Onder meer Kenia, Tanzania, en Oeganda verbieden het gebruik van plastic tasjes, maar één land steekt kroon: Rwanda. Het land wil als eerste van de wereld volledig plastic vrij zijn. Rwanda's eerste plastic verbod wordt in 2009 ingevoerd.
Top 10 landen met de meeste plasticvervuiling in de oceanen voor 2022. Volgens onderzoek van #PlasticFreeJuly en verpakkingsdetaillist RAJA UK staat India bovenaan de lijst van grootste vervuilers wereldwijd met maar liefst 126,5 miljoen kg per jaar plastic wat in de oceanen terechtkomt.
Door uit te zoeken waar het plastic is, kunnen we onderzoeken hoe schadelijk het is. Denk aan plastic in je drinkwater, in je eten of in ongeboren baby's. Door de reis van plastic door de oceanen te volgen, kunnen we achterhalen waar het vandaan komt en wie er verantwoordelijk voor is.
BRUSSEL (ANP) - Vanaf zaterdag zijn zaken als plastic bestek en bordjes, plastic wattenstaafjes en plastic rietjes verboden in de hele Europese Unie. Winkels mogen dan geen nieuwe voorraden van dergelijke producten inslaan.
Het plastic dat in de zeeën terechtkomt, verteert niet. Het valt uit elkaar in steeds kleinere stukjes, die ook nog eens steeds giftiger worden. Door al die kleine deeltjes plastic in het water veranderen de oceanen in een plastic soep.
De term 'plasticvrij' impliceert dat plastic het probleem is. Maar plastic producten hebben vaak een lagere ecologische footprint dan plasticvrije alternatieven. Ze zijn bovendien een nuttig instrument in de strijd tegen voedselverspilling.
De minister van Infrastructuur en Waterstaat sloot het Plastic Pact met levensmiddelenbedrijven, supermarkten, festivals, cateraars, producenten, verpakkers en milieuorganisaties. Zij hebben als doel dat in 2025: plastic producten en verpakkingen gemaakt zijn van 100% recyclebaar plastic.
Duitsland gaat plastic wattenstaafjes, rietjes, bestek en borden, ballonstokjes en voedselcontainers verbieden. Dat heeft het Duitse kabinet vandaag besloten. Het wegwerpplastic wordt vanaf 3 juli 2021 verboden.
BARCELONA - Weinig vakantiegangers aan de Spaanse costa's realiseren zich dat een duik in de Middellandse Zee een duik is in de meest vervuilde zee ter wereld.
Het klinkt futuristisch, maar plastic kan vrij gemakkelijk worden vervangen door een biologisch afbreekbaar alternatief, waarvoor ook nog eens geen fossiele brandstoffen nodig zijn: schimmels. Sterker nog, met schimmels is niet alleen plastic, maar ook afbreekbaar rubber, leder, textiel en hout te maken.
De vergaarbakken van ons plastic zijn vijf megadraaikolken in de oceanen. Twee van deze zogenoemde gyres liggen in de Atlantische Oceaan, twee in de Stille Oceaan en één in de Indische Oceaan.
In de moderne tijd werd het rietje gepatenteerd in 1888 door Marvin Stone. Hij fabriceerde een papieren buisje om de voorheen gebruikte rietjes van echt riet te vervangen.
Het doel: de hoeveelheid plastic in de oceanen te verminderen. De zogeheten 'single use plastics' komen relatief vaak in het water terecht. Jaarlijks stroomt tussen de 5 en 13 miljoen ton de oceanen in.
Door deze plasticsoort komen microplastics in het milieu. Het verbod geldt sinds 3 juli 2021. Wattenstaafjes en rietjes die aan de norm voor medisch hulpmiddel voldoen, mogen nog wel worden verkocht. Ook moeten producenten minimaal 90% van alle plastic drinkflessen tot 3 liter inzamelen voor recycling.
Plastic maakt niet alleen een vuilnisbelt van de kusten, maar schaadt ook de levensomgeving van zeedieren. Dieren raken verstrikt in grotere stukken plastic, en verwarren kleinere stukjes voor voedsel. Het inslikken van plastic deeltjes kan de vertering van voeding verhinderen.
500 jaar: Plastic flessen gemaakt van PET doen er maar liefst 500 jaar over voor ze zijn vergaan. Bovendien denken wetenschappers dat er sporen van chemicaliën achterblijven op de plek waarop de fles heeft gelegen.
Plastic heeft een nare eigenschap: het vergaat niet. In de natuur of in zee valt het langzaam uit elkaar in steeds kleinere stukjes, maar het blijft plastic. Dieren kunnen plastic niet verteren, als ze het opeten kunnen ze er dood van gaan.
Verval komt op gang door een complex proces van chemische reacties, waardoor het materiaal uiteenvalt en bacteriën afbraakproducten van het polymeer kunnen opeten. Dat proces verloopt traag, maar het lijkt erop dat een deel van het zwerfplastic via die route in de loop der jaren kan verdwijnen.
Doordat plastic duurzaam is, zijn de meeste plastics niet biologisch afbreekbaar². Dit betekent dat al het plastic dat vandaag wordt gemaakt nog voor tientallen, zo niet honderden jaren blijft bestaan.
Kunststof / plastic staat bekend als een niet duurzaam product. Dit komt, omdat er bij kunststof vaak wordt gedacht aan wegwerpplastic. Er zit echter een verschil tussen wegwerpplastic (One-time-use plastics) en het duurzaam toepassen van kunststof (Performance plastics). Kunststof heeft een lange levensduur.
Het eerste door mensen gemaakte plastic werd in 1855 uitgevonden door Alexander Parkes; hij noemde dit plastic Parkesine (later celluloid genoemd). De ontwikkeling van kunststoffen is gekomen van het gebruik van natuurlijke plastic materialen (bijv.
goede vuilnisophaalsystemen, overal ter wereld. verhoging van capaciteit om wereldwijd meer plastic mechanisch te kunnen recyclen. nieuwe methoden voor recycling van plastic dat niet mechanisch gerecycled kan worden. veiliger opslagplaatsen voor plasticafval dat niet gerecycled kan worden.