Met de komst van het besturingssysteem Android 8.0 is de knop 'Apps' verdwenen. Via deze knop opende het overzicht van alle beschikbare apps op het apparaat. Dat gaat voortaan op een andere manier: Ontgrendel de telefoon en neem het Startscherm in beeld.
Om te zien welke apps op jouw smartphone de grootste energievreters zijn, moet je in iOS naar Instellingen / Batterij gaan, en op Android naar Instellingen / Batterij & energiebesparing / Batterijgebruik. Hier staat een lijst met alle apps die je gebruikt en hoeveel van je batterij ze verbruiken.
Als het apparaat geen knop heeft, veeg dan uw vinger op het home-scherm van onder naar boven. Vervolgens veegt u de apps naar boven om ze af te sluiten. Heeft u een Android toestel? Veeg uw vinger omhoog vanaf de onderkant van het scherm, hou even vast en haal dan uw vinger van het scherm.
Apps uitschakelen in een handomdraai
Wil je apps uitschakelen? Ga dan naar 'Instellingen > Apps > Alle applicaties' en tik je op de app die je weg wilt hebben. In het overzicht dat volgt druk je eerst op 'Nu stoppen' en vervolgens op 'Uitschakelen'.
Populaire apps als Facebook, Instagram, Spotify en Candy Crush Saga zijn een aanslag voor de accuduur van Android-smartphones. Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse bedrijf AVG waarover Cnet bericht.
'Ander datagebruik dan van providers'
Pak je smartphone er nogmaals bij en open de instellingen. Kies 'Netwerk en internet' en tik op 'Internet'. Scrol naar beneden en kies 'Ander datagebruik dan van providers'. Ook daar vind je vervolgens weer een lijndiagram, met daaronder de apps en hun verbruik.
Als u de Play Store-app wilt gebruiken, moet u achtergrondgegevens inschakelen voor uw apparaat. Dit betekent dat apps gegevens kunnen downloaden voor toekomstig gebruik of meldingen kunnen weergeven, ook als u de app niet gebruikt. De instellingen zijn voor elke versie van Android verschillend.
Duik de Instellingen-app in en ga naar 'Batterij'. Scrol naar beneden en kijk welke apps de meeste energie verbruiken. Om grootverbruikers aan banden te leggen, tik je op de app en pas je eventueel wat instellingen aan.
Hoewel verwijderen en wissen vrijwel hetzelfde klinken, moeten deze twee termen niet door elkaar gehaald worden. Verwijderde gegevens kunnen nog worden teruggehaald, terwijl het wissen van gegevens permanent is.
Om te zien welke apps er actief zijn, druk je in de instellingen van Android op Applicatiebeheer. Veeg dan naar de lijst Actief. Dit zijn alle apps die momenteel draaien. Als in deze lijst een app staat die je denkt niet nodig te hebben, verspilt die de hele tijd werkgeheugen en processortijd van je smartphone.
U kunt mobiele data in- of uitschakelen om te voorkomen dat apps en voorzieningen via het mobiele netwerk verbinding maken met het internet. Als mobiele data is ingeschakeld, gebruiken apps en voorzieningen uw mobiele verbinding als wifi niet beschikbaar is.
Hoe snel je MB's op gaan hangt af van wat je doet. Zo verbruik je met het laden van een foto bijvoorbeeld een stuk minder data dan bij het streamen van een filmpje of muziek. Via een datamanager krijg je meer inzicht in je verbruik. Vaak staat een datamanager al geïnstalleerd op je telefoon.
Een aantal diensten komen vaker voorbij bij gebruikers die hoger MB-verbruik hebben. Video's streamen (Netflix, Ziggo Go, Videoland, YouTube, internet radio, …) Updates van apps (App Store / Google Play Store) & software-updates (iOS / Android systeem-updates).
Hebt u gekozen voor 'Wifi' of 'Wifi of Mobiele data', dan staan alle apps die er gebruik van willen maken onder elkaar met een schuifknop ernaast. Een groen schuifje betekent dat de app zichzelf ververst op de achtergrond.
Apps blokkeren op Android/Samsung
Zoek op Digitaal welzijn. Ga naar Focus modus. Tik je apps aan die je (tijdelijk) wilt blokkeren. Kies Nu Aanzetten.
Nee, de app wordt niet van je apparaat verwijderd. Je kunt de app blijven gebruiken, maar niet updaten. Als je de app van je apparaat verwijdert, kun je de app niet opnieuw downloaden, tenzij de ontwikkelaar deze opnieuw kan publiceren op Google Play.
Ga vanuit het startscherm naar 'Apps' → 'Play Store (Google Play Store)'. 2. Druk op de menutoets linksonder op je toestel en tik op 'Mijn apps'.