Mag je eten meenemen in het vliegtuig? Ja dat mag. Let wel op met eten in verpakkingen die onder de vloeistofregels vallen, zoals bijvoorbeeld een pot of tube yoghurt, mayonaise, pindakaas of chocopasta.
Het mag! Maar opgelet: je mag niet alle etenswaren meenemen. Voor de meeste vliegmaatschappijen geldt de regel dat alles wat kneedbaar is (choco, pindakaas, zachte kaas …), niet meegenomen mag worden. Een boterhammetje met kaas, snoep of fruit mag je wel gewoon meenemen op het vliegtuig.
In je handbagage mag je geen vloeibare of gel-achtige voedselproducten meenemen. Dit mag alleen als alle vloeistoffen die je mee wilt nemen in verpakkingen van maximaal 100 ml zitten EN deze verpakkingen allemaal in 1 doorzichtig zakje van maximaal 1 liter groot passen.
Het is verboden om vloeistoffen mee te nemen die je vóór de veiligheidscontrole al bij je had: je zou de inhoud van flessen vervangen kunnen hebben door gevaarlijke chemicaliën. Je mag gerust wel drankflessen meenemen die je ná de controle op Schiphol koopt, je kunt ze in je handbagage meenemen.
Je mag alleen vloeistoffen meenemen van 100 ml en minder, in een hersluitbare plastic zak van maximaal 1 liter. Voor het meenemen van eten betekent dit dat je geen flesje water mag meenemen en bijvoorbeeld ook geen pot chocopasta, pindakaas of yoghurt als dit verpakt is in een pot groter dan 100 ml.
Plaats niet alleen de spullen uit je zakken, maar álle voorwerpen met metaal op de band. Dus ook je riem, horloge en andere sieraden. En uit voorzorg ook maar vast je schoenen en je jas. Verder moeten ook je laptop en andere elektronica uit de tas worden gehaald.
Mag je eten meenemen in het vliegtuig? Ja dat mag. Let wel op met eten in verpakkingen die onder de vloeistofregels vallen, zoals bijvoorbeeld een pot of tube yoghurt, mayonaise, pindakaas of chocopasta.
De Amerikaanse site Business Insider deed onlangs uit de doeken dat het cabinepersoneel geen drankjes drinkt waar warm water voor gebruikt wordt. Dit warme water komt uit een speciale tank en die blijkt helaas niet zo hygiënisch.
"In principe mag alles mee in de handbagage, behalve als het op de lijst van gevaarlijke voorwerpen staat. Ook eten mag gewoon mee", vertelt Dennis Muller, woordvoerder van Schiphol.
Mueslirepen, chips, nootjes, fruit, snoep, koekjes; het mag allemaal mee in je handbagage. Je mag zelfs een 1-minute noodles meenemen zodat je met heet water in het vliegtuig lekker je eigen soepje kan maken. Eten dat echt sterk ruikt kan wel geweigerd worden.
Over het algemeen mag je gewoon je eigen eten meenemen en opeten aan boord van het vliegtuig. Hou er rekening mee, dat als je eten van thuis meeneemt in je handbagage, je deze uit je handbagage moet halen bij de security check.
Binnen de EU mag je ook gewoon vleeswaren en kazen meenemen in de handbagage. De enige beperking is dus de vloeistoffen regel, en deze kan best verwarrend zijn. Een reep chocola of een broodje met chocoladepasta zijn gewoon toegestaan, maar een pot chocoladepasta mag dan weer niet.
Je kunt eigenlijk alle soorten etenswaren meenemen in je handbagage. Houd er wel rekening mee dat smeerkaas en pindakaas ook onder vloeistoffen vallen. Heb je het alleen op je broodje gesmeerd, dan is het natuurlijk geen probleem. Neem geen heel sterk geurende etenswaren mee, zoals vis of curry.
Het meenemen van paracetamol of ibuprofen is dan geen probleem. Maar andere medicijnen, zoals slaappillen, ADHD-medicatie, kalmeringspillen of sterke pijnstillers, vallen onder de Opiumwet. Daardoor is het verboden om zulke middelen als toerist bij u te hebben of te gebruiken in het buitenland.
U mag gerust een stuk kaas meenemen.
Vloeistoffen en gels mag u alleen in uw handbagage meenemen onder de volgende voorwaarden: Vloeistoffen en gels moeten in een verpakking zitten van maximaal 100 milliliter. De verpakte vloeistoffen en gels moeten zitten in een doorzichtig en hersluitbaar plastic zakje. Het zakje mag maximaal 1 liter zijn.
Het afval wordt soms wel met 130 kilometer per uur weggesluisd. In de tank zitten chemische stoffen die de plas en poep afbreken. Zo past er meer in een afvaltank en verlicht het de stank. De afvaltank wordt uiteindelijk op het vliegveld geleegd.
Je krijgt extra snel last van Hypoxia als je een lange tijd in een warme ruimte verblijft. Om flauwvallen en andere klachten te voorkomen, wordt daarom de temperatuur in vliegtuigen een paar graden kouder dan gemiddeld gehouden.
Vliegtuig loost geen poep en plas
Het afval wordt opgevangen in een tank die op het vliegveld wordt geleegd. Voor het doortrekken wordt het vacuüm in de afvaltank gebruikt. Daarom hoor je een zuigend geluid als je op het knopje drukt.
De Douane houdt bijvoorbeeld toezicht op de invoer, de uitvoer en het vervoer van goederen. Daarbij controleert de Douane of de bij invoer verschuldigde belastingen worden betaald en of goederen bij uitvoer voldoen aan de voorschriften. Daarnaast ziet de Douane toe op de naleving van wetgeving op het gebied van VGEM.
Je mag voor maximaal € 430,- aan spullen van buiten de EU invoeren. Over alles wat daarboven komt, betaal je belasting. Ook over een teveel aan sigaretten, tabak of drank betaal je belasting. Hoeveel sigaretten of (sterke) drank je mag invoeren, hangt af of je Nederland binnenkomt vanuit de EU of daarbuiten.
Afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij mag je tussen de 5 en 14 kilo handbagage meenemen. Wil je geen risico nemen? Dan zit je bij 8 tot 10 kilo handbagage in de meeste gevallen veilig. De standaard maximale afmetingen van handbagage zijn 55x25x35 cm of 55x20x40 cm (lengte x breedte x hoogte).
Met Privium Plus krijgt u voorrang op Schiphol en toegang tot exclusieve services. Met Privium Basic kunt u gebruik maken van de snelle security- en grenspassage.
Op een groot deel van Schiphol worden 3D CT-scans gebruikt om jouw handbagage te controleren. Via deze CT-scans kunnen securitymedewerkers de inhoud van je handbagage in 360 graden bekijken en op een scherm draaien voor een nauwkeurige inspectie.