Want eenmaal voorgebakken kun je ze prima bewaren in de koelkast (tot 3 dagen) en invriezen (tot 3 maanden). Bak ze, wanneer je bijna wilt gaan eten, in hete olie af. Dat duurt maar een paar minuten, afhankelijk van de hoeveelheid. Ze moeten goudbruin zijn.
Je kunt natuurlijk de patat ook rauw invriezen, maar het resultaat is dat de patat wat melige kan worden, en dat het frituren langer zal duren. Er is dus niet één methode om in te vriezen.
wel eerst 𝐯𝐨𝐨𝐫𝐛𝐚𝐤𝐤𝐞𝐧! kwaliteit van de friet is hierdoor niet meer optimaal... voordat je het gaat afbakken of bewaren. koelkast, of drie maanden in de vriezer bewaren.
Patat of friet bewaren
Het Voedingscentrum adviseert om overgebleven patat en friet eerst goed te laten afkoelen en vervolgens in een afgesloten zak of bak in de koelkast te bewaren. Let er daarbij wel op dat je overgebleven patat en friet nooit langer dan twee uur buiten de koelkast laat staan.
Producten als pizza, friet en ijsjes kan je dus ongeveer 3 maanden bewaren. In de handige tool van het Voedingscentrum kan je terugvinden hoe lang je producten precies kan bewaren in de koelkast en in de vriezer.
Bewaartip voor dit product. Kijk naar de gebruiksaanwijzing op de verpakking voor het juiste gebruik. Haal alleen de benodigde portie uit de zak en leg daarna de zak gelijk weer terug in de vriezer. Na ontdooiing niet opnieuw invriezen.
Ja hoor. In de snackbars gooien ze ook die grote diepvries zakken patat alvast leeg en gaan ze ontdooid het vet in. een paar uur, dat is echt geen enkel probleem.
Zo warm je je frietjes op
Dep ze daarom met keukenpapier droog en bestrooi met zout. Vervolgens kun je ze opnieuw frituren, maar ook in een pan kun je de frietjes nog steeds heel goed opwarmen zonder dat ze slap worden. Gebruik hierbij slechts een klein beetje olie of boter en een hete pan.
Eerst bak je de rauwe frieten voor op ongeveer 140°C gedurende een vijftal minuten. Op deze manier pocheer je de aardappelreepjes tot de binnenkant gaar en zacht is. Hoe dikker je frieten, hoe langer ze nodig hebben in het frietvet.
Idealiter laat je frieten eerst een halfuurtje afkoelen voordat je ze afbakt. Vaak komt dat ook goed uit. Dan kun jij ondertussen je voorgerecht serveren! Je kunt frieten ook een dag van tevoren al voorbakken als dat handiger is voor je planning!
Q: Moet je olie gebruiken? Nee, friet die je in een zak koopt is voorgebakken. Deze frietjes bevatten dus al een kleine hoeveelheid olie en worden hierdoor knapperig en goudbruin in je airfryer.
Gewoon een koekenpan met een niet te lichte bodem op middelhoog vuur zetten met een paar eetlepels olie erin. Als de olie heet is doe je er een enkele laag frietjes in, schep je ze voorzichtig na een minuut of twee om, en bak je ze dan nog een minuut of drie tot ze weer knapperig en heet zijn.
Zijn ovenfrietjes gezonder? Het antwoord is kort en bondig: ze zijn iets gezonder dan gefrituurde als ze vers bereid zijn, voldoende dik gesneden zijn en gecoat werden met een dun laagje onverzadigd vet. Zelfbereide ovengebakken frieten bevatten gemiddeld 6,5 % vet, in de friteuse loopt dat op tot een dikke 11%.
Taarten met slagroom kun je niet invriezen. De slagroom droogt uit en wordt er niet lekkerder op. Ook gedecoreerde taarten kun je prima in de koelkast bewaren. Dek deze ook goed af in verband met geuren en smaken van andere etenswaren in de koelkast.
Want eenmaal voorgebakken kun je ze prima bewaren in de koelkast (tot 3 dagen) en invriezen (tot 3 maanden). Bak ze, wanneer je bijna wilt gaan eten, in hete olie af. Dat duurt maar een paar minuten, afhankelijk van de hoeveelheid.
De tweede keer bakken maakt de frieten krokant. Op dat moment worden de 'pureestaafjes' als het ware toegeschroeid. Dat moet aan een voldoende hoge temperatuur gebeuren want anders nemen de staafjes te veel vet op. Dat afbakken gebeurt best bij een temperatuur van ongeveer 170 à 175°C.
Maar over het algemeen hoor je vaak terug dat de friet verdeelde over de 2 bak fases een 11 tot 13 minuten moet bakken. En ook hier zijn de meeste die een 8 tot 10 minuten voorbakken en 3 tot 4 minuten afbakken. Tussen de fases door laten we de friet afkoelen op de vergaarbak van de bakwand.
Kunnen frituur frietjes in de oven? Frietjes kun je ook gewoon in de oven bakken. Leg de frietjes op een bakplaat (zorg ervoor dat ze naast elkaar liggen en niet op elkaar) en bak ze op 225°C. Schep ze regelmatig om, zo voorkom je dat ze slap worden.
Per persoon is een portie van 250 gram frietjes gemiddeld.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
Zonnebloemolie is de betere grondstof voor frituurolie. Dat heeft vooral met de vetzuursamenstelling te maken. We onderscheiden in zonnebloemolie de normale versie en High Oleic zonnebloemolie. Die laatste soort is veel meer hittebestendig dan de gewone zonnebloemolie.