Neem een groter bed: dit geeft jullie meer ruimte, waardoor je elkaars slaap mogelijk minder verstoort. Ventileer de slaapkamer goed voor voldoende frisse lucht. Draag oordopjes als je wakker ligt door geluiden die je partner maakt.
"Apart slapen kan een gevaar zijn voor je relatie. Als het echt een gewoontepatroon wordt, en wanneer je er niet echt afspraken over maakt, kan je zonder dat je het weet in problemen geraken." "Als mensen het goed afspreken, kan het net een goede oplossing zijn voor je slaapproblemen.
Samen slapen verbetert onder andere je REM-slaap. En dat bevordert ook je mentale gezondheid, geheugen en probleemoplossende vaardigheden. In veel landen is het gebruikelijk om samen met je partner in één bed te liggen.
Trek iets aan waar je je goed in voelt.
Stiekem vind je het geweldig om in zijn/haar sweater of T-shirt te slapen. Vergeet 'per ongeluk' je pyjama en vraag om een kledingstuk van je bae. Als je dat liever niet doet, neem dan je eigen pyjama mee. Kies iets waar jij je fijn in voelt.
Uit een enquête bij 1.006 landgenoten blijkt dat apart slapen in de lift zit. Ongeveer 1 op de 5 koppels kiest er bewust voor om het bed niet te delen met zijn partner, althans toch niet om uit te rusten. We slapen steeds vaker apart met het oog op een betere slaapkwaliteit.
We mogen ervan uitgaan dat de meeste slashparents zich het comfortabelste voelen wanneer jonge koppeltjes pas beginnen samen 'slapen' rond de leeftijd van 16 jaar. Daarnaast bekijken jullie het graag kind per kind en per graad van 'serieusiteit' in de relatie.
Er zijn een paar dingen die je kunt proberen voor een betere slaap: Slaap allebei onder een eigen dekbed, zodat je elkaars slaap niet verstoord door het trekken aan de dekens. Neem een groter bed: dit geeft jullie meer ruimte, waardoor je elkaars slaap mogelijk minder verstoort.
De helft van de ondervraagden was man, de andere helft was vrouw. Van de mannen sliep 22 procent naakt, van de vrouwen gaf 13 procent de voorkeur aan een naakte nacht. Het liefst kruipen mannen in hun onderbroek in bed (37 procent). Vrouwen slapen graag in een pyjama of nachtjapon (49 procent).
In de eerste paar maanden dat je verliefd wordt, daalt je serotoninespiegel een beetje. Meestal beschreven als het feel-good hormoon, is het ook verantwoordelijk om je kalm en slaperig te houden. Met al die dopamine en noradrenaline die door je aderen stromen, is je lichaam nu niet klaar om te slapen.
Bij een orgasme komt de neurotransmitter serotonine vrij, waarmee het hormoon melatonine wordt aangemaakt, het hormoon dat ervoor zorgt dat je slaperig wordt. Daarnaast komt het gelukshormoon oxytocine vrij, waardoor je je ontspant en dat is ook beter voor een gezonde nachtrust.
Niet zelden is het snurken dan ook een aanleiding tot terugkerende ruzies en relatieproblemen. Mensen met een snurkende partner slapen gemiddeld een uur minder elke nacht en hebben vaak slaaptekort. Niet alleen is men hierdoor prikkelbaar de volgende dag, langdurig slaaptekort is ook nog eens heel ongezond.
Slapen in aparte bedden heeft vaak een negatieve bijklank voor veel koppels, maar onderzoek op basis van hersenscans heeft aangetoond dat dit je relatie kan redden en je persoonlijke gezondheid kan verbeteren.
Hoe vaak je elkaar ziet bij een latrelatie bepalen jullie zelf. Het ene stel ziet elkaar ieder weekend, een ander stel ziet elkaar vaker en weer een ander juist minder vaak. Daar zijn geen vaste regels voor. Ook de verdere invulling van de relatie is aan jullie.
Je houdt van elkaar en deelt belangrijke momenten samen. Alleen woon je niet samen, net zoals aan het begin van de meeste relaties. De lat in latrelatie staat voor living apart together. Jullie hebben beiden je eigen huis, maar slapen soms wel bij elkaar (dat verschilt natuurlijk per relatie).
Je relatie verloopt nooit kalm en rustig. Er is vaak drama, of het nu die van de ander, die van jezelf of drama in het algemeen is. Wat je ook doet, er is altijd drama waar je door de ander in gezogen wordt. Je bent constant in een stress-modus en dit is ongezond voor je fysieke en emotionele welzijn.
Naast testosteron maak je bij verliefdheid het stofje dopamine aan. Deze neurotransmitter zorgt ervoor dat jij je blij en zelfverzekerd voelt." Je hersenen maken de 'knuffelstoffen' oxytocine en vasopressine aan wanneer je jouw geliefde ziet, hoort, ruikt of aanraakt.
Verliefd zijn is een van de leukste dingen die er is in het leven en het wordt nog beter: je valt er namelijk ook van af. Dat blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek, gepubliceerd in Obesity.
Waarom heb ik iets nodig tussen mijn knieën bij het slapen? Een kussen tussen je benen leggen geeft troost en neemt de druk weg door de knieën op elkaar te houden. Het helpt ook door je heup en ruggengraat op één lijn te brengen.
Zonder hoofdkussen slapen gaat haast niet en kan zelfs leiden tot artrose. Probeer het maar eens uit, dan begrijp je wel waarom; zonder kussen of op een te dun hoofdkussen bungelt je hoofd schuin naar beneden en trek je je nekwervels uit hun fatsoen. Bovendien komt er teveel druk te staan op de schouder waarop je ligt.
Als je slecht slaapt en vaak sombere gedachten en angsten hebt, is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. Slecht slapen kan namelijk te maken hebben met depressie. Daarom is het belangrijk om je klachten serieus te nemen en je indien nodig door te laten verwijzen naar een psycholoog of psychiater.
Uit een Amerikaans onderzoek onder 14 stellen is gebleken dat zij een betere nachtrust hebben door alleen te slapen, maar het heel onprettig hebben ervaren om alleen te liggen. Dat is dus eigenlijk het antwoord op de vraag.