Met jezelf wassen verwijder je olie, huidcellen, zweet en bacteriën. Doe je dan niet, dan kan dat zorgen voor puistjes of zelfs schimmelinfecties. Vooral mensen die snel last hebben van puistjes, kunnen het beste direct na het sporten douchen.
Naast de slechte lichaamsgeur en uitslag zou er ook een overvloed aan gist zijn en zeer waarschijnlijk ook bacteriën en schimmel op de lies, onderarmen, achterwerk en voeten. Je bent ook gevoeliger voor infecties. Dermatoloog Zeichner legt uit dat je een wonde altijd moet schoonmaken.
"De rest van het lichaam heeft het helemaal niet nodig om zo vaak ingezeept te worden," zegt de dermatoloog C. Brandon Mitchell van George Washington University. Een of twee keer per week douchen is voldoende. Zo blijven de natuurlijke oliën van de huid behouden, alsmede bacteriën die goed zijn voor je immuunsysteem.
Enkele keren douchen per week is genoeg
“Een leven lang douchen belemmert mogelijk de goede werking van het immuunsysteem.” Enkele keren per week douchen of badderen, zonder zeep en shampoo, is genoeg. Dagelijks poetsen van oksels en kruis volstaat.
Voor je gezondheid is het het beste om zo'n 1 à 2 keer per week te douchen. “De meeste mensen douchen veel te vaak. Jouw lichaam is van nature een goed geoliede machine”, zegt universitair docent dermatologie Brandon Mitchell. “Een dagelijkse douche is echt niet nodig.”
Een dermatoloog (huidarts) van de Washington University stelt: het is voldoende om één tot twee keer per week te douchen. Alle dagen tussendoor is het voldoende je schaamstreek, oksels en gezicht te wassen. Zo behoud je de natuurlijke oliën in je huid én de bacteriën die goed zijn voor je immuunsysteem.
Tijdens het douchen met alleen water wordt dit natuurlijke vetlaagje deels verwijderd. Hierdoor verliest onze huid vocht en de pH-waarde raakt verstoord. Daarbij gebruiken we ook nog een douchegel welke meestal een hoge pH-waarde, parfum en soms irriterende ingrediënten bevat.
Als het washandje meer dan eens gebruikt wordt, ontstaat er wel verschil. Op (natte) washandjes blijven namelijk dode huidcellen achter, die een perfecte voedingsbodem vormen voor bacteriën en schimmels. Dit effect wordt versterkt als ze in warme en vochtige ruimtes bewaard worden, zoals een badkamer al gauw is.
Een dermatoloog (huidarts) van de Washington University stelt: het is voldoende om één tot twee keer per week te douchen. Alle dagen tussendoor is het voldoende je schaamstreek, oksels en gezicht te wassen. Zo behoud je de natuurlijke oliën in je huid én de bacteriën die goed zijn voor je immuunsysteem.
Veel mensen vinden het onhygiënisch om niet dagelijks te douchen, maar dermatologen raden toch aan om het hoogstens elke twee à drie dagen te doen. Elke dag warm douchen beschadigt namelijk de natuurlijke beschermlaag van goede bacteriën op je huid.
Slechte bacteriën
Maar als je niet regelmatig doucht, is de kans groter dat ze je lichaam binnenkomen via ogen, neus of mond en je ziek maken. Bovendien zorgen die bacteriën voor die zweetgeurtjes, die zijn namelijk niet afkomstig van het zweet zelf, wel van de bacteriën die gassen vrijgeven.
Geef toe: een warme (of koude) douche kan echt heerlijk zijn. Toch is het helemaal niet nodig om elke dag een stortbad te nemen. Wetenschappers raden aan om je slechts om de twee of drie dagen te douchen. De andere dagen volstaat een opfrisbeurt aan de wastafel.
Omgerekend wordt er 5 keer per week gedouchet. Kinderen tot 12 jaar douchen om de dag. Pubers en jongeren douchen vaak én lang. Twintigers staan zomaar 12 minuten onder het warme water en dat bijna iedere dag.
Een Iraniër die de “smerigste man ter wereld” werd genoemd omdat hij tientallen jaren niet had gedoucht, is op 94-jarige leeftijd overleden. Amou Haji, die zich meer dan een halve eeuw niet waste, stierf in het dorp Dejgah, in de zuidelijke provincie Fars, meldde persbureau IRNA.
Volgens verschillende wetenschappers is het absoluut niet nodig om elke dag te douchen. Het is volgens hen zelfs beter om elke twee of drie dagen te douchen. Elke dag douchen heeft namelijk best wel wat nadelen, vooral voor je haar en voor je huid.
Lang douchen kost niet alleen veel water, maar het is ook niet zo goed voor je huid. Door lang en dan vooral warm te douchen droogt je huid uit. Je spoelt de oliën op je huid weg en gaat je huid trekken. Je zou daardoor zelfs eczeem kunnen krijgen.
Je kind elke dag badderen of douchen hoeft echt niet. Twee keer per week is ruim voldoende, want water en vooral zeep drogen zijn huid uit.
Dat ligt er dus aan hoe lang u doucht of baddert én wat voor douchekop u heeft. 1 bad nemen staat grofweg gelijk aan 2 douchebeurten van gemiddelde lengte, met een normale of energiezuinige douchekop.
De gezondste manier om te douchen is kort en niet te warm. 3 minuten is genoeg tijd om schoon te worden! Concentreer je op de plekken waar je het meeste zweet (zoals de oksels en de schaamstreek) en gebruik niet te veel zeep (maar wel genoeg om schoon te worden natuurlijk!).
Niemand gebruikt het washandje buiten Belgen, Nederlanders en sommige Fransen. Hoe de rest van de wereld zich dan wast? Vaak met gebruik van sponzen, al maken sommigen ook gebruik van 'wasdoekjes', een soort kleine handdoek van ongeveer 30 op 30 centimeter.
Handdoeken moeten dagelijks worden verschoond en badhanddoeken om de drie dagen. Iedereen mag alleen zijn eigen handdoeken gebruiken en één handdoek voor het gezicht, één voor de handen en één handdoek voor het hele lichaam.
Nieuwe handdoeken wassen voor het eerste gebruik is heel slim, want na zo'n eerste wasbeurt krijgen ze het vermogen om vocht op te nemen. Als je vanaf de eerste keer wassen al de juiste instellingen gebruikt, blijven je nieuwe handdoeken het zachtst.
Voordelen van haren wassen zonder shampoo
Verbeterde gezondheid van de hoofdhuid. Verbeterde productie van natuurlijke hoofdhuidoliën. Beter haarvolume. Minder blootstelling aan schadelijke chemicaliën.
Hoe vaak moet je je haar wassen als man? Voor mannen geldt dezelfde frequentie als voor vrouwen. Was gemiddeld twee keer per week je haar. Ook is het voor mannen te adviseren om een shampoo en conditioner te gebruiken bij elke wasbeurt.