De opleiding Beveiliger is een BOL-opleiding. Je krijgt 2 jaar lang les en praktijk op niveau 2. Het eerste jaar is vooral gericht op theorie. Zo leer je bijvoorbeeld wet- en regelgeving waar jij je als beveiliger aan moet houden.
Dat betekent dat je alles leert over onder andere de beveiliging van gebouwen, veilig werken en wetgeving. Omdat dit een niveau 3 opleiding is leer je ook coördineren en rapporteren, zodat jij coördinerende taken kunt uitvoeren in een team. Dit is dan ook meteen het grote verschil met de opleiding op niveau 2.
De opleiding tot beveiliger duurt 1 tot 2 jaar en is een mbo-opleiding op niveau 2. Tijdens de opleiding ga je voornamelijk naar school, maar daarnaast loop je stage om praktijkervaring op te doen.
Na afronding van de opleiding Coördinator Beveiliging, heb je een erkend MBO niveau 4 diploma in je zak. Je kunt direct aan de slag gaan als beveiliger bij een beveiligingsbedrijf of particuliere eigenaar. Wil je als beveiliger werken voor de politie, dan moet je waarschijnlijk doorstuderen bij de politie-academie.
Mbo-niveau 4: middenkaderopleiding of specialistenopleiding
Hiervoor gelden dezelfde eisen als de vakopleiding (niveau 3). Deze opleiding volg je als je het mbo-3-diploma hebt behaald en wil doorleren in hetzelfde beroep. Deze opleiding duurt dan nog 1 jaar.
Na je studie start je tussen de 1653 euro en 2186 euro bruto. Dit kan na 10 jaar oplopen naar 2229 euro tot 2781 euro bruto. In onderstaande grafiek zie je hoe jouw salaris zich kan ontwikkelen als je aan het werk gaat na de opleiding Beveiliging 3.
De cursus Certificaat beveiliging C is bestemd voor beveiligers die meer willen in hun werk en hiervoor in korte tijd een erkend diploma willen halen. Met deze opleiding doe je de theoretische kennis op die een coördinator Beveiliging moet bezitten.
Het Certificaat Beveiliging B is bedoeld voor mensen die niet direct van plan zijn om in de beveiliging te gaan werken, maar die wel al de vakkennisexamens van Beveiliger willen behalen. Dit is een certificaat dat afgegeven wordt door SVPB. Iedereen kan zich voor het examen inschrijven.
Re: beveiligings diploma's
Algemeen Beveiligingsmedewerker (ABM) is de naam van de oude beveiligingsopleiding. Tegenwoordig heet het Beveiliger (niveau) 2. Het enige verschil tussen beide is dat er in de nieuwe opleiding computervaardigheden als vak toegevoegd is.
Op het mbo krijg je naast de algemene vakken ook praktijkvakken die aansluiten op je toekomstige hbo-opleiding of beroep. Je krijgt afwisselend onderwijs: algemene vakken (zoals Engels en Nederlands), praktijkvakken, stages en projecten. Het eindniveau van mbo-niveau 4 is gelijk aan de havo.
Het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) heeft 4 niveaus: Niveau 1 (entreeopleiding) duurt 1 jaar en leidt tot een mbo-diploma op niveau 1. Niveau 2 (basisberoepsopleiding) duurt 1 tot 2 jaar en leidt tot een mbo-diploma op niveau 2. Niveau 3 (vakopleiding) duurt 2 tot 3 jaar en leidt tot een mbo-diploma op niveau 3.
Ja. Wettelijk gezien kan je doorstromen vanaf MBO niveau 2 naar MBO niveau 4. Het is echter niet bij elke instelling mogelijk om door te stromen vanaf MBO niveau 2 naar MBO niveau 4. Bijvoorbeeld bij de politieopleiding zal je na een niveau 2 eerst een niveau 3 diploma moeten halen.
Beveiligers moeten een diploma Beveiliger van de Stichting Vakexamens voor de Particuliere Beveiligingsorganisaties (SVPB) hebben of een gelijkwaardig diploma.
Deze opleiding duurt 1 jaar. Dan moet je minimaal 18 jaar zijn en een werkplek in de beveiliging hebben. Je werkt 4 dagen in de week en zit 1 dag op school.
wat verdien je gemiddeld als beveiliger? Als fulltime beveiliger ga je gemiddeld tussen de 1.957 en 2.021 euro bruto per maand verdienen. Dat is 25.777 euro bruto per jaar.
Een particuliere beveiliger bewaakt de veiligheid van personen en goederen en zorgt dat de orde en rust op terreinen en in gebouwen niet wordt verstoord. Een beveiliger doet dit in opdracht van burgers, bedrijven en overheidsinstanties.
Iedereen kan beveiliger worden, als je maar wil. Door een maatwerktraject zorgen we dat het niveau van de opleiding voor bijna iedereen haalbaar is. Je vooropleiding is niet belangrijk.
De opleiding beveiliging niveau 1 duurt ongeveer 6 maanden tot een jaar. Tijdens deze opleiding leer je alle basis procedures die nodig zijn voor het werken in de beveiliging. De opleiding is zowel BOL (4 dagen leren, 1 dag werken) als BBL (4 dagen werken, 1 dag leren) te volgen.
Opleiding Beveiliger 2; zwaar maar sluit daardoor beter aan op de beroepspraktijk. Voorzitter van het landelijk onderwijscluster Veiligheid Johan Dijkstra herkent het geluid uit het onderwijsveld dat de opleiding Beveiliger 2 zwaarder wordt. Maar de opleiding sluit dan wel veel beter aan op de huidige beroepspraktijk.
Om als beveiliger aan het werk te mogen, moet je de mbo-opleiding Beveiliger volgen. Deze opleidingen kun je alleen volgen bij een onderwijsinstelling die is erkend door het ministerie van OCW. Je kunt kiezen voor een Regionaal Opleiding Centrum (ROC) of een particuliere onderwijsinstelling.
Er is een grens van 160 uur per loonperiode. Het aantal uren overwerk kan 168 uur per periode zijn. Als je verplicht moet werken omdat je werkgever een joker inzet, is het geen overwerk. Hij mag 8 keer per jaar een joker inzetten.
Daarom volg je een gecombineerd opleidingstraject tot agent (mbo-4) en tot persoonsbeveiliger. De opleiding duurt ongeveer 2,5 jaar.
Het gemiddelde salaris voor a beveiliger (m/v) is € 14,90 per uur in Schiphol. 427 salarissen doorgegeven, bijgewerkt om 24 mei 2023.