Een spiraaltje kan zeer eenvoudig en op elk gewenst moment weer verwijderd worden. Bij ons wordt dit altijd door een ervaren verloskundige gedaan. Zij de brengt daarvoor een speculum (eendebek) in de vagina in en trekt met een klein tangetje aan de draadjes die aan de spiraal vastzitten.
Het spiraaltje verwijderen
De arts trekt met een speciale tang zachtjes aan de draadjes van het spiraaltje. Dat kan tijdelijk wat pijn veroorzaken, die meestal minder erg is dan de pijn bij de plaatsing.
Aan het spiraaltje zitten twee draadjes vast, die een klein stukje uit de baarmoedermond komen. Als er zachtjes aan deze draadjes wordt getrokken komt het spiraaltje los van de baarmoeder. Het verwijderen van het spiraaltje wordt niet als pijnlijk ervaren, het is niet vergelijkbaar met het zetten van het spiraaltje.
Heb 7 dagen voor het verwijderen geen seks of alleen seks met condoom. Of laat het spiraal verwijderen als je ongesteld bent. Laat gelijk een nieuw spiraaltje plaatsen.
Zodra dat spiraaltje eruit gesloopt is, ben je eigenlijk direct weer vruchtbaar. Je cyclus moet wel weer even op gang komen. Meestal is die binnen drie maanden weer hersteld. Maar het is dus gewoon mogelijk dat je direct na het verwijderen al zwanger bent.
Verwijderen spiraaltje
Om het spiraaltje met hormonen te verwijderen, trekt de verloskundige voorzichtig aan de draadjes. Doe dit nooit zelf! Je kunt na het verwijderen van een hormoonspiraaltje snel weer vruchtbaar zijn. Als je wilt, kan na het verwijderen meteen een nieuw spiraaltje worden geplaatst.
Als u na uw 45ste een nieuw hormoonspiraal hebt gekregen, kunt u ervan uitgaan dat deze werkzaam blijft tot uw 52ste. U hoeft het spiraaltje dus op uw 50ste niet voor een korte periode te laten vervangen. U kunt het spiraaltje laten zitten en op uw 52ste laten verwijderen.
Wanneer mag ik vrijen na plaatsing? Zodra je zin hebt, kan je weer gewoon vrijen. Ook direct na plaatsing van het spiraaltje. Het spiraaltje zit veilig in de baarmoeder, het kan dus geen kwaad.
Maar het gevaar dat gepaard gaat met het ondergaan van algemene anesthesie is aanzienlijk groter dan het gevaar van alleen het inbrengen van het spiraaltje, voegt ze eraan toe. En het injecteren van lidocaïne in de baarmoederhals is ook pijnlijk en zou het hele proces slechts verlengen.
Spiraal. Bloedverlies/bruine afscheiding kan een aantal weken tot een paar maanden aanhouden.
De hormoonspiraal, prikpil en het implantatiestaafje veroorzaken niet meer gewichtstoename dan andere anticonceptiva.
De spiraal geeft een beetje hormoon (progestageen) af. Dit hormoon zorgt ervoor dat het slijmvlies in uw baarmoeder niet goed kan groeien. Daardoor is er maar weinig slijmvlies. U verliest dus ook maar weinig slijmvlies met bloed als u ongesteld bent.
De eerste 2 á 3 dagen na plaatsing raden we geslachtgemeenschap af. Tevens kun je beter geen tampons gebruiken tijdens de eerste paar dagen na het plaatsen. Door het gebruik van een menstruatie cup zien we vaker dat het spiraal uitgestoten wordt.
Stoppen met het spiraaltje
Het spiraaltje heeft geen invloed op je menstruatiecyclus. Wil je zwanger worden, dan zal de huisarts of verloskundige het spiraaltje verwijderen. Zodra deze verwijderd is, ben je in principe direct vruchtbaar.
Feit 6: Het spiraaltje groeit niet vast
Een spiraaltje dat vastgroeit of kwijt raakt; iedereen heeft er wel eens van gehoord of over gelezen. Gelukkig groeit een goed geplaatst spiraaltje niet vast, weet Pisters.
Als u uw vinger diep in uw vagina steekt, kunt u met uw vingertoppen de baarmoedermond voelen en als u heel goed voelt, de draadjes van het spiraaltje. Als u een hard stukje in de baarmoedermond voelt, dan is dat het pootje van de spiraal. Het spiraaltje zit dan niet meer goed in uw baarmoeder.
Een spiraaltje wordt gezien als één van de meest betrouwbare vormen van anticonceptie. Toch is het niet waterdicht: Van de 1000 vrouwen die een koperspiraaltje hebben, wordt per jaar 1 vrouw toch zwanger. Van de 1000 vrouwen met een hormoonspiraal worden 2 vrouwen per jaar toch zwanger.
Bij de pil is, als je deze trouw slikt, de kans op zwangerschap 0,3 procent, bij de hormoonspiraal 0,2 procent en bij de koperspiraal (zonder hormonen) 0,6 procent. Ze verschillen dus niet zoveel." "Maar", zegt Kalmijn, "de combinatie van anticonceptie én een condoom is altijd het beste.
Het is normaal dat je na de plaatsing buikkrampen of een zeurend gevoel in de onderbuik krijgt. Onregelmatig bloedverlies komt ook voor omdat het lichaam moet wennen aan het spiraaltje. Deze klachten kunnen 3 tot 6 maanden duren, hierna is het lichaam gewend aan het spiraaltje.
Een spiraaltje is net zo betrouwbaar als de pil. Maar in de praktijk is het anticonceptiespiraaltje betrouwbaarder. Je hoeft er namelijk niet steeds aan te denken. Bij de pil is het risico groter dat je 'm vergeet.
Verwijderen van een spiraaltje (IUD) waarvan het touwtje niet te vinden is. Het spiraaltje wordt via de hysteroscoop in de baarmoederholte opgezocht en kan meestal gemakkelijk met een tangetje worden verwijderd. Als het spiraaltje erg vastzit in de wand van de baarmoeder, kan de ingreep moeilijker zijn.
Als het Mirena-spiraaltje is verwijderd, komt de normale menstruatie meestal snel weer terug, tenzij je in de menopauze zit. Er zijn echter gevallen bekend waarin het enige maanden duurt voordat er weer een normaal menstruatiepatroon is ontwikkeld. Door het gebruik van de Mirena is het bloedingspatroon verstoord.
Uw menstruatie kan onregelmatig worden of wegblijven. Blijft u last houden? Raadpleeg dan uw arts. Andere bijwerkingen zijn rugpijn, buikpijn, misselijkheid, hoofdpijn, pijnlijke of gespannen borsten, dikke enkels en voeten, minder zin in vrijen.