In geval wasverzachters gebruikt worden, komen bij het binnenshuis drogen chemische substanties vrij die mogelijk kankerverwekkend zijn, zo waarschuwen de Schotse wetenschappers nog. Ze bevelen daarom aan om de was niet binnenshuis te drogen, maar ofwel buiten, ofwel in een aparte ruimte, ofwel op het balkon.
De was binnen drogen is net als was buiten drogen energiezuinig, gratis, slijt- en kreukvrij. Je hebt weliswaar niet het voordeel van de zon en de frisse wind, maar je kunt wél de was drogen als het buiten regent dat het giet. Een voorwaarde is dan wel dat je voldoende ruimte hebt om de was op te hangen.
Je was binnen laten drogen zorgt bijgevolg voor een minder goede luchtkwaliteit. De plaats waar je je droogrek zet is dus cruciaal. Kies een plek waar het lekker warm is, liefst in de buurt van een raam waar licht en warmte binnenvalt. Vermijd, als het kan, de woon- en slaapkamer.
Buiten drogen is niet alleen een stuk gezonder. Het is ook beter voor de was. Wasgoed dat je buiten te drogen hangt, ruikt in het algemeen frisser dan wasgoed uit de droogtrommel. Bovendien zorgt de wind ervoor dat kreuken weinig kans krijgen.
Tip 1: kijk op het wasetiket
Een vierkant met een rondje en een kruis betekent dat je wasgoed niet in de droger mag. Droog dit voorzichtig op een wasrek. Een vierkant met een rondje en één stip betekent: drogen op een lage temperatuur. Zie je 2 stippen, droog dan op een normale temperatuur.
Conclusie. Bij binnenshuis drogen van was neemt het vochtgehalte zeer sterk toe, waardoor huisstofmijten en schimmels welig tieren. Voor personen met een allergie of een verzwakt immuunsysteem kan dit voor gezondheidsproblemen zorgen. Drogen doet u daarom best in een afzonderlijke ruimte of buiten, ook in de winter.
Houd je ruimte 'warm' tijdens de het drogen van de was. Dat betekent niet dat je de verwarming direct vol open moet draaien, maar wel dat het raam beter dicht kan blijven. Als je was dan droog is lucht je even flink door het raam wagenwijd open te zetten. De lucht die vol met vocht zit vliegt snel naar buiten.
Droog je de was liever binnen? Ventileer de ruimte of zet de verwarming aan zodat vochtige lucht wegkan; Hang de was binnen in een zonnige serre of in het trapgat en zet de deuren naar elkaar open; Droog je de was in de droger en heb je zonnepanelen?
Kleding 's nachts buiten laten drogen werkt niet. De hogere luchtvochtigheid 's nachts belemmert het verdampingsproces dat nodig is om textiel te drogen.. Tip: Handdoeken en andere badstof worden snel hard en ruw in de zon. Denk er daarom aan ze niet te lang in de brandende zon te laten hangen.
Was drogen in de winter: tip 2
Als de luchtvochtigheid van de kamer niet te hoog is, droogt de was goed. Een logeerkamer, de overloop of een ongebruikte kamer zijn goede locaties. Tip: hang snel drogende kleding in het midden, en langzaam drogende kleding aan de uiteinden van het rek.
Na het wassen kan je kleding wel fris ruiken, maar als het binnen hangt te drogen kan het met een nare geur opdrogen. Dit komt doordat het klam en vochtig is binnen, vooral in de zomermaanden. Hierdoor droogt de was ook klam op. Probeer, voornamelijk 's zomers, de was buiten te laten drogen.
Hang je wasgoed op
Ook binnen kun je je wasgoed snel drogen zonder droger. Je kunt dit binnen het beste doen met hangende wasrekken. Hang deze bijvoorbeeld aan de deur. Op die manier hangt je was hoog en dat is nuttig omdat warme lucht opstijgt: je kleding komt in de warme luchtcirculatie.
Gebaseerd op de huidige energietarieven kost een gemiddelde droogbeurt met een condensdroger of een droger met luchtafvoer volgens het Nibud gemiddeld € 3,10. Laat je de droger twee keer per week draaien? Dan kost dat op jaarbasis al meer dan 300 euro.
Het is gelukkig iets minder warm vandaag na de hittegolf, maar de komende weken blijft het zomers weer. Heerlijk. Mocht je toch wat minder goed slapen met die warmte: hang voortaan je natte was te drogen in je slaapkamer. Dit zorgt namelijk voor wat extra koelte in je kamer, waardoor de temperatuur wat zakt.
Het energieverbruik en de kosten per jaar hangen natuurlijk af van hoe vaak je de droger gebruikt. Milieu Centraal gaat uit van een gemiddeld gebruik in Nederland van 2,3 keer per week.
Gemiddeld duurt het 24 uur voordat wasgoed binnen echt droog is. Gaat het drogen langzaam of wordt er niet voldoende geventileerd, dan heeft jouw sweater of broek na een dag een zurige lucht – oftewel de geur van natte hond – en kun je het wasgoed opnieuw in de wasmachine doen.
Door de waslijn aan de muur te hangen i.p.v. op de grond te zetten neemt deze automatisch al minder ruimte in beslag. Op deze uitschuifbare wasdroogrekken heb je vaak meer ruimte voor je was dan op kleinere, uitklapbare wasrekken. En met een uittrekbaar wasrek schuif je deze weer in op het moment dat je geen was hebt.
Kun je ze nogmaals laten drogen of is er een nieuwe wasbeurt nodig? Als het regent terwijl de was buiten hangt, is het verstandig om je kleren snel naar binnen te halen. Zo voorkom je dat je kleren nog natter worden en zullen ze sneller opdrogen. Over een beetje regen hoef je je geen zorgen te maken.
Zonder goede ventilatie neemt het koolstofdioxidegehalte in de slaapkamer 's nachts toe. Dat is slecht voor je nachtrust. Uit onderzoek van de universiteit van Eindhoven blijkt namelijk dat je dieper slaapt en minder vaak wakker wordt als deze waarden in de lucht laag zijn.
"Uit onderzoek blijkt dat de lucht in veel slaapkamers ongezond is door te weinig ventilatie", zegt Van Meegeren. Het raam openen helpt dan uiteraard, maar dat zorgt met deze temperaturen wel voor kou in huis. Ook verspil je veel energie als je de verwarming aanzet met het raam open. Doe dat dus vooral niet.
Het is wel belangrijk dat de lucht in de slaapkamer voldoende verse zuurstof bevat en van goede kwaliteit is – bijvoorbeeld door de afwezigheid van fijn stof. Met open raam slapen aan een grote baan met veel verkeer wordt niet alleen omwille van het lawaai, maar ook omwille van de slechte luchtkwaliteit afgeraden.
Wanneer de handdoeken bijna droog zijn kun je deze ook 5 minuten in de droger doen voor een extra zacht resultaat.
Een nachtje laten zitten kan best
Is de was toch te lang blijven zitten en stinkt hij enorm, dan valt dat ook simpel op te lossen. Draai gewoon een nieuw programma op 60 graden - een korte was is meer dan voldoende - en alles komt wel weer goed.
Met een moderne droger kun je veel verschillende soorten wasgoed veilig drogen. In principe geldt dat je alles wat je op 60 graden kunt wassen ook veilig kunt drogen in de droger. Daarnaast hebben drogers vaak een programma voor synthetische was en soms zelfs voor kleding van wol of zijde.