Iedereen die toegang heeft tot je internetverbinding kan zien welke websites je bezoekt. Dit geldt onder meer voor je internetprovider, de overheid en eventuele hackers. Daarnaast kunnen de websites die je bezoekt, zoekmachines en nog veel meer partijen ook meekijken.
In het kort: Jouw Internetaanbieder zou je internetverkeer live kunnen zien op hun netwerk. Maar mag dit niet opslaan. Jouw provider kan dit dus achteraf inzien.
Je ouders kunnen je internetgeschiedenis niet zien op de internetrekening. Er zijn bepaalde dingen die uw Internet Service Provider (ISP) via andere wegen kan vertellen, maar ze kunnen uw surfgeschiedenis niet uit de internetrekening halen.
WiFi routers hebben meestal niet de mogelijkheid om precies te zien wat iemand op het internet doet. Daarnaast is dit zelfs als je toegang hebt tot het "ruwe verkeer" vaak niet mogelijk. Dit heeft te maken met de technologie, waarbij het verkeer vaak versleuteld is.
Er staat zoveel informatie op internet dat het voor politie en justitie een onmogelijke taak is om alle informatie eruit te halen die belangrijk kan zijn. Als je iets tegenkomt waarvan je denkt dat het strafbaar is of niet door de beugel kan, meld dit dan! Zo help je mee aan het veilig(er) maken van het internet.
En docenten op school kunnen ook op onze beeldschermen kijken als we zijn ingelogt op de computer en alles zien wat we doen en onze Browsergeschiedenis bekijken.
Kan je internetprovider je geschiedenis zien? Je provider kan je internetverkeer inzien, maar mag dit niet delen of opslaan. Sinds 2015 is de bewaarplicht wet afgeschaft. Hierdoor mogen internetproviders internetgeschiedenis en locatiegegevens niet meer opslaan.
Iets terugzoeken in de browsergeschiedenis kan veelal tot ongeveer 90 dagen. Wat ouder is dan 90 dagen wordt automatisch verwijderd. Dat zijn nu nog de voordelen van het bewaren van de browsergeschiedenis.
Google weet waar je naar zoekt
Maar wist je ook dat alles wat je opzoekt met diezelfde zoekmachine wordt opgeslagen? Dat doet het bedrijf op alle apparaten die je gebruikt. Die zijn ook per apparaat terug te vinden, of gekoppeld aan je Google-account.
Browsegeschiedenis: Als je je browsegeschiedenis wist, worden de volgende items verwijderd: Webadressen die je hebt bezocht, worden verwijderd van de pagina 'Geschiedenis'. Snelkoppelingen naar die pagina's worden verwijderd van de pagina 'Nieuw tabblad'.
Kan mijn werkgever mijn incognito modus zien? Als je incognito gebruikt, terwijl je verbonden bent met het (wifi)netwerk op je werk, kan de netwerkbeheerder, en dus je baas, nog steeds zien wat je online doet. De incognito modus zorgt er dus niet voor dat je stiekem kunt Facebooken tijdens werktijd.
Cookies zijn kleine tekstbestandjes die op je computer worden opgeslagen door een website die je bekijkt. Daarmee is je computer te herkennen tijdens het bezoek van deze en ook andere websites, die dezelfde cookies gebruiken. Als je websites bezoekt, houdt je computer, tablet of smartphone hier een overzicht van bij.
Werkgevers kunnen je activiteiten volgen.
IP's zijn eigendom van internetproviders en elk IP-adres wordt toegewezen. Wanneer je verbonden bent met het netwerk van je werk, kan je werkgever mogelijk alles zien en volgen wat je online doet – waardoor je geen privacy hebt.
Wie je gegevens kan bekijken
Privé: alleen zichtbaar voor jou. Iedereen: zichtbaar voor iedereen. Mensen met wie je communiceert: zichtbaar voor mensen met wie je communiceert, bijvoorbeeld via Chat en gedeelde fotoalbums in Google Foto's. Je organisatie: zichtbaar voor iedereen in je organisatie, zoals werk of school.
Toestemming of ouderlijk gezag? De Privacywet bepaalt heel duidelijk dat de gegevens op iemands mobiele telefoon enkel geraadpleegd mogen worden als die persoon eerst zijn toestemming geeft. Zelfs al gaat het om een van je kinderen.
Ja. Alle VPN-diensten respecteren een rechterlijk bevel tot verstrekking van gebruikersgegevens. VPN-diensten verbergen namelijk het IP-adres van gebruikers door hun eigen IP-adres ervoor in de plaats te stellen. Maar ze kunnen alleen gevolg geven aan zo'n rechterlijk bevel als die gegevens (nog) opgeslagen zijn.
Deze map kan je vinden op de voldgende locatie: C:\Users\(gebruikersnaam)\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\Default\local storage(of Bookmarks). Maar als Chrome ook in deze map je browsegeschiedenis en bladwijzers heeft verwijdert dan heb je herstelsoftware nodig.
Belangrijk: Als je de zoekgeschiedenis verwijdert die is opgeslagen in je Google-account, kun je deze niet meer herstellen. Je kunt een specifieke activiteit verwijderen of de zoekgeschiedenis verwijderen voor een bepaalde dag, een bepaalde periode of altijd.
Alleen als een leerling thuis een digitale toets maakt, mag er thuis worden meegekeken op een apparaat van school. Goed device management is hier van belang. Dat zorgt ervoor dat leerlingen alleen gebruik kunnen maken van door de school aangewezen software of applicaties.
Nieuw incognitovenster.
Windows, Linux of Chrome OS: druk op Ctrl + Shift + n.