In principe zijn de adresgegevens die bij het IP-nummer horen alleen bekend bij de internetprovider. Zij zullen deze gegevens nooit zomaar aan iemand geven. Zelfs niet aan de politie. Alleen wanneer er iets strafbaars is gedaan en een officier van justitie opdracht geeft aan de internetprovider, zullen ze dit doen.
Als iemand je computer leent of gebruikt, kunnen ze binnen enkele seconden achter je IP-adres komen. Er zijn veel websites waar je je IP-adres gratis kunt checken.
De eenvoudigste manier om iemands IP-adres te krijgen, is door een van de online IP-opzoektools te gebruiken, zoals WhatsMyIPAddress.com. Ga gewoon naar de site, voeg een IP-adres toe dat u wilt volgen en het geeft u informatie zoals geolocatie en meer.
IP staat in deze context voor 'internet protocol'. Je IP-adres is een unieke code die gekoppeld is aan het internetnetwerk waarmee je verbonden bent. Met dit IP-adres kunnen anderen in principe al jouw online acties volgen, monitoren en naar jou (of in ieder geval naar jouw netwerk) herleiden.
Met een IP-adres zijn computers zichtbaar voor andere computers op het internet. Ook smartphones, tablets, routers, printers en andere computerapparatuur kunnen elkaar op die manier vinden. Ze zijn vervolgens in staat met elkaar te 'praten'.
Je openbare – oftewel externe – IP-adres is in tegenstelling daartoe een adres dat door je internetprovider wordt verstrekt. Deze is in principe zichtbaar voor het hele internet zodra er dataverkeer vanuit je thuisnetwerk ontstaat.
WiFi routers hebben meestal niet de mogelijkheid om precies te zien wat iemand op het internet doet. Daarnaast is dit zelfs als je toegang hebt tot het 'ruwe verkeer' vaak niet mogelijk. Dit heeft te maken met de technologie, waarbij het verkeer vaak versleuteld is.
Kan je internetprovider je geschiedenis zien? Je provider kan je internetverkeer inzien, maar mag dit niet delen of opslaan. Sinds 2015 is de bewaarplicht wet afgeschaft. Hierdoor mogen internetproviders internetgeschiedenis en locatiegegevens niet meer opslaan.
Werkgevers mogen niet zomaar bijhouden wat werknemers doen, ook niet bij privé-gebruik van internet, e-mail of telefoon. De regels over wat wel en niet mag, en wat de werkgever kan controleren, moeten in een ICT- en internetreglement worden vastgelegd.
Beste antwoord door eric
Bij consumentenproducten is het IP adres altijd dynamisch. Vaak wel voor langere tijd hetzelfde, maar bij onderhoud of restart van systemen kan het gewoon veranderen. Daarom is er een mechanisme uitgevonden, dat heet “DynDNS” .
Een IP-adres is een uniek adres dat een apparaat op internet of in een lokaal netwerk identificeert. IP staat voor 'Internet Protocol', wat de verzameling regels is voor de indeling van de gegevens die via internet of het lokale netwerk worden verzonden.
Aangezien u verbonden bent met het internet, bent u verbonden met een IP-adres en dit vanaf elk type toestel. Door het IP-adres te controleren dat aan een telefoon of apparaat is gekoppeld, kunt u het identificeren, op internet, in het algemeen, maar ook op uw thuisnetwerk, dat " domestique ".
Een eigen statisch IP-adres zorgt voor een ononderbroken verbinding voor iedereen die toegang tot die server nodig heeft (bijvoorbeeld iedereen die verbinding maakt met de servers van Netflix om online tv te kijken).
Als je thuis een wifi-netwerk hebt en dat niet hebt beveiligd, dan kunnen buren en voorbijgangers toegang krijgen tot je wifi-netwerk. Dat betekent ook dat ze via dat netwerk toegang kunnen krijgen tot je thuiscomputer(s) en netwerk. Je loopt dan het risico dat je persoonlijke gegevens in handen van anderen komen.
Een IP-adres (Internet Protocol-adres) is een reeks cijfers die wordt toegewezen aan elk apparaat dat is verbonden met een computernetwerk of het internet.
Je IP-adres verbergen met een VPN
Een VPN verbergt je IP-adres en versleutelt je online activiteiten voor maximale privacy en veiligheid. Dit gebeurt door je te verbinden met een versleutelde, privé VPN-server, in plaats van die van je internetprovider.
Internetadressen worden toegewezen door de InterNIC, de organisatie die het internet beheert. Deze IP-adressen zijn onderverdeeld in klassen. De meest voorkomende zijn klassen A, B en C. Klassen D en E bestaan, maar worden niet gebruikt door eindgebruikers.
Meer IP adressen bij een verbinding
Het is ook erg geschikt voor als u uw internet verbinding deelt met andere gebruikers/huurders. Zo kunt u elke huurder een eigen externe IP adres geven en zitten jullie elkaar niet in de weg.
Als er iemand met een laptop bij jou in de buurt verbinding zoekt met wifi en je verbinding is niet (goed) beveiligd, dan kan hij/zij zomaar misbruik maken van jouw wifi en er nog mee wegkomen ook: jij bent immers de eigenaar van dat kanaal.
Via een onbeveiligde wifi-verbinding kunnen hackers ook malware verspreiden. Als in jouw instellingen het delen van bestanden via een netwerk is toegestaan, kan de hacker eenvoudig geïnfecteerde software op je computer installeren. Sommige slimme hackers zijn er zelfs in geslaagd om het verbindingspunt zelf te hacken.
Wat is de impact op uw veiligheid? Gedeelde WiFi is niet zonder gevolgen voor de beveiliging van uw computergegevens: een buurman die verbinding maakt met jouw wifi heeft toegang tot alle bestanden die op het lokale netwerk worden gedeeld.
Als je inlogt op http://192.168.178.1 dan krijg je op eerste scherm verbonden apparaten te zien, maar je kan ook naar tabblad Verbonden apparaten gaan en daar staat een overzicht over welke apparaten er zijn in je modem, zowel wifi als bekabeld.
Inmiddels is het internet een mondiaal fenomeen, dat het karakter van massamedium heeft gekregen. Als een van de succesfactoren wordt wel genoemd dat het volledige internet eigendom van niemand is, terwijl de fysieke onderdelen wel degelijk een eigenaar hebben.