Quest uiteindelijk ketchup. Deze saus scoort op bijna alle punten het beste, behalve op suiker. Maar de enige concurrent volgens de wetenschappelijke website, curry, scoort nog slechter op het gebied van suiker.
Als je het aantal calorieën van een portie patat vergelijkt met die van aardappelen, dan zie je dat gekookte aardappelen natuurlijk de gezondste keuze zijn.
Ergens in 1876 kwam mijnheer Heinz met dit sausje voor de dag. Hij claimde dat hij toen al 57 variëteiten maakte, en dat staat nog altijd op de hals van de fles. Op de website van Heinz wordt er gezegd dat het er eigenlijk toen al meer waren, maar dat hij 57 zo'n leuk getal vond.
Sauzen zoals Heinz Tomato Ketchup Zonder Toegevoegde Suikers & Zout 570 ml zijn niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding.
Lycopeen, de fytochemische stof die ervoor zorgt dat tomaten rood zijn, helpt huid-verouderende vrije radicalen te elimineren die veroorzaakt worden door ultraviolette straling. Het koken van de tomaten helpt de lycopeen niveaus nog hoger te maken, dus zijn tomatensaus, tomatenpuree, en zelfs ketchup goede opties.
De Inspecteur doet een test en ontdekt dat de smaak van Heinz nog altijd populair is. Ketchup is en blijft een gigantisch populair product. Maar welk merk vinden proevers anno 2020 het lekkerste? De Inspecteur doet een smaaktest, met vier merken klassieke ketchup en ook één ketchup waar de helft minder suiker in zit.
Ketchup, is gezonder er zitten minder vetten en suikers in. Vergelijk de calorieën tabel maar eens. Ketchup is op zich het gezondst, Voor het verteren van vet is echter mosterd de betere keus.
Ingrediënten. tomatenpuree (140 g verse tomaten per 100 g saus), azijn, suiker, maiszetmeel, zeezout, specerijen, knoflook, zoetstof: steviolglycosiden.
Wat blijkt namelijk? Ketchup is één van de enige soorten eten die alle 5 de basissmaken tegelijkertijd bevat. Het is zoet, zuur, zout, bitter en umami. Vrij vertaald vanuit het Japans betekent umami 'de smaak van de heerlijkheid'.
Gezondheid
Dit product kan de wekelijkse uitzondering zijn op een verder gezond voedingspatroon. Super Chips Heinz Tomato Ketchup is niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voeding. Super Chips Heinz Tomato Ketchup kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Tomaten zijn verzadigd met vitamine C, zink, calcium en ijzer, maar belangrijker nog is dat tomaten zeer rijk zijn aan lycopeen. Deze stof heeft bewezen te werken tegen kanker. Voor het sterkste resultaat is tomatensaus zelfs nog gezonder dan verse tomaten.
'Mayonaise is gemaakt van raapzaadolie, azijn, eigeel en water en bestaat daarmee voornamelijk uit gezonde onverzadigde vetten. Een gezonde keuze dus en een prima vervanger van boter, dat veel (ongezonde) verzadigde vetten bevat.
In tegenstelling tot mayonaise of de meeste andere frietsauzen bevat ketchup geen vet en amper calorieën. Bovendien wordt ketchup gemaakt van tomaten. Voor 100 g ketchup zijn ongeveer 120 g rijpe tomaten nodig. Tomaten bevatten lycopeen.
Fritessaus eet je niet voor je gezondheid. Toch is de roomwitte saus aanzienlijk minder vet dan mayonaise en daarmee lijkt het een gezonder alternatief.
Oorspronkelijk is ketchup echter noch Amerikaans, noch gemaakt van tomaten! Ketchup zoals wij die nu kennen is afgeleid van een Chinese vissaus. Deze pekelsap van ingemaakte vis werd in het Chinees ke-tsiap genoemd en werd al 300 jaar voor Christus gegeten.
Heinz, ook wel bekend als Heinz, is een Amerikaanse voedselproducent met het hoofdkantoor in Pittsburgh (Pennsylvania). Heinz is vooral bekend van zijn reclameleus "57 varieties" en zijn ketchup.
Het woord ketchup is waarschijnlijk, net als ketjap, te herleiden tot een woord uit het Chinese Amoy dialect, kêtsiap, dat 'vissaus' betekent. Het woord dat op allerlei manieren geschreven werd, zoals catsup, duikt in Europa op aan het einde van de zeventiende eeuw.
De winnaar van de meest gezonde snack van de snackbar gaat naar de kroket. Een kroket bevat namelijk minder zout dan een frikandel. Bovendien wordt een frikandel vaak gegeten met mayonaise, currysaus en uitjes.
Als je zelf mayonaise maakt, zul je daar een neutrale olie voor gebruiken. Die bevat meestal zowel omega 3-vetzuren als omega 6 en omega 9. En juist die omega 6 eten we iets teveel, en omega-3 iets te weinig. Daarom adviseert Eric om te kiezen voor raapzaadolie en koolzaadolie, want daar zit veel omega 3.
De berenklauw of berehap, gehaktbal, frikandel, mexicano en varken- of kipspiesjes (saté) behoren tot de koolhydraatarmere frituursnacks. De betere frituursnack is overduidelijk de varken- of kipspiesjes, deze bevat amper 99 kcal, 1,5 g koolhydraten en 3,7 g vet.