Spanningsklachten, zoals: lichamelijke vermoeidheid, concentratieproblemen, geheugenproblemen, onrustig slapen, piekeren en/of een gejaagd gevoel. Verliezen van grip op de situatie en een gevoel van machteloosheid. Verlies van controle op het leven en de problemen in je leven.
U heeft het gevoel dat u geen grip meer heeft op uw situatie. Het lukt u niet meer om uw dagelijkse bezigheden goed te blijven doen. Heeft u deze klachten al een halfjaar, en bent u vooral moe en uitgeput? Dan heeft u een burn-out.
Er wordt gesproken van een burn-out als u minimaal drie van deze klachten heeft en als deze samengaan met het gevoel dat u geen controle meer heeft over uw leven. Daarnaast lukt het u niet om uw dagelijkse activiteiten op te pakken. U functioneert niet meer zoals voorheen.
De werknemer voelt zich vaker en in toenemende mate moe, hij piekert steeds vaker, heeft vaker last van zijn nek- en schouderspieren, hij krijgt vaker zijn werk niet af, maakt steeds meer fouten en wordt steeds meer prikkelbaar.
De duur van burn-out herstel
Een eerste herstelfase duurt gemiddeld 3 weken, de tweede 3 tot 6 weken en de derde 6 weken. In totaal ben je gemiddeld gezien dus al snel 12 tot 15 weken bezig met herstellen. Het is belangrijk om op te merken dat de totale hersteltijd van persoon tot persoon sterk kan verschillen.
Een burn-out is een syndroom van (1) emotionele vermoeidheid of uitputting, in combinatie met (2) afstand nemen van het werk (distantie) en/of (3) weinig vertrouwen (meer) hebben in eigen functioneren.
Bij de één duurt een burn-out zes maanden en de ander kan er twee jaar last van hebben.
De eerste herstelfase duurt gemiddeld 3 weken, de tweede 3 tot 6 weken en de derde 6 weken. In totaal ben je dus al snel 12 tot 15 weken bezig om te herstellen. Belangrijk om op te merken is dat de totale herstelduur per persoon sterk kan verschillen.
Vaak is er al tussen 2 en 3 maanden sprake van stress symptomen en klachten. Het gevolg is een gevoel van uitputting en niet kunnen functioneren in het werk. Herstel vanuit een overspannenheid ligt gemiddeld tussen de 2 – 8 weken.
Iemand met burn-out klachten heeft last van de volgende drie kenmerken: Spanningsklachten, zoals: lichamelijke vermoeidheid, concentratieproblemen, geheugenproblemen, onrustig slapen, piekeren en/of een gejaagd gevoel. Verliezen van grip op de situatie en een gevoel van machteloosheid.
De psycholoog helpt je om inzicht te krijgen in de situatie waarin je nu zit. Op welke situaties in het leven moet je anders reageren om van de stress af te komen? Een psycholoog kijkt vooral naar de persoonlijke ontwikkeling en minder naar de praktische zaken zoals de re-integratie naar werk.
Raadpleeg je huisarts bij symptomen van burn-out. Die zal je bevragen over je werkomstandigheden, je lichamelijke klachten en je gemoedstoestand. Op basis van je verhaal zal je huisarts je behandelen en/of verwijzen. De behandeling kan bestaan uit stressmanagement, medicatie of psychotherapie.
Bij een burn-out lijdt je aan gevoelens van fysieke en mentale uitputting, irritatie, ongeduld en verhoogde bloeddruk (hypertensie.) Terwijl ongezonde stress leidt tot schuldgevoelens, stemmingswisselingen en angstgevoelens.
Er zijn ook gevallen die niet-werkgerelateerd zijn zoals problemen in de privésfeer (schuldproblematiek of relatieproblemen), ingrijpende gebeurtenissen (ernstige ziekte of overlijden van een naaste) en de coronacrisis. In deze categorie is de spelende problematiek vaak voor een deel de oorzaak van de burn out.
Dit komt enerzijds door de hoeveelheid stresshormonen in je lijf. Die zorgen ervoor dat je al te lang alert en scherp hebt moeten zijn. Dat zorgt ervoor dat je psychisch vermoeid raakt. Anderzijds komt het omdat je hoofd vol zit door alle informatie die je dag in dag uit te verwerken krijgt.
Uitgeput door burnout: een opgebrand gevoel
Je lijkt de grip op jezelf te verliezen en voelt je continu moe en leeg. Een teveel aan adrenaline of stresshormoon zorgt ervoor dat je geest en lichaam te hard moeten werken en letterlijk en figuurlijk uitgeput raken. Je kan niet meer en begrijpt niet waarom.
Vaak worden medicijnen in combinatie met psychotherapie aanbevolen. In verband met de bij een burn-out regelmatig voorkomende slaapproblemen worden in sommige gevallen slaap- en/of kalmeringsmiddelen, ook wel benzodiazepinen genoemd, voorgeschreven.
Het verschil is dat een burn-out het gevolg is van langdurige overbelasting, terwijl een depressie ook kan ontstaan zonder dat er sprake is van overbelasting. Verder speelt aanleg bij het ontstaan van een depressie een grotere rol dan bij burn-out.
Een depressie richt zich op meerdere aspecten, beïnvloed sneller verschillende levensgebieden en kenmerkt zich door deprimerende gedachten. Een burn-out kenmerkt zich door een uitgeblust gevoel, vermoeidheid, prikkelbaarheid en is vaak werkgerelateerd. Overmatige stress is geen ziekte, maar een lichaamsreactie.
Je kunt een burn-out krijgen van een depressie doordat je hierdoor uitgeput raakt. Maar je kunt ook depressief raken door een burn-out. Het is goed om te weten welke er eerst was om te zorgen dat je de juiste behandeling krijgt (zie hieronder Verschillende behandeling).
Sporten is altijd goed voor je lichaam en geest, maar zeker als je een burn-out hebt, is sporten extra belangrijk. Hoe diep je ook in je burn-out zit, als je maar van die bank of uit je bed komt. Beweging en sporten is de eerste stap op weg naar herstel.