De keuken is meteen de plek waar ook het smerigste voorwerp van het huis te vinden is: het schuursponsje. Omdat ze van binnen niet droog worden, kunnen bacteriën in de sponsjes goed huishouden. Ook vaatdoekjes zijn niet echt fris. Op een enkele vierkante centimeter vaatdoek leven wel miljarden bacteriën.
De keuken is zelfs in opgeruimde, schoongemaakte huizen vaak de smerigste plek. Bovendien bevinden zich hier naar verhouding veel bacteriën die mensen ziek kunnen maken, zoals de e. coli-bacterie die u wellicht ook kent als de poepbacterie. Daarvan kunnen mensen onder andere diarree krijgen.
De darmen zijn onbetwist de hoofdstad van jouw microbioom. Hier bevindt zich 99% van de 100 duizend miljard microben die overal in en op je lichaam leven. Een gigantische hoeveelheid met een niet te onderschatten rol voor jouw gezondheid. De darmmicrobiota bestaat vooral uit bacteriën, wel 1.200 soorten.
De kraan. Uit onderzoek is gebleken dat een kraan meer dan 2,7 miljoen bacteriën bevat. Dit komt omdat we de kraan opendraaien nadat we het toilet hebben gebruikt, vervolgens onze handen wassen en daarna de kraan weer dichtdraaien. Zo ontstaat een vicieuze cirkel.
Ter vergelijking: een toiletbril zou 172 cfu bevatten. Dit zal vermoedelijk voor een deel komen doordat het oppervlak van veel smartphones (in ieder geval het display) veel gladder is - veel bacteriën kunnen zich daardoor moeilijker hechten, aldus CBT Nuggets.
Uit Brits en Amerikaans onderzoek blijkt: op een autostuur zitten tot wel 9 keer meer bacteriën dan op een wc-bril van een openbaar toilet. Door de meeste autobezitters wordt deze plek namelijk overgeslagen bij het schoonmaken van de auto.
Het antwoord is simpel: ja, die zijn er. Veel mensen verwachten dit niet en denken dat toiletten qua bacteriën de smerigste plekken in huis zijn. Maar er zijn drie dingen die nog viezer zijn dan de wc-bril: mobiele telefoons, tapijten en bankstellen.
Infecties die worden veroorzaakt door bacteriën, kunnen worden bestreden met antibiotica. Ze doden de bacteriën of remmen hun groei. Als een antibioticum regelmatig tegen een bacterie wordt gebruikt, kan die bacterie resistent worden. Dat wil zeggen dat de bacterie dan niet meer gevoelig is voor het antibioticum.
Uit Brits onderzoek bleek in 2008 dat op en in een toetsenbord gemiddeld 400 keer meer bacteriën zitten dan op een toiletbril. Volgens de onderzoekers ontstaat zo'n bacteriewalhalla op je toetsenbord omdat er etensresten op terechtkomen wanneer je je lunch achter je computer eet.
Eet gefermenteerde producten Melkwei, zuurkool, brooddrank, gefermenteerde groentesappen, karnemelk, yoghurt, Biogarde, natuurdesembrood, miso, tamari, shoyu, tempé en kombucha bevatten alle goede bacteriën die helpen bij de spijsvertering.
Wat is de smerigste plek van uw lichaam? Niet uw bilnaad, okselholte of neusgat, leert een inventaris van de bacteriesoorten op de huid van tien Amerikaanse vrijwilligers. Het lichaamsdeel met het grootste aantal verschillende bacteriën is de voorarm.
Wat is desinfectie? Desinfectie is het onschadelijk maken van micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en virussen op (levenloze) oppervlakken, of intacte huid. Dit kan met bijvoorbeeld alcohol. Schoonmaken met water en zeep of allesreiniger zorgt er ook voor dat het aantal micro-organismen kleiner wordt.
Antibacteriële handzeep zou beter zijn voor je gezondheid, omdat deze zo goed als alle bacteriën verwijdert. Maar uit onderzoek blijkt dat het gebruik van antibacteriële handzeep niet beter is dan het gebruik van gewone handzeep met water. In desinfecterende handzeep zitten chemische stoffen die bacteriën doden.
Op nummer 1 van de lijst staat volgens de organisatie de Acinetobacter baumannii, een ziekenhuisbacterie. Vooral de luchtwegen en de longen worden aangetast door de bacterie. Maar ook salmonella, staphylociccus aureus of Neisseria gonorrhoeae komen op de lijst voor.
Antibiotica zijn medicijnen die door bacteriën veroorzaakte infecties helpen genezen. Ze doden de bacteriën of remmen hun groei. Het bekendste antibioticum is penicilline, het belangrijkste geneesmiddel van de twintigste eeuw.
Slechte bacteriën zijn de bacteriën waar we ziek van kunnen worden en die er bijvoorbeeld ook voor zorgen dat het eten bedorven raakt. U wordt ziek als u grote hoeveelheden slechte bacteriën binnenkrijgt of als uw immuunsysteem niet goed functioneert.
Als we schoonmaken besteden we de meeste aandacht aan ons toilet, hierdoor is het een van de schoonste plekken in een huishouden. Bacteriën overleven daarnaast niet lang op het gladde en koude keramiek van de wc-pot. De vieste plek in huis is de gootsteen.
Mobiele telefoons zijn veel smeriger dan wc-brillen. Het wemelt van de bacteriën, zeggen onderzoekers. Uit speciale tests blijkt dat op een gsm gemiddeld tien keer meer ziekteverwekkers zitten dan op de bril van een toilet.
Toiletbril: geef bacteriën geen kans
Daarom is regelmatig onderhoud van de toiletzitting cruciaal. Schoonmaakfrequentie is ongetwijfeld een persoonlijke kwestie van elk huishouden, maar het is aan te raden om de wc-bril echt elke dag schoon te maken.
Deurklinken worden dagelijks gebruikt en daarom zitten er veel bacteriën en vuil op. Maar aangezien deurklinken er nooit vies uitzien, worden ze bijna nooit schoongemaakt. Toch is het zeer verstandig om de deurklinken in uw huis goed schoon te maken.
Andere onderzoeken ondersteunen de conclusie dat het echt geen probleem is om met je blote kont op een wc-bril te gaan zitten. In 2016 werd zelfs ontdektdat fitnessapparatuur doorgaans meer bacteriën met zich meedraagt dan toiletten.