Een typisch Duitse lunch wordt vaak begonnen met een soepje als voorgerecht, bijvoorbeeld kartoffelsuppe (aardappelsoep). Daarna volgt een hoofdgerecht met meestal vlees, groente en aardappels. Daarbij kun je denken aan bekende Duitse vleessoorten als schnitzel of braadworst, maar ook kip is populair.
De Kartoffelsalat is waarschijnlijk het bekendste typisch Duitse gerecht. Deze eenvoudige maar heerlijke, koude aardappelsalade kun je in veel restaurants als bijgerecht bestellen. De bereiding varieert van streek tot streek, soms met mayonaise, soms met olie en azijn.
Duitsers eten tussen de middag graag een warme maaltijd, met bijvoorbeeld aardappels, vlees en groente en soms een soepje vooraf. Nederland lunchen minder zwaar en beschouwen de lunch niet als de belangrijkste maaltijd van de dag.
Uit onderzoek blijkt namelijk dat het daadwerkelijke ontbijt van onze Oosterburen doorgaans bestaat uit een kopje koffie, broodjes, verschillende plakjes vlees, jam en hardgekookte eitjes. Een Duits ontbijt bevat zo'n 340 kcal en kost gemiddeld €2,70.
"Het avondeten wordt vaak Abendbrot genoemd en valt vaak rond 18.00 uur. De Duitse cultuur is echt een broodcultuur. Met brood kun je helemaal uit je dak, er is zo veel keus." "Er wordt veel met het hele gezin om tafel gegeten maar uit eten is ook populair.
Rookkaas, leverworst, gebraden gehakt, Schwarzwalder ham en salami mag ook niet ontbreken. Wil je de borrelplank helemaal compleet hebben? Maak dan zelf ook flammkuchen, hartstikke lekker als snack.
Uiteraard houden ze ook van zoet en staat er vaak jam/ confitüre, pindakaas ( erdnussbutter), honing, stroop (Rübensirup) maar ook Nutella of chocopasta op tafel. Hoewel Duitsers zelf ook eigen kazen maken, is inderdaad, zoals Marleen ook aangeeft, de Goudakaas daar een van de meestverkochte soorten.
Bekende en unieke merken
Typisch Duits snoep kennen we van twee ontzettend populaire merken: Haribo en Milka. Sinds 1922 werden de populaire gummibeertjes geïntroduceerd. Dit snoep dat Duits is, heeft het merk ontzettend groot gemaakt. Tot de dag van vandaag is het één van de best verkochte producten van het merk.
Eenpansgerechten (Eintopf)
Verschillende koolsoorten en uien waren de belangrijkste groenten in Duitsland. Wat ook heel populair was en nu nog steeds is, zijn sla, tuinkers, augurken, tomaten, wortels, spinazie, peulvruchten en witte asperges. Ook werden er veel stampotten en stevige soepen gemaakt van groenten.
Uit eten in Duitsland is een stuk goedkoper dan in Nederland. Een royaal hoofdgerecht kost minder dan €15, en een halve liter bier op een terras of in een restaurant of café heb je ook al voor €2. In de supermarkt is het ongeveer net zo duur als in Nederland, en goedkoper als je het bij lokale producten houdt.
Voor Duitsers betekent zondag ook wel sunday-funday. Op deze dag zijn de meeste winkels dicht met uitzondering van winkels bij tankstations en treinstations. Vroeger was dit een religieuze regel op de Dag van de Heer.
De Duitsers eten dus over het algemeen warm, 's middags. Ook op scholen eten de kinderen warm en de volwassenen eten een warme maaltijd op hun werk. Men begint vaak met een soepje. Daarna komt het hoofdgerecht met aardappelen vlees en groenten.
Enkele typisch Duitse gerechten zijn zuurkool (Sauerkraut), rode kool met appeltjes, schnitzels, gegrilde varkenspoot en “Apfelstrudel” (nagerecht uit het zwarte woud). Inheemse vruchten en kleinfruit worden vaak verwerkt in gebak en zo als nagerecht gegeten.
München is als derde geëindigd met 30.099 euro en is daarmee de rijkste stad. Ter vergelijking, het landelijke gemiddelde ligt op 21.179 euro. Andere rijke steden zijn Erlangen en Düsseldorf. Volgens GfK heeft Duitsland volgend jaar in totaal 1,7 biljoen euro te besteden.
Het populairste eten in Duitsland is zuurkool met braadworst. De meest populaire Duitse drank voor volwassenen is de bier. De bekende duitse 'bratwurst' is een worst van fijngehakt varkensvlees, volgestopt in een darm, dat vervolgens vers, gekookt of gefrituurd gegeten wordt.
Behalve bier wordt in het Duitse taalgebied ook heel veel Schorle gedronken. Dat betekent niets anders dan dat een bestaande drank, vaak appelsap of wijn, wordt aangelengd met water. De voorkeur gaat uit naar bruisend water maar kraantjeswater kan in principe ook. Apfelschorle kun je kant en klaar in flessen kopen.
In de broden zit vaak roggebloem verwerkt wat de korst dun en krokant maakt. Voor het maken van de broden wordt gebruik gemaakt van een speciaal zuurdesem. Dat maakt het brood licht zurig van smaak, voedzaam en lang houdbaar.
Bereiding Duitse borrelplank
Start dan ook met de zoutjes, vleewaren, kaas en het zuur. Verdeel de pretzels, augurkjes in plakjes sneden, de zilveruitjes, een bakje mosterd, de rookkaas, leverworst, het gegrilde gehakt in stukken gesneden, de Schwarzwalder ham en de Duitse salami ham op een mooie en grote borrelplank.
“Hoe staat het met 'Mahlzeit', kun je dat als begroeting tussen de middag zeggen?” Af en toe kunt u de groet Mahlzeit tegen komen. Dit is eigenlijk een wens voor het eten, namelijk eet smakelijk.
Als je gek bent op bitterballen, dan ga je de Duitse variant waarschijnlijk ook lekker vinden. Deze look alikes worden gemaakt van aardappeldeeg en gevuld met allerlei soorten vlees of gevogelte. Je rolt ze door ei en paneermeel om ze vervolgens lekker knapperig te frituren.
'Duits brood is – vooral dankzij de langere rijstijd en andere manier van bakken – uitgesprokener van smaak, steviger en met een dikkere en knapperiger korst. Het is gewoon een duidelijker brood. ' Duits brood is uitgesprokener van smaak dan Frans brood.
De Duitse maaltijden zijn meestal geen lichte maaltijden. In het weekend wordt vaak eerst soep gegeten, daarna aardappelen, vlees en groente. Aan de kust worden ook veel visgerechten gegeten. Als er een ”toetje” genomen wordt, dan is dat vaak yoghurt of fruit.
Duitsland
Bij onze Oosterburen gaat koffie drinken gepaard met een lekker stuk taart. De combinatie 'Kaffee und Kuchen' is daarom vaak terug te zien.