Verenigde Staten van Amerika – In de Verenigde Staten verschilt de opvatting van levenslang sterk per staat. Meestal wordt er geen 'levenslang' gegeven, maar een straf die veel langer is dan een normaal mensenleven (bijvoorbeeld 200 jaar voor meerdere moorden).
Levenslange gevangenisstraf mag daadwerkelijk levenslang duren.
Levenslang is in Nederland levenslang. Levenslanggestraften hebben sinds 2016 een kans om zich te herstellen en mogelijk ooit weer vrij te komen. Na 25 jaar wordt beoordeeld of iemand met levenslang mag gaan werken aan een mogelijke terugkeer in de maatschappij.
Als u in Nederland veroordeeld wordt tot een levenslange gevangenisstraf betekent het, dat u de rest van uw leven in detentie zit. Nederland is het enige land in Europa waar levenslang ook echt levenslang betekent. De levenslange gevangenisstraf werd in 1878 ingevoerd nadat in 1870 de doodstraf werd afgeschaft.
Langste gevangenisstraf
De langste gevangenisstraffen die voor zover tot op heden zijn opgelegd zijn die aan de Amerikanen Darron Bennalford Anderson (10.750 jaar in 1997) en Dudley Wayne Kyzer (10.000 jaar + 2 maal levenslang in 1981).
De doodstraf is een wettelijke bestraffing voor veroordeelden in 27 van de 50 Verenigde Staten van Amerika. In 7 van deze 27 staten is een moratorium opgelegd, oftewel is de doodstraf (tijdelijk) opgeschort maar nog niet officieel afgeschaft.
Saudi-Arabië stond in 2020 in de top 5 van landen die de meeste doodvonnissen voltrokken. In 2019 waren er 184 executies, het hoogste aantal ooit.
Als iemand bijvoorbeeld een dubbele moord pleegt met voorbedachte rade kan diegene dus twee keer levenslang krijgen. Volgens de strafadvocaat is het getal 175 vrij willekeurig tot stand gekomen. "Eerst zou het OM 125 jaar als maximum vragen", zegt Stapert. "Maar er kwamen steeds meer slachtoffers naar voren.
Maar in ondermeer Canada, Griekenland, Noorwegen, Portugal en Spanje bestaat een echte levenslange gevangenisstraf niet en wordt 'levenslang' automatisch omgezet in een vast aantal jaren. In Noorwegen is dat 21 jaar.
Antwoorden (1) Voor zover bekend is levenslang echt levenslang in Groot Brittannië en in Nederland. In Engeland en Wales bestaat een wel een zgn 'whole life tariff'waarbij de rechter bij de strafoplegging de minimumduur van de levenslange straf bepaalt; de detentie kán na 25 jaar opnieuw worden beoordeeld.
In onder meer Canada, Griekenland, Noorwegen, Portugal en Spanje bestaat een echte levenslange gevangenisstraf niet en wordt "levenslang" automatisch omgezet in een vast aantal jaren (respectievelijk 15, 20, 21, 25 en 30 jaar).
Levenslang in België
In België komt die straf doorgaans neer op 30 jaar. Alleen hele zware gevallen, mensen die in hun criminele gedrag kunnen terugvallen, blijven opgesloten. Voor de meeste mensen die veroordeeld zijn tot levenslang bestaat de mogelijkheid tot vervroegd vrijkomen.
Boete voor jongeren vanaf 12 jaar
Jongeren vanaf 12 jaar kunnen een boete krijgen als ze een strafbaar feit plegen. Bijvoorbeeld voor vernieling of als zij zwartrijden in het openbaar vervoer. De officier van justitie bepaalt de hoogte van de boete. Bij ernstigere overtredingen doet de rechter dat.
Een gevangenisstraf kan tijdelijk zijn (maximaal 30 jaar). Of levenslang. De levenslange gevangenisstraf is de zwaarste straf die Nederland kent.
Nederland is het enige land in Europa waar levenslang ook echt levenslang betekent. Er zijn maar twee mogelijkheden waardoor je als gevangene aan levenslang kunt ontkomen. In de eerste plaats als je zaak opnieuw wordt bekeken en dan blijkt dat je nooit een levenslange gevangenisstraf had mogen krijgen.
' 'Levenslang. ' De zwaarste straf die we in Nederland kennen. En die is nog nooit zó vaak opgelegd als dit jaar: maar liefst acht keer.
Een levenslange gevangenisstraf heeft in Zweden technisch gezien geen einddatum, maar na tien jaar kan de veroordeelde een verzoek indienen om zijn straf te laten omzetten. Dat wordt vaak gehonoreerd, wat volgens de Zweedse gevangenisdienst betekent dat levenslang in de praktijk neerkomt op gemiddeld zestien jaar cel.
In Nederland hebben op dit moment 57 mensen levenslang, van wie er 41 onherroepelijk zijn veroordeeld. Dat zijn er meer dan ooit tevoren. En daar blijft het niet bij; alleen al in juni van dit jaar is de zwaarste straf zeven keer geëist, onder anderen tegen Ridouan T., de hoofdverdachte in het Marengo-proces.
Voor moord kan een levenslange gevangenisstraf worden opgelegd of een maximale tijdelijke gevangenisstraf van 30 jaar. Voor doodslag is de maximale gevangenisstraf 15 jaar. Indien er sprake is van nog een ander strafbaar feit dat bewezen wordt verklaard, dan kan deze straf met maximaal 1/3 worden verhoogd tot 20 jaar.
Hij is een van de vijf mannen tegen wie vandaag een levenslange gevangenisstraf is geëist voor betrokkenheid bij een groot aantal liquidaties. Tegen nog eens dertien andere verdachten vroeg het Openbaar Ministerie om gevangenisstraffen tussen de 20 en 30 jaar.
Het Amerikaanse gevangenissysteem kost de Amerikaanse belastingbetaler jaarlijks 80 miljard dollar (70 miljard euro), een bedrag vergelijkbaar met het bbp van Cuba. 49.000 mensen zitten levenslang in de gevangenis zonder de mogelijkheid ooit nog vrij te komen.
Levenslang achter de tralies
Dat is een flinke kostenpost voor de maatschappij. Juist omdat de gevangenisstraf geen vaste einddatum heeft, is niet bekend wat die kosten exact zullen zijn. Wel weten we uit gegevens van de Dienst Justitiële Inrichtingen dat een volwassen gevangene 245 euro per dag kost.
In Nederland heerst het beeld dat we erg mild straffen, maar niets in minder waar. Volgens het NOS-journaal horen we tot de meest streng straffende landen van Europa.
Het doel van straffen is onder andere vergelding. Verdere doelen zijn: voorkomen dat de dader nog eens in de fout gaat, afschrikken en beschermen van de samenleving.
De straffen die criminelen krijgen staan vaak niet in verhouding met wat het slachtoffer is aangedaan. Daarnaast gaat er nog tijd af wegens goed gedrag en voorarrest zodat de werkelijke tijd in de gevangenis nog minder wordt. Het gevoel van rechtvaardigheid is verdwenen.