Met name pangasius en tilapia staan bekend als vissen waar schadelijke stoffen in kunnen zitten. “Deze vissen worden in zeer vervuilde, Aziatische rivieren gekweekt. Hierdoor bevatten deze vissen veel meer giftige stoffen en bacteriën dan andere vissoorten.
Vooral zoetwatervissen die veel vet bevatten (paling, aal en forel) kunnen verontreinigd zijn met stoffen zoals zware metalen, PCB's, dioxines en PFAS. Deze stoffen kunnen zich ophopen in het vetweefsel van de vissen. Eet ook zo min mogelijk vis, garnalen, oesters en mosselen uit de Westerschelde.
Vis en gezondheid
Volgens de Hartstichting behoort pangasius tot de matig vette vissoorten en tilapia tot de magere vissoorten. Ter vergelijking: zalm, haring en makreel behoren tot de vette vissoorten, tonijn tot de matig vette vissoorten en koolvis tot de magere vissoorten.
Wetenschappelijk is uitvoerig bewezen dat kweekvis meer gifstoffen bevat dan wilde vis. Kweekvis bevat daarnaast ook meer pesticiden en meer antibiotica dan wild gevangen vis. Visteelt in de oceanen is een enorme bedreiging voor de oceaan en voor het delicate leven in de oceaan.
Goede keuzes zijn bijvoorbeeld zalm, garnalen, ansjovis, krab, forel en haring. Deze bevatten weinig zware metalen. Eet vis zoals tonijn, zwaardvis en haai maximaal 1 keer per week anders krijg je snel te veel kwik binnen en dat is schadelijk voor je gezondheid.
Kies bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm. Daarin zit het meeste omega-3: een gezond visvetzuur. Een portie van 100 gram bevat ongeveer 7 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Net als de mens, kunnen vissen zelf geen omega-3 aanmaken.
Een van de grote problemen met kweekvis is dat het voedsel van veel vissoorten voor een (bij sommige soorten groot) deel be- staat uit visolie en vismeel van gevangen wilde vis.
Simpel, Goede Vis eten! Kies dus voor soorten die groen scoren op de VISwijzer of het ASC/MSC-keurmerk dragen. Geen zin in gedoe met keurmerken? Kies dan voor soorten als mosselen, rivierkreeften of haring, dan zit je altijd goed!
De nadelen van goedkoop gekweekte vis
Gekweekte tilapia bevat een hoog dioxinegehalte, soms wel 11 keer hoger dan wilde tilapia. Dioxines kunnen maar liefst 7 tot 11 jaar in je lichaam blijven! Tilapia krijgt antibiotica om gezond te blijven. Daarnaast worden pesticiden aan het kweekwater toegevoegd.
Toch is de voedingswaarde van kibbeling niet enorm slecht. 100 gram kibbeling bevat zo'n 220 calorieën en maar liefst 24,5 gram eiwit en 13,8 gram vet. Daarnaast bevat deze gefrituurde snack ongeveer 13 gram koolhydraten en 1 gram vezel. Door deze hoge hoeveelheid eiwitten is kibbeling een best gezond tussendoortje.
In landen als Thailand, Cambodja, Vietnam en Indonesië wordt pangasius gekweekt. Dit vindt plaats in vijvers of kooien in de rivier. Zeker 90 procent van alle pangasius wordt gekweekt in de Mekong-rivierdelta. De vissen kregen krijgen eiwitrijk voedsel, vaak vismeel, toegediend zodat ze snel groeien.
De pangasius is een omnivoor en eet dus alles. Je kan zowel plantaardige voeding als dierlijke voeding geven in de vorm van droogvoer, diepvriesvoer en levend voer. In de handel vind je voor deze vis voer dat ook in de commerciële aquacultuur gebruikt wordt. Hiervan groeien ze goed.
Haring, zalm en garnalen bevatten per 100 gram ongeveer 80 tot 100 mg omega 3-vetzuren. Het is aan te bevelen om vijfmaal per week een 100 gram vette vis te eten, zoals ook ansjovis, sardientjes, makreel of zalm.
Vis bevat visvetzuren die heel gezond zijn voor je cholesterol én voor je hart. Je krijgt genoeg visvetzuren binnen als je elke week een keer vette vis eet zoals zalm, makreel, sardines of haring.
Het enige juiste antwoord is hier: dit is afhankelijk van de vissoort en de levensomstandigheden. Wel is wilde vis duurder, en moeilijker te verkrijgen dan kweekvis. Wilde vissen hebben de neiging om minder (verzadigd) vet te bevatten dan gekweekte soorten. Dit heeft te maken met het verrijkte voer van de kweekvis.
Enkele voorbeelden van verantwoorde wilde vis, die op de zgn. Groene vislijst staan zijn: alaska pollack, wilde zalm, haring, makreel, Hollandse garnalen, heek, creuses, kreeft, meerval, hangcultuur mosselen,Pacific heilbot, forel, rivierkreeft en sardines.
De populairste vissoorten in Nederland zijn zalm, tonijn en haring. Bij de viskraam of viswinkel zijn ook kibbeling en lekkerbek erg populair. Het wordt aangeraden om een tot twee keer in de week vis te eten en bij voorkeur wekelijks een vette vis zoals haring of makreel.
Zalm: forel, blauwbaars, makreel, gestreepte zeebaars of bandeng. Tonijn: zwaardvis of zalm. Tilapia: tarbot, wijting, forel, meerval, brasem, mul, snoek, tong of dorade. Ansjovis: sardines, spiering of haring.
Listeria in vis
Voorverpakte gerookte vis kan lang bewaard worden. Dit geeft de listeria-bacterie de kans zich te vermenigvuldigen tot schadelijke hoeveelheden. De kans dat je ziek wordt is groter. Kwetsbare groepen kunnen deze producten wel eten nadat ze zijn verhit, in bijvoorbeeld een gerecht.
Kweekzalmen zijn – net als vleeskippen – doorgefokt op snelle groei, waardoor ze veel sneller groeien dan hun wilde soortgenoten. Dit leidt onder andere tot hartproblemen, misvormingen van de wervelkolom en hogere stressgevoeligheid. Zalmen met misvormingen hebben vaak hun hele leven ernstige last hiervan.
Deze vissoorten zijn uit verschillende gebieden afkomstig en worden zowel wild gevangen als in aquacultuur gehouden. Op dit moment is 100% van ons vaste assortiment vis uit koeling en diepvries gecertificeerd. Sinds 2012 voldoet 100% van onze wild gevangen vis aan het MSC-keurmerk*.
Kibbeling wordt gemaakt van magere vissoorten. Die bevatten maar weinig vet en daardoor ook weinig gezonde visvetzuren. Juist die gezonde vetzuren verlagen de kans op hart- en vaatziekten. Vanwege die vetzuren heeft vette vis zoals zalm, makreel, haring of sardines de voorkeur.
Vette vis: Vis zoals zalm, makreel en sardines zijn rijk aan omega-3-vetzuren, die ontstekingen kunnen verminderen en de leverfunctie kunnen verbeteren. Noten: Noten zoals amandelen en walnoten zijn rijk aan vitamine E en andere voedingsstoffen die de lever kunnen beschermen tegen schade.
Onderzoek wijst erop dat vis de kans op hart- en vaatziekten verlaagt en een gunstig effect heeft op je bloeddruk. Dit komt waarschijnlijk vooral door de visvetzuren EPA en DHA uit vis. Dit zijn meervoudig onverzadigde vetten (omega-3). EPA en DHA zitten vooral in vette vis, zoals haring, makreel, sardines of zalm.