Stalkerware is een vorm van malware waarmee iemand een smartphone bespioneert. Dit gebeurt zonder toestemming van de eigenaar van de smartphone. In het gros van de gevallen wordt stalkerware gebruikt om de (ex-)partner in de gaten te houden.
Hackers kunnen op je smartphone heel wat schade aanrichten. Als jij je toestel niet goed genoeg beveiligt, door bijvoorbeeld de nieuwste updates te installeren of niet op te letten waar je op tikt, dan kunnen hackers zo meeluisteren met je gesprekken, je geld stelen of met je camera meekijken.
Android en iPhone
Door de virusscanner (Play Protect) van de app-winkel Google Play uit te schakelen, kan de stalkerware worden geïnstalleerd. Bij iPhones misbruikt stalkerware vaak de iCloud. De (ex-)partner voert de inloggegevens in van de iCloud van het slachtoffer en de stalkerware maakt alle gegevens inzichtelijk.
Hoe kun je spyware detecteren op een Android-telefoon? Als je in Instellingen kijkt, zie je een instelling waarmee wordt toegestaan apps te downloaden en installeren die niet in de Google Play Store staan. Als dit is ingeschakeld, is dit een teken dat er per ongeluk potentiële spyware is geïnstalleerd.
Tekenen dat je Apple ID is gehackt
Apple heeft je op de hoogte gesteld (via een melding of e-mail) van accountactiviteiten die je niet herkent (bijvoorbeeld als je Apple ID is gebruikt om in te loggen op een apparaat dat je niet herkent of als je wachtwoord is gewijzigd door iemand anders dan jezelf).
Op afstand een telefoon hacken kan dus niet zomaar. Er is een zeer gedegen kennis nodig om nog steeds een telefoon te hacken op afstand. Een hacker inhuren betekend meestal dat deze gewoon mSpy installeert en doet alsof hij toegang heeft gekregen tot de telefoon doormiddel van zijn werkzaamheden.
Hij kan bijvoorbeeld zeggen dat je je vorige relaties meeneemt in je nieuwe relaties, dat je paranoïde bent, of dat jij waarschijnlijk degene bent die vreemd gaat. 'Wanneer hij de druk voelt of zich betrapt voelt, draait hij maar al te graag de rollen om,' zegt Glass.
De wetgever legt dus strenge voorwaarden op voor het afluisteren van privé-communicatie (telefoongesprekken). Hoewel de telefoontap subsidiair is en pas mag worden gebruikt als andere onderzoekshandelingen niet nuttig zijn, wordt in de praktijk al te vaak afgeluisterd.
Standaard zijn WhatsApp-berichten beveiligd met end-to-end-encryptie. Deze versleuteltechniek zorgt ervoor dat niemand de inhoud van berichten kan lezen, behalve de verzender en ontvanger. Ook WhatsApp, of moederbedrijf Facebook, dus niet.
Een vorm van WhatsAppfraude die we steeds vaker zien is WhatsApp-hacking. Bij WhatsApp-hacking wordt je WhatsApp-account overgenomen door iemand anders. Diegene kan dan vanuit jouw account berichten sturen. Het is mogelijk om je WhatsApp-account op een extra apparaat te installeren.
Tik op 'Instellingen' > '[uw naam]' en scrol omlaag. Tik op de naam van een apparaat om de informatie van dat apparaat te bekijken, zoals het model, het serienummer, de OS-versie van het apparaat en of het apparaat een vertrouwd apparaat is en kan worden gebruikt om verificatiecodes van de Apple ID te ontvangen.
- De gemiddelde gebruiker kijkt 221 keer per dag op hun telefoon. - De gemiddelde gebruiker kijkt dus meer dan 1500 keer per week op hun smartphone. - Gemiddeld wordt de smartphone 3 uur en 16 minuten per dag gebruikt. - 4 op de 10 gebruikers voelt zich verloren zonder telefoon.
Whatsapp spion is een programma dat op een geheime wijze kan worden geïnstalleerd op de smartphones van uw kids en personeel, die hun WhatsAPP berichten, audio en video bestanden, oproepen opneemt, en die de camera op een geheime manier gebruikt om foto's te maken en SMS, MMS, Facebook te bespioneren.
Als u geen toegang meer hebt tot uw WhatsApp-account en anderen wel berichtjes uit uw naam krijgen, is uw account overgenomen. Cybercriminelen hebben de code die hiervoor nodig is ontfutseld via een chatgesprek, sms of via de voicemail van uw telefoon.
Waar ligt nou eigenlijk de grens? Volgens de Dikke van Dale is de betekenis van 'vreemdgaan': 'het hebben van seks met een ander dan je vaste partner'. Daaruit valt te concluderen dat zolang je maar geen seks hebt met een ander, er niemand vreemdgaat en er dus geen gevaar dreigt.
Als iemand in de vorige relatie is vreemdgegaan is de kans maar liefst 45 procent dat hij/zij dat in de volgende relatie ook zal doen, tegenover 18 procent van mensen die trouw waren in hun vorige relatie. Alsnog best een hoog percentage: de kans is dus op z'n best één op vijf dat je partner zal vreemdgaan.
Vreemdgaan heeft niet een alleen een grote impact op het relationele en emotionele vlak. Ontrouw schijnt ook veel met ons lichaam te doen. Zo verhoogt het de vruchtbaarheid van sperma en bewerkstelligt het fysieke veranderingen in het brein.
Voor alle Android toestellen heeft Google de vind mijn apparaat app ontwikkeld. Google heeft dit meestal standaard ingeschakeld. De locatie achterhalen? Ga naar android.com/find, log in met je Google-account en traceer de exacte locatie van je telefoon.
Een GPS-tracker bestaat uit drie onderdelen om een locatie te bepalen. De tracker bepaalt met zijn GPS-chip de locatie. De tracker verstuurt door middel van mobiel 2G internet de locatie naar de server. De app laat de locatie zien op uw compoter of smartphone.
Voor het aftappen van telefoongesprekken geldt dat de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties schriftelijk toestemming moet geven. Die toestemming wordt getoetst door de onafhankelijke Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden.
Nadat een smartphone (rechtmatig) is ontgrendeld heeft de politie in beginsel toegang tot alle informatie op het apparaat. De gemiddelde smartphone bevat informatie over locaties en bezigheden van een verdachte. Op die manier kan er een enorme hoeveelheid privégegevens worden uitgelezen.
Meeluisteren met je telefoongesprekken
Iemand kan door misbruik te maken van kwetsbaarheden op je telefoon of door een kwaadaardige app te installeren, met al deze telefoontjes meeluisteren en je mogelijk chanteren met wat diegene hoort. Als je met een slimme hacker te maken hebt, kom je hier nooit achter.