Conclusie. Een laboratoriumstudie vergeleek de longcellen van rokers, ex-rokers en mensen die nooit gerookt hebben met elkaar. Die studie toont aan dat de longcellen van ex-rokers kunnen herstellen van de DNA-schade die het roken veroorzaakte.
Vanaf het moment dat je niet meer rookt kunnen de longen gezonder worden. Slijm en andere overblijfselen van het roken worden door de longen opgeruimd. Al na 72 uur gaat ademhalen makkelijker. Na ongeveer 3 maanden kunnen de longen zichzelf weer goed schoonhouden.
Hoewel veel longcellen beschadigd raken door het roken, blijven er altijd gezonde longcellen achter. Deze gezonde cellen vermenigvuldigen zich en vervangen de beschadigde longcellen. Zo worden de beschadigde longcellen na verloop van tijd opgeruimd.
Al na 20 minuten tot een uur te zijn gestopt met roken zullen je hartslag en bloeddruk omlaag gaan. Na een hele dag niet gerookt te hebben beginnen je longen aan een grote schoonmaak.
De cellen met deze haartjes sterven af en worden vervangen door slijmproducerende cellen. En de enige manier om zonder haartjes vuil uit de longen te verwijderen, is hoesten!
Als je stopt met roken kan de longfunctie tot wel 30 procent verbeteren(1). Hoe langer je bent gestopt, hoe meer de kans op longkanker afneemt.
Neem voldoende tijd voor het uitblazen. Diep in- en uitademen: Luchtstroming in de longen brengt het slijm in beweging. Breng slijm dat vastzit in beweging door diep in- en uit te ademen. De lucht moet vooral langs de plaats stromen waar het slijm vastzit.
"Voor individuele zware rokers geldt, zeker als je twintig jaar lang een pakje per dag hebt gerookt, dat je niet mag verwachten dat je er zonder schade vanaf komt." Volgens hem liggen kanker en hart- en vaatziekten dan wel degelijk op de loer.
Bij beschadiging van de longen zullen klachten van benauwdheid, kortademigheid of hoesten optreden. Het kan ook zijn dat er wel een verminderde longfunctie is, maar dat deze (nog) geen klachten oplevert.
De longfunctietest kan bij je huisarts worden uitgevoerd, maar ook in het ziekenhuis, of een speciaal laboratorium. Een longfunctietest is een soort blaastest. Deze wordt ook wel spirometrie genoemd. De arts weet door deze test hoe goed je longen werken en of er sprake is van vernauwing van je luchtwegen.
Benauwd en moe
In de loop van maanden of jaren gaan de longen achteruit: de longinhoud wordt kleiner en het ademen gaat moeilijker. Vooral bij inspanning hebben mensen met longfibrose last van hevige benauwdheid en kortademigheid. Daarnaast zorgt longfibrose vaak ook voor klachten als vermoeidheid en lusteloosheid.
Je longen kunnen best een boel aan, maar ze hebben al zoveel vuil te verwerken. Planten zoals aloë vera, hedera en sanseveria zuiveren de lucht van chemische bestanddelen. Ze nemen deze deeltjes op uit de lucht.
Groene thee
Als je rookt of vaak te maken hebt met luchtverontreiniging, kun je maar beter een voorraadje groene thee inslaan. Uit Taiwanees onderzoek blijkt namelijk dat groene thee helpt de schade te repareren die vervuilde lucht aanricht in de longen.
Tomaten, bananen en appels
Antioxidanten zitten in veel groente en fruit, maar lang niet allemaal bevatten ze een even hoge concentratie. In tomaten, bananen en appels zitten bijvoorbeeld veel van deze stoffen, waardoor deze er daadwerkelijk voor kunnen zorgen dat de longcapaciteit langere tijd stabiel blijft.
Stoppen met roken
In 2022 heeft 35,9% van de mensen die roken een serieuze stoppoging ondernomen (stopte langer dan 24 uur). De meeste mensen die roken hebben meerdere pogingen nodig om definitief te stoppen. Dat komt omdat roken zeer verslavend is.
Bij een e-sigaret komen minder schadelijke stoffen vrij dan bij een gewone sigaret, en in lagere concentraties. Naar alle waarschijnlijkheid is een e-sigaret minder ongezond dan een gewone sigaret. We weten echter nog niet goed welke schadelijke effecten een e-sigaret heeft bij langdurig en structureel gebruik.
Conclusie. Als je rookt, zijn er sporen van nicotine te vinden in je haar, bloed, urine en speeksel.
De specifieke voedingsstoffen Omega 3-vetzuren en vitamine E kunnen een rol spelen bij de aanpak van chronische ontstekingsziekten in de longen (astma, COPD en sarcoïdose).
Buitenlucht is schoner dan binnenlucht
Een halfuurtje fietsen is dus goed om je longen even schoon te maken. Dit kan helpen bij luchtwegproblemen, bijvoorbeeld astma.
Sporten verbetert jouw ademhalingssysteem: je longen kunnen meer zuurstof opnemen. Het is aangetoond dat mensen die voldoende bewegen een grotere longcapaciteit hebben en daardoor hun kans op COPD verkleinen. Het gevolg van goed je conditie verbeteren is dat je je fit voelt.
Op het moment dat je stopt, wordt deze slijmlaag afgebroken. Daardoor kan het zijn dat iemand meer gaat hoesten of zich benauwder voelt de eerste tijd. Ironisch genoeg hebben mensen met een longaandoening daarom soms het gevoel dat ze mínder in plaats van méér lucht krijgen.