Xiaomi Corporation is een Chinese fabrikant van o.a. smartphones, tablets en wearables, gevestigd in Peking. Sinds juni 2021 is Xiaomi de grootste smartphonefabrikant ter wereld, waarbij het Samsung inhaalde.
Xiaomi voldoet volledig aan de vereisten van de AVG, inclusief de opslag, het verwerken en de overdracht van persoonlijke gegevens. Het naleven van deze vereisten is van toepassing op alle Xiaomi apparaten, -systemen, -apps en -services.
Alles heeft met prijskwaliteit verhouding te maken. Het is een feit dat de Samsung S-serie tot de topmodellen behoort. Deze toestellen beschikken over een uitstekende processor, goede fotocamera's en interessante specificaties. De meeste Xiaomi toestellen zijn lager van kwaliteit.
In 2010 werd Xiaomi, ook wel Xiaomi Corporation, opgericht in Peking. De Chinese fabrikant maakt niet alleen maar mooie smartphones, maar ook tablets en wearables. En Xiaomi is geen kleine speler, want in 2021 heeft het merk Samsung glansrijk ingehaald en is het nu de allergrootste smartphonefabrikant ter wereld.
Conclusie Xiaomi 13 Pro review
De Xiaomi 13 Pro is zonder meer een goede smartphone. Hij is razendsnel, heeft een prachtig scherm en laadt zeer rap op. Het toestel rekent bovendien af met de belangrijkste pijnpunten van zijn voorganger. Toch staat er 'slechts' een 7,5 boven deze review.
De Mobiele telefoons gaan gemiddeld vijf jaar mee. Om preciezer te zijn: een Android vier jaar en een iPhone 6 jaar. De fabrikanten hebben een korte periode om de smartphone te produceren. Er zit veel stress achter de productie omdat je zo snel mogelijk met de nieuwste technologieën op de markt moet komen.
Chinese Xiaomi-telefoons komen doorgaans met Aziatische software, die geen Google-apps en Nederlandse taal bevat.
De smartphones van Xiaomi draaien op Android in combinatie met de MIUI-schil van Xiaomi. Deze softwareschil wijkt visueel en qua features flink af van stock-Android, oftewel de standaard Android-versie. Xiaomi voegt veel extra apps en features toe, wat een deel van de gebruikers fijn vindt en een ander deel minder.
Het bedrijf werd in juni 2010 opgericht door Lei Jun. Mi is de naam waaronder de producten aan het grote publiek worden verkocht, en staat voor "Mobile Internet". Bij het begin lag de focus op een verdere ontwikkeling van het Android besturingssysteem voor mobiele telefoons.
Deze interface is gebouwd boven op Android 13. De Redmi Note 12 Pro en Pro+ draaien nog op Android 12, weliswaar met MIUI 14 erbovenop, maar het is nog steeds Android 12. Het is fijn dat Xiaomi ons heeft verteld dat het de toestellen vier jaar lang voorziet van updates.
Volgens Xiaomi kan je er gerust mee zwemmen in open water, al raden we daar toch aan voorzichtig mee te zijn gezien de 5 ATM waterdichtheidsgraad. Dat betekent dat het horloge gevoelig kan reageren op te koud of warm water en je moet er zeker niet mee gaan duiken.
Smartphones uit de Redmi-serie zijn altijd afgeleid van toestellen uit de Mi-serie. De Redmi toestellen komen dan ook vier tot zes maanden later op de markt. Het gaat hier om goedkoper geprijsde telefoons, maar nog steeds van een mooie kwaliteit. Dit is het grootste verschil Xiaomi Mi en Redmi: de USB type c poort.
Xiaomi Redmi Note 11 Pro
De processor met kloksnelheid van 2×2,2 GHz en 6×1,7 GHz zorgt ervoor dat je lekker snel kunt schakelen tussen games, series en socials. Dit gaat extra soepel dankzij de 120 Hz verversingssnelheid en met de batterij van 5000 mAh kun je dit de hele dag doen.
Wilt u eerst maar eens weten hoe u Xiaomi uitspreekt? Dat is een goede vraag. Volgens de Italiaanse vice president Hugo Barra klinkt Xiaomi, (fonetisch gespeld) als sjouwmie. Voor Engels sprekende mensen is show me (als in show me the money) de min of meer correcte uitspraak van Xiaomi.
Xiaomi en Poco blijven vaag
Het garandeert minimaal twee jaar software-ondersteuning vanaf het moment dat een toestel op de markt komt. Het is echter niet altijd duidelijk of een goedkope smartphone als de Xiaomi Redmi Note 11 Pro alleen beveiligingsupdates krijgt of ook nieuwe versies van Android.
Waar de Xiaomi Mi 11 vorig jaar werd uitgebracht met een adviesprijs van 849 euro, gaat zijn opvolger vermoedelijk 899 euro kosten. De krachtigere Xiaomi 12 Pro krijgt naar verluidt een forse prijs van 1099 euro. Daarmee is 'ie nog wel goedkoper dan de Samsung S22 Ultra, die 1249 euro kost.
Hoeveel kost een Xiaomi smartphone? Dat varieert, de prijzen beginnen net onder de 100 euro en lopen op tot zo'n 800, soms zelf 1000. Het segment waar Xiaomi sterk in is, ligt zo tussen de 150 en 500 euro. Check het overzicht in dit artikel voor meer details.
De Mi-lijn wordt gezien als de 'premium-lijn' van Xiaomi en zijn voorzien van een luxe en moderne uitstraling. De Redmi telefoons zijn goedkoper dan de Mi smartphones en worden ook wel gezien als de budget smartphone van Xiaomi.
De smartphones komen weliswaar met Xiaomi's eigen app store, Mi Market, maar daar zijn niet zo veel apps beschikbaar als in de Google Play Store.
De Redmi Note 12 is de nieuwe instapsmartphone van Xiaomi en beschikt over een groots amoled-scherm van 6,67 inch met een resolutie van 2400 bij 1080 pixels.
Nieuwe Huawei telefoons worden geleverd met op Android gebaseerde software (met Huawei's HarmonyOS 2.0 of EMUI gebruikersinterface erop). Maar je kunt alleen Google-apps installeren via een relatief ingewikkeld en louche proces en noch Huawei noch Google raden dit officieel aan.